Diner,  Lunch

Bloemkoolrijst salade met tonijn

Net als vele andere mensen kun je mij in de zomer heel blij maken met een salade. Deze salade met bloemkoolrijst en tonijn is zo’n frisse, zomerse salade die heerlijk is als lunch of als bijgerecht bij de barbecue.

Heel af en toe vervangen mijn moeder en ik normale rijst voor bloemkoolrijst. Dit is vaak het geval bij wat hogere temperaturen of wanneer we een week hebben waarin we al vrij veel koolhydraatrijke maaltijden hebben gegeten. Het lekkerst vinden we dan de bloemkoolrijst uit de koeling en niet uit de diepvries. Maar, helaas komen die pakken alleen in 400 gram en houden we dus altijd over.

Gelukkig gooien wij thuis vrij weinig eten weg en maken we graag gebruik van restjes. Zo ook met de overgebleven bloemkoolrijst. Dit keer besloten we de bloemkoolrijst als lunch te verwerken in een salade en dat pakte goed uit. Niet alleen de smaak is lekker, ook heb je voor je het weet de 250 gram groente al aangetikt.

De salade heeft een heerlijk Italiaanse tintje, want ja, daar ben ik dol op. Maar, naast Italiaanse kruiden vind je ook peterselie terug in de salade. Peterselie gaat namelijk heel goed samen met de tonijn en het citroensap. Mocht je de salade helemaal af willen maken, raad ik je aan om wat feta door de salade te doen.

Heb je de salade liever vegetarisch of plantaardig? Laat dan de tonijn achterwegen en vervang het eventueel door vegetarische tonijn/kip, gegrilde halloumi of peulvruchten.

Wat heb je nodig voor 2 personen?
  • 200 gram bloemkoolrijst
  • 125 gram diepvries doperwten
  • Tonijnstukken op water (blikje à 145 gram)
  • 70 gram mais
  • 1 rode paprika
  • 1 tomaat
  • 10 olijven
  • 1½ eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ eetlepel Italiaanse kruiden
  • 3 takjes verse peterselie
  • Peper & zout
  • Eventueel: fetablokjes
Wat moet je doen?
  • Doe de bloemkoolrijst en doperwten in een pannetje met water, breng aan de kook en kook ze voor twee minuten. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet.
  • Snijd de paprika en tomaat in blokjes. Snijd de olijven in plakjes. Laat de tonijn en mais in een vergiet uitlekken.
  • Doe de bloemkoolrijst, doperwten, paprika, tomaat, mais en tonijn in een schaal en meng door elkaar. Mocht je feta in je salade gebruiken, voeg dan ook deze toe.
  • Haal de blaadjes van de takjes peterselie af en hak de blaadjes fijn. Voeg de peterselie samen met Italiaanse kruiden, de olijfolie en het citroensap toe aan de salade.
  • Meng het geheel en breng op smaak met peper en zout.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.