Diner,  Sausjes en spreads

Vegan pita’s met zelfgemaakte tzatziki

Op vrijdagen heb ik vaak zin om het weekend te vieren met een gerecht wat ik niet vaak eet of nog helemaal niet ken. Zo stonden ook de vegan gyros stukjes me al een tijdje lang in de supermarkt aan te staren en werd het toch eens tijd om het weekend met een goed gevulde pita te vieren.

Maar, bij pita’s en gyros hoort wat mijn betreft een goede saus. In dit recept laat ik je zien hoe je heel makkelijk een frisse tzatziki in elkaar zet die je comfortmaaltijd toch nog een beetje gezond maakt. Altijd welkom, toch?

Verder is het aan jou of je gaat voor ‘normale’ gyros of een vega(n) variant. Ik gebruikte zelf de veganistische gyros van Vivera en was gelijk weg van de smaak en de structuur. Het komt zo dichtbij echte gyros, maar dan een stuk minder vet. Ook kun je je pitabroodje met ingrediënten vullen die jij lekker vindt bij je gyros. Maar één ding is zeker: met deze tzatziki bovenop geniet jij gegarandeerd!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

Voor de pita’s

  • 2-4 pita’s
  • Vega(n) gyros (zoals deze van Vivera)
  • Handje sla naar keuze (ik gebruikte ijsbergsla)
  • 2 tomaten

Voor de tzatziki

  • 125 gram (magere/plantaardige) yoghurt
  • ½ komkommer
  • 2 takjes verse peterselie
  • 1 teen knoflook
  • Peper & zout
Wat moet je doen?
  • Snijd de komkommer doormidden, verwijder de zaadlijsten en schaaf met een kaasschaaf in plakjes.
  • Leg de komkommer in een vergiet, bestrooi met een snuf zout en laat 10 minuten uitlekken. Hak ondertussen de peterselie en knoflook fijn.
  • Doe de komkommer, yoghurt, peterselie en knoflook in een bakje en roer goed door elkaar. Voeg een snufje peper toe en eventueel nog wat zout.
  • Bereid de pitabroodjes volgens de verpakking.
  • Verwarm een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de gyros in zo’n 8 minuten op middelhoog vuur (tenzij anders vermeld op de verpakking). Snijd ondertussen de tomaat vast in plakjes.
  • Snijd de pitabroodjes voor de helft open, verdeel er een handje sla, wat plakjes tomaat en gyros in. Maak af met wat tzatziki.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.