Sausjes en spreads

Snelle muhammara paprikaspread

Ik ben dol op muhammara, maar nooit eerder maakte ik deze paprikaspread zelf. Simpelweg omdat het ‘orginele’ recept wel wat van je tijd vraagt. Gelukkig vond ik daar een oplossing voor en deel ik vandaag maar al te graag hoe je op een snelle manier muhammara maakt.

Nu denk je vast: ‘waarom duurt het maken van die spread zo lang?’ Nou, muhammara wordt gemaakt van geroosterde pepers of paprika’s. Dit betekent dat je eerst je oven voor zo’n 45 minuten aan het werk moet zetten, vervolgens de paprika’s af moet laten koelen en dan pas aan de slag kunt met het leuke werk: het mixen. Een uur in de keuken staan voor een spread is een beetje veel, vind je niet?

Ik in ieder geval wel! Als je me een beetje kent, weet je dat ik niet van enorme lijsten aan ingrediënten en lang wachten voor mijn eten houd (op goede ovenmaaltijden na 😉 ). Dus waarom zouden we het moeilijker maken als dat het is? Deze muhammara is gemaakt van gegrilde paprika’s uit een pot en geloof me, de smaak wordt er echt niet minder op!

En mocht je nu denken dat voeding uit een pot niet gezond is, let me explain. Ik ben ook geen fan van het gebruik van pakjes, zakjes, sausjes en potjes en het klopt dat deze minder verantwoord zijn als verse groenten en kruiden. Maar, als je naar de ingrediënten van de pot met gegrilde paprika’s kijkt, zitten er geen ‘verkeerde’ ingrediënten tussen. Bovendien laat je de paprika’s goed uitlekken en zou je ook olie moeten gebruiken wanneer je de paprika’s zelf zou grillen.

Het recept is goed voor 1,5 kleine weckpot.

Oke, genoeg over paprika’s uit een potje. Laat ik nog even bespreken wat muhammara eigenlijk is, want ik kan begrijpen dat je nog niet bekend bent met deze spread. De spread of saus komt oorspronkelijk uit Aleppo en wordt veel gebruikt in de Arabische keuken. Naast de gegrilde pepers of paprika’s, wordt de saus gemaakt met walnoten en granaatappel. Vervolgens wordt het als beleg of als smaakmaker gebruikt.

En nu is het aan jou. Gebruik jij deze snelle muhammara paprikaspread als beleg, als smaakmaker of heb jij een geheel andere manier waarop je deze spread gebruikt? Tip: gebruik de muhammara als beleg en leg er gegrilde groenten bovenop.

Wat heb je nodig?
 • 1 pot gegrilde rode paprika’s à 295 gram
 • 75 gram walnoten
 • 50 gram granaatappelpitjes
 • ½ citroen
 • 1 teen knoflook
 • 1 ½ theelepel komijn
 • Snuf chilivlokken
 • Snuf peper
Wat moet je doen?
 • Haal de gegrilde paprika’s uit de pot en laat ze even uitlekken.
 • Haal ondertussen het velletje van de teen knoflook af en snijd een citroen door de helft.
 • Doe de paprika, walnoten, granaatappel, knoflook en de komijn in een keukenmachine. Voeg het sap van een halve citroen toe en mix alle ingrediënten in de keukenmachine tot een geheel.
 • Proef de muhammara en voeg naar smaak een snuf peper en chilivlokken toe. Mix nog eens.
 • Serveer de muhammara op een toastje of eet het als beleg.

Je kunt de muhammara zo’n 3 dagen in een afgesloten pot in de koelkast bewaren.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.