Diner

Gezonde vegan kikkererwtenburgers in Japanse stijl

Zeggen we vrijdag, dan zeggen we comfort food! Niet waar? Hier thuis starten we graag het weekend met iets lekkers en anders dan een normaal avg’tje. Deze vegan burgers van kikkererwten in Japanse stijl waren hier thuis een goede maaltijd om het weekend mee af te trappen.

Ik ben dol op vegetarische burgers! Of ze nou als een échte burger met een broodje worden gegeten of bij gekookte aardappels met groente, ik vind het altijd lekker. Hoewel ik ze vaak gewoon kant-en-klaar uit de supermarkt haal, weet ik dat ze veel lekkerder en gezonder zijn wanneer je ze zelf maakt. Dit bewezen de gezonde linzenburgers die ik al eens eerder maakte dubbel en dwars.

Omdat we nog kikkererwten in huis hadden en het plantje verse koriander het bijna begaf door het warme weer, kwam ik op het idee om daar burgers mee te maken. Koriander is natuurlijk een kruidensoort die in de Aziatische keuken thuis hoort. Het kruid gaat erg goed samen met lente uien en een pittigere specerij als chili. En de saus die op deze burger thuis hoort? Japanse mayonaise!

Ondanks het feit dat de burgers volledig plantaardig zijn, is Japanse mayonaise dit helaas niet. Gelukkig zijn er wel verschillende normale vegan mayonaises die je kunt gebruiken voor deze burgers. Meng deze met wat mosterd en je hebt een mayonaise die heel dicht in de buurt van Japanse mayonaise komt.

Verder heb ik een grote liefde voor augurken en is dit een ingrediënt die je op vele burgers terugvindt. Augurken zijn ingemaakte groente, een techniek die ook veel in de Aziatische keuze wordt gebruikt. Maar, ik weet ook dat er veel mensen zijn die niet weg zijn van de ‘zure bommen’. Laat in dat geval de augurken achterwegen en vervang deze eventueel voor komkommer.

Laat het weekend maar beginnen!

Wat heb je nodig voor 4 burgers?
 • 1 blik kikkererwten à 310 gram
 • 2 lente uitjes
 • 2 eetlepels havermout
 • 4 takjes verse koriander
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel komijn
 • ½ theelepel kurkuma
 • Snuf chilivlokken
 • Peper & zout
 • Olijfolie
 • Water

Verder voor de broodjes:

 • 4 hamburgerbroodjes
 • Japanse mayonaise
 • 4 handjes sla of witte kool
 • 2 augurken
Wat moet je doen?
 • Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat ze uitlekken.
 • Snijd de lente uitjes grof, hak de knoflook grof en haal de blaadjes koriander van de takjes.
 • Doe de kikkererwten, lente ui, havermout, koriander, knoflook, komijn en kurkuma in een keukenmachine. Voeg hier een snuf chilivlokken en een snuf peper en zout aan toe. Voeg ook één eetlepel olijfolie en twee eetlepels water toe. Mix alle ingrediënten fijn tot een geheel waar je burger van kunt vormen.
 • Vorm met je handen vier burgers uit het kikkererwten mengsel. Leg de burgers op een bord en zet deze voor een half uur in de koelkast.
 • Verwarm na een half uur wat olijfolie in een pan en bak de burgers aan beide kanten goudbruin.
 • Verwarm ondertussen een grillpan zonder olie. Snijd de hamburgerbroodjes door en grill ze voor twee minuten zodat ze lekker knapperig worden.
 • Snijd de augurken in plakjes.
 • Verdeel een handje sla op de onderste helft van het broodje. Leg hier de kikkererwtenburger op en maak af met wat plakjes augurk en de Japanse mayonaise.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.