Lifestyle & sport

10x self-care tips

Self-care is een begrip wat de afgelopen jaren steeds bekender en belangrijker is geworden in het dagelijks leven. Maar wat is het eigenlijk en hoe kun je het toepassen? In deze blog leg ik je uit wat self-care inhoudt en geef ik mijn 10 tips met betrekking tot dit onderwerp.

Wat is self-care?

Self-care is eigenlijk alles wat je bewust doet om voor je mentale, emotionele en fysieke gezondheid te zorgen. Hierbij gaat het vooral om het uitvinden wie je bent en hier aan vasthouden met de bijhorende grenzen. Voor de een is self-care dus een wilde avond met vrienden in de club, terwijl de ander liever een dagje spa boekt. Hoewel je zult denken dat die eerste optie niet per se een bijdrage geeft aan je gezondheid, kan dit zeker wel het geval zijn. Zelfzorg, self-care dus, is bedoelt om balans te brengen in het drukke leven van tegenwoordig en om hierin jezelf te kunnen blijven.

Wat brengt self-care je op?

Voor jezelf zorgen doormiddel van het besteden van tijd aan jezelf kan grote, positieve gevolgen hebben. Denk hierbij aan het verminderen van stress en negatieve gevoelens/gedachtes, het bevorderen van relaties en meer van jezelf leren te houden. Verder kan het zijn dat je door deze gevolgen beter slaapt, meer concentratie hebt en betere resultaten behaalt. Bovendien leer je om daadwerkelijk tijd voor jezelf in te plannen, iets wat tegenwoordig als steeds moeilijker wordt gezien.

Mijn 10 tips voor self-care

Hieronder vindt je de dingen die voor mij heel goed werken om de balans in mijn (af en toe) drukke leven te vinden. Voor iedereen werken andere dingen en het is een kwestie van uitzoeken wat het best voor jou werkt. Om hier achter te komen, kun je je gevoel voor en na de activiteit opschrijven, zodat je later terug kunt vinden wat voor jou het best werkt. Ik hoop dat je uit de volgende tien punten inspiratie kunt vinden om uit te zoeken welke vormen van self-care het best voor jou werken!

 1. Een wandeling maken (in de natuur)
  Een lekkere wandeling maken met mijn hond is de beste manier om mijn hoofd leeg te maken 🙂

  Hoewel dit geen rijtje is waarbij ik start met hetgeen wat het best werkt, staat een wandeling maken voor mij wel écht op nummer 1! Dit is altijd het eerste wat ik doe als ik mijn hoofd leeg wil maken, even van alle drukte wil ontsnappen of mij even down voel. Het liefst loop ik dan in een park of een omgeving met veel bomen, maar natuur kun je op allerlei verschillende plekken bij jou in de buurt vinden. Het enige wat je hoeft te doen is de deur uit stappen. Tip: neem je hond mee! Heb je geen hond? Leen die van je buren 😉

