Overig

Review Qrop Granola’s

Een tijdje terug werd ik door Qrop benaderd met de vraag of ik hun nieuwe granola’s wilden proberen. Het zal je vast niet verbazen dat voor iemand die 3-4 keer per week met kwark en granola ontbijt, het antwoord volmondig ‘ja’ was. Omdat ik weet dat vele van jullie ook graag de dag starten met granola, vroeg ik of ik de producten ook mocht reviewen op de blog. Dat mocht en vandaag deel ik maar al te graag mijn mening over deze speciale granola’s!

Ik kreeg maar liefst 3 verschillende smaken thuisgestuurd: White Chocolate Cherry, Peanut Butter en Coffee Hazelnut. Je raad vast dat ik niet kon wachten om deze smaken te proberen, want zoals jullie weten ben ik dol op pindakaas en een goede bak koffie. Natuurlijk trok het woord chocola bij de White Chocolate Cherry variant ook mijn aandacht. Mijn verwachting was alsvolgt: ik zou de Peanut Butter variant het lekkerst vinden, daarna de Coffee Hazelnut en als laatst de White Chocolate Cherry.

Natuurlijk deel ik in deze blog niet alleen mijn mening over de verschillende smaken, maar kijk ik ook dieper naar de producten zelf. Wat belooft het merk? Hoe zien de voedingswaarden eruit? En: klopte mijn verwachting? Lees je met me mee?

Over Qrop

Voordat we gaan kijken naar de voedingswaarde en de smaak van de 3 verschillende granola’s, wil ik jullie eerst meer over Qrop zelf vertellen. Qrop heeft op dit moment drie verschillende varianten granola (degene die ik in deze blog zal reviewen), maar daar komen er binnenkort twee bij: Chocolate Banana en Strawberry Lemon.

Qrop zegt 100% eerlijke, heerlijke en biologische granola’s te maken waar je van kunt genieten zonder zorgen. En ik moet zeggen, dat maken ze ook zeker waar. De granola’s zijn voorzien van het Europees Biologisch Keurmerk en dat geldt niet alleen voor het product zelf, maar ook de verpakking. Zowel de doos als de zak waar de ontbijtgranen in zitten zijn volledig biologisch afbreekbaar. De zak waar de granola in zit is namelijk niet gemaakt van plastic, maar van houtvezels en de suikerriet plant!

Bovendien heeft Qrop het hele productieproces in handen, zodat ze vanaf de oogst tot en met de verpakking, de producten tot in de perfectie kunnen ontwikkelen.

Naast deze positieve kenmerken, moet ik ook zeggen dat ik de verpakkingen erg mooi vindt. Tegenwoordig zien alle ontbijtgranen verpakkingen in de supermarkt er bijna hetzelfde uit. Qrop gaat daar tegenin en is met hun unieke uiterlijk een eyecatcher in de vakken.

De voedingwaarde

Oke, het merk toont tot nu toe veel punten om verliefd op te worden, maar zullen de voedingswaarde net zo goed zijn? Volgens het Voedingscentrum staan ontbijtgranen die minder dan 16 gram suiker per 100 gram bevatten in de Schijf van Vijf. Zullen de granola’s van Qrop hier aan voldoen? En zijn de andere voedingswaarde dan net zo goed?

De voedingswaarde per 100 gram, per variant granola.

Calorieën

Qua calorieën zitten alle drie de granola’s op een normale hoeveelheid die je kunt verwachten van ontbijtgranen. Er zijn altijd granola’s die hoger of lager zijn en dat komt dan voornamelijk door de ingrediënten. Granola’s met noten zullen, bijvoorbeeld, meer calorieën bevatten dan granola’s zonder noten. Je ziet dan ook dat van alle drie, de Peanut Butter granola het hoogste aantal calorieën bevat, gevolgd door de Coffee Hazelnut en de White Chocolate Cherry.

