Diner

Gezonde linzenburgers

Dat vleesvervangers lekker zijn, hoef ik je vast niet meer te vertellen, maar dat vleesvervangers maken leuk, makkelijk en misschien nog wel lekkerder is, kan nieuw voor je zijn. Deze gezonde linzenburgers zullen je in ieder geval helpen om dat uit te vinden!

Hoewel veel mensen denken dat vleesvervangers erg gezond zijn, is dit helaas niet altijd het geval. Er is veel aan sommige producten ‘geknutseld’ om de smaak zo dicht mogelijk in de buurt van vlees te krijgen. Met zelfgemaakte burgers is dit niet het geval en weet je altijd wat je eet. Weg met de toegevoegde smaak- en kleurstoffen.

Het maken van een goede vega burger kan soms best lastig zijn. Je krijgt de goede smaak niet, ze zijn te droog of je kunt er niet eens een burger van maken, omdat het mengsel te plakkerig is. En op het moment dat je denkt dat ze goed zijn, vallen ze uit elkaar als je ze wilt omdraaien in de pan… Ik ken het verhaal. Gelukkig geldt dat niet voor deze linzenburgers. Dit komt onder andere omdat de burgers na het vormen even kort in de koelkast moeten opstijven. Hierdoor worden ze wat vaster wanneer je ze gaat bakken.

Naast het feit dat je deze burger wél heel kunt omdraaien in de pan, zit er nog een groot voordeel aan. Ze zijn namelijk onwijs lekker. Mijn moeder en ik vinden ze zo lekker, dat we ze regelmatig maken. Vaak maken we er dan gewoon 4 en bakken we ze aan beide kanten goudbruin. Vervolgens bewaren we er twee voor de volgende dag, zodat we dubbel kunnen genieten.

Ga jij komend weekend ook voor een burger (of gewoon doordeweeks)? Is je antwoord ja? Maak je maaltijd dan compleet met deze vegan zoete aardappelfrieten uit de oven. Heerlijk!

Wat heb je nodig voor 4 burgers?
  • 1 blik linzen van 310 gram
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 60 gram havermout
  • 20-30 gram zongedroogde tomaten (niet op olie)
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 1 eetlepel (gemalen) komijnzaad
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • Snufje chilivlokken/chilipoeder
  • Flinke snuf peper & zout
  • 1 eetlepel olijfolie + voor het bakken

Verder:

  • 4 hamburgerbroodjes
  • Sla
  • Komkommer
  • Andere toppings
Wat moet je doen?
  • Laat de linzen uitlekken en dep ze daarna goed droog met keukenpapier/ een theedoek.
  • Vermaal de havermout in een keukenmachine tot een soort meel. Doe dit in een ruime kom en laat even staan.
  • Doe de linzen, knoflook, ui, zongedroogde tomaten, pijnboompitten, olijfolie en de kruiden in de keukenmachine en maal tot het een grove massa is.
  • Haal het mengsel uit de keukenmachine en voeg het samen met het ei toe aan de havermout. Kneed met je handen goed door elkaar en vorm 4 burgers uit het mengsel.
  • Leg de burgers op een bord en zet ze zo’n 20-30 minuten in de koelkast, door dit te doen voorkom je dat de burgers uit elkaar vallen.
  • Verwarm wat olie in een pan en bak de burgers aan beide kanten bruin.
  • Serveer op een hamburger met wat sla, komkommer en saus.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.