 2. Telefoon wegleggen of op vliegtuigstand zetten
  Het kan wat cliché klinken maar het wegleggen van je telefoon kan echt bijdragen aan wat meer rust. En nee, je hoeft hem dan niet per se beneden te laten liggen terwijl jij boven op je kamer aan het werk bent. Zelf leg ik hem vaak gewoon aan de andere kant van de tafel of naast me op de stoel, maar in ieder geval uit mijn directe zicht. Zo heb ik meer concentratie voor hetgeen waar ik mee bezig ben en lees ik de berichtjes die binnenkomen en misschien voor meer stress of gevoelens kunnen zorgen op een ander tijdstip.
 3. Masker en/of spa-avondje inplannen
  Zoals je misschien wel eens via mijn Instastories hebt gezien, vind ik het heerlijk om af en toe wat maskers en scrubs te doen. Dit is iets wat ik minimaal één keer per week probeer te doen. De geuren van de producten geven me zo veel rust en het feit dat je even een paar minuten je masker moet in laten trekken, laat je in die minuten ook echt even relaxen. Het liefst begin ik met een goede cleanser, een lekkere scrub en vervolgens een verzorgend masker.
 4. Afspraak maken bij de schoonheidsspecialiste
  Naast de momenten die ik zelf in plan om mijn huid te verzorgen, vind ik het ook heerlijk om eens in de zoveel tijd naar een schoonheidsspecialiste te gaan. Dit plan ik dan ook altijd voor mezelf in na belangrijke, stressvolle momenten. Denk hierbij aan tentamenweken of aan het begin van de vakantie. Deze afspraken laten me helemaal zen voelen en tot rust komen, geweldig!
 5. (niet) Sporten
  Dat sporten een enorme mood-booster kan zijn, weten we hopelijk allemaal. Wanneer ik dan ook veel stress ervaar of even niet lekker in mijn vel zit, helpt een lekkere work-out altijd om mijn hoofd leeg te maken. Toch zit aan sporten ook een grote maar als het om mij gaat. Soms voelt je lichaam op een bepaalde manier heel moe en geeft het signalen aan dat het rust nodig heeft. Wanneer ik dit heb, besluit ik altijd om mijn work-out uit te stellen tot een andere dag of gewoon voorbij te laten gaan. In plaats van sporten, ga ik dan iets doen wat niet al te veel energie voor mijn lichaam kost.
 6. Boek/tijdschriften lezen
  Tijdschriften lezen is precies zo’n activiteit die geen energie van je lichaam vraagt, maar een heleboel rust kan opleveren. In mijn vrije tijd lees ik heel graag de Women’s Health of de Foodies. Het zijn kleine verhaaltjes, waardoor je het tijdschrift ook op ieder moment weer makkelijk weg kan leggen. Lees je liever een groter verhaal of lange hoofdstukken? Pak dan eens een goed boek!
 7. Film/serie kijken
  Iets anders wat ook geen lichamelijke energie kost, is een goed potje netflixen 😉 Niks ik lekkerder dan op de bank kruipen en je gedachten weglaten zinken in de film of je favoriete serie. Zelf vind ik het altijd leuk om films naar mijn stemming of het seizoen te kijken.
 8. Iets lekkers koken
  Pancakes zijn natuurlijk ook altijd een goed idee om jezelf te verwennen 😉

  Zelf haal ik heel veel rust en voldoening uit koken. Dit begint al bij het boodschappenlijstje maken, door de supermarkt lopen met een karretje gevuld voor dat speciale gerecht en vervolgens iets geweldigs op tafel zetten. Mijn aanraders voor échte self-care gerechtjes? Probeer deze mugcake als ontbijt, maak lekkere wraps met hummus voor lunch of bereid deze heerlijke pasta met avocadopesto en gevulde pangasius als diner.

 9. Shoppen
  Deze vorm van tijd aan jezelf besteden zullen vooral de meiden herkennen. Hoe heerlijk is het om af en toe door alle kledingrekken te struinen (of lekker op de website rond te kijken) en thuis te komen met tassen vol kleding waarin je je geweldig voelt? Het kopen van nieuwe producten waar je tevreden mee bent, kan wel degelijk een invloed hebben op je humeur en gedachtes. En wacht tot je je nieuwe outfit dan eindelijk aan hebt. Niemand krijgt die lach meer van je gezicht af!
 10. Ergens een lekkere kop cappuccino drinken
  Van een goede kop cappuccino kan ik heel gelukkig worden!

  Voor jezelf zorgen kan ook wel degelijk tijdens een sociale gebeurtenis. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om even bij te praten met wat vriendinnen, familie of gewoon met mijn ouders tijdens het drinken van een goede kop cappuccino of verse muntthee. Soms gaan we iets verder dan een drankje en wordt het een lunch of een wat later avondje met drankjes 😉 Maar het houden van gesprekken met mensen die je tijdens je drukke leven van tegenwoordig niet veel meer ziet, kan een goed humeur met zich meebrengen.

Dit waren mijn 10 favoriete dingen om te doen als het om self-care gaat. Nogmaals, voor iedereen werken andere dingen en het is echt een kwestie van uitzoeken wat het best voor jou werkt. Ik hoop in ieder geval dat je inspiratie uit deze blog hebt kunnen halen!

Laat me vooral in de reacties weten wat jij doet om een goede balans in je leven te brengen!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.