Vetten

Net zoals het feit dat de ontbijtgranen met noten over het algemeen hoger in calorieën zijn, geldt dit ook voor het aantal vetten. Zo zie je dan ook dat de Peanut Butter variant het hoogst aantal vetten bevat, namelijk 24,2 gram per 100 gram. De andere twee varianten zitten hierbij op de 20,1 gram (Coffee Hazelnut) en 20,7 gram (White Chocolate Cherry). Als we kijken naar de hoeveelheid verzadigde vetten, is de Coffee Hazelnut met 3,7 gram de absolute winnaar en verliest de Peanut Butter met maar liefst 8,2 gram verzadigde vetten per 100 gram. Ik moet eerlijk zeggen dat ik alle drie de granola’s vrij hoog in het aantal (verzadigde) vetten vind. Er zijn veel granola’s die hier toch wel zo’n 5 gram vanaf zitten. Wel vind ik het aantal verzadigde vetten in de Coffee Hazelnut een goede, aannemelijke hoeveelheid.

Koolhydraten

Dat ontbijtgranen vrij veel koolhydraten bevatten, weten we vast allemaal. Maar ook op dit gebied zitten de drie smaken die ik mocht testen rondom de gebruikelijke hoeveelheid van de meeste varianten granola en/of muesli. Wel liggen de hoeveelheden tussen deze 3 smaken van Qrop erg uiteen. De Coffee Hazelnut bevat met 56,8 gram verreweg het hoogste aantal en de Peanut Butter met 46,5 gram het laagste. De White Chocolate Cherry bevat 50,9 gram en zit dus in het midden. Wel liggen de aantallen suikers van de White Chocolate Cherry (14,3 g) en de Peanut Butter (14,5 g) dicht bij elkaar. Toch is de Coffee Hazelnut hierin wel de laagste met 12,7 gram suikers. Om terug te komen op de richtlijnen van het Voedingscentrum waarbij de ontbijtgranen met minder dan 16 gram suiker per 100 gram in de Schijf van Vijf passen, geldt dit voor alle drie de varianten en is Qrop op dat gebied goed bezig.

Vezels

Ook is het bekend dat de grote hoeveelheid vezels in ontbijtgranen je een verzadigd gevoel geven voor een langere tijd. Alle drie de smaken van Qrop bevatten tussen de 9 en 10 gram vezels per 100 gram en zitten ook hier op een goede hoeveelheid. Wederom zijn er natuurlijk granola’s die meer of minder vezels bevatten, maar de hoeveelheid in deze drie smaken van Qrop vind ik persoonlijk goed.

Eiwitten

Bevatten de White Chocolate Cherry met 12,9 gram, de Peanut Buter met 14,9 gram en de Coffee Hazelnut met 10 gram eiwitten per 100 gram een goede hoeveelheid? Ook hier geldt: ja! Veel granola’s bevatten tussen de 10 en 15 gram eiwitten per 100 gram en hier gaan de granola’s van Qrop ook in mee. Wel bevat de Coffee Hazelnut de laagste hoeveelheid van de drie en in de Peanut Butter de winnaar met 14,9 gram.

Zout

En last but not least: zout. Tegenwoordig bevatten vele producten die we in de supermarkt kunnen vinden een hoge hoeveelheid zout, maar de granola’s van Qrop gelukkig niet! De hoeveelheden van de drie varianten liggen dicht bij elkaar en zijn onder de 1 gram zout per 100 gram. Ik moet hierbij wel eerlijk zeggen dat dit voor veel ontbijtgranen geldt, maar het is en blijft natuurlijk een positief punt!

Kort samenvattend tonen de granola’s van Qrop op veel vlakken goede resultaten en zitten ze op hoeveelheden die gangbaar zijn voor ontbijtgranen. Wat mij persoonlijk wel op valt is de hoeveelheid vetten. Een granola die meer als 20 gram vetten per 100 gram bevat, zou ik zelf gauw terug in de vakken van de supermarkt zetten. Gelukkig is van deze hoeveelheid wel meer dan de helft onverzadigde en dus gezonde vetten. Bovendien voldoen ze aan de ‘regel’ van minder dan 16 gram suiker per 100 gram en passen ze dus prima in de Schijf van Vijf. Verder zijn er geen echte opvallende voedingswaarde en zijn het passende waarde voor een granola.

De smaak

En nu breekt dan toch echt het onderwerp aan waar jullie waarschijnlijk het meest benieuwd naar zijn: de smaak! Wat is mijn mening over de granola’s die ik namens Qrop mocht proeven? Is de Peanut Butter ook daadwerkelijk mijn favoriet zoals ik verwachtte?

White chocolate cherry

Hoewel ik niet zo houd van witte chocola, ben ik dol op gedroogd fruit in mijn granola’s of cruesli’s. Bovendien maakte de mooie paars-rode kleur van de granola me erg nieuwsgierig, al wist ik niet zo goed wat ik van de granola moest verwachten. Zou hij te zuur zijn? Of te zoet? Beide was niet het geval. De granola is erg lekker, maar zodra je hem door de yoghurt doet, valt de smaak eigenlijk weg… De gedroogde stukjes kers die erdoorheen zitten, maken hem wat zuurder en zorgen ervoor dat je hem beter proeft. Toch zou ik er niet een overduidelijke kersensmaak uithalen en ook de witte chocola proef je nauwelijks. Wat wel mijn verwachtingen van deze variant overtrof, was de structuur. Ik had verwacht dat hij erg zacht zou zijn, maar hij heeft een aardige crunch en de noten en pitten die je in de granola vindt, geven een hele lekkere bite. Persoonlijk geef ik deze granola een 6,5.

Peanut butter

Oh jongens, toen ik deze naam op de doos zag staan, sprongen mijn ogen er bijna uit! Granola met pindakaas! Zou deze, in tegenstelling tot andere peanut butter granola’s, wel écht de peanut butter factor hebben? Van te voren had ik verwacht dat hij erg zoet zou zijn, maar dit viel heel erg mee. Net zoals de smaak van de pinda, die had ik ook meer aanwezig verwacht. Gelukkig wordt dat opgevangen door de pinda’s die door de granola zitten. Zodra je daar op kauwt, komt de pindakaassmaak meer tot zijn recht. Heerlijk! Verder vind ik het heel lekker dat er naast pinda’s ook kleine stukjes chocola, kokos en pompoenpitten door zitten. Bovendien heeft de granola een goede crunch en weet ik zeker dat liefhebbers van notengranola’s deze variant geweldig zullen vinden! Toch was de granola nog niet wat ik zocht in een pindakaasgranola en geef ik hem een 7,5.

Coffee Hazelnut

En dan, de granola die nog een grote favoriet van mij bevat: koffie! Ik ben dol op een goede kop cappuccino en ben dan ook altijd teleurgesteld van de granola’s die een koffiesmaak beloven maar waarbij je hem uiteindelijk niet proeft… Gelukkig was dat bij deze van Qrop geheel anders! De koffie is goed aanwezig, maar overheerst niet. De stukjes pure chocola komen de koffie smaak namelijk tegelijk tegemoet en verzachten het bittere van de koffie. Heerlijk, want koffie en (pure) chocola zijn een match made in heaven! De hazelnoten die door de granola zitten zijn heerlijk geroosterd en geven de gebrande smaak die je zoekt. Bovendien is de ‘crunchfactor’ precies zoals ik het wil: het breekt je tanden niet af, maar is ook niet zacht. Je hoort de granola lekker in je mond kraken. Deze Coffee Hazelnut granola is niet alleen mijn favoriet van Qrop, maar in het totaal mijn nieuwe favoriete granola en krijgt wat mijn betreft dan ook een dikke 9,5! Je moet wel echt van het bittere van de koffie en pure chocola houden, wil je net zo enthousiast zijn als mij.

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik tevreden ben over de producten van Qrop. Dit begint al bij het feit dat niet alleen de granola’s, maar ook de verpakkingen ervan geheel biologisch zijn. Bovendien bevatten alle drie de varianten prima voedingswaarde die gebruikelijk zijn voor granola’s uit de supermarkt. De smaken variëren in mijn ogen van lekker tot perfect en het is hierbij maar net waar jij van houdt. Aan de crunch van de granola’s kan het in ieder geval niet liggen, want die is super!

Ik kan het je zeker aanraden om de granola’s van Qrop aan te schaffen en ik ben erg benieuwd naar jouw favoriet!

Mocht je nog vragen hebben m.b.t. deze producten? Stuur me dan gerust een mail/berichtje!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.