Diner

Vegan pilav met groenten

Het is midden in de week, je hebt drukke werkdagen, kinderen die je wellicht van school moet halen of een hond die er nodig uit moet en voor je eindelijk kunt zitten, bedenk je je dat je nog niet weet wat je moet gaan eten die dag. Gelukkig deel ik dan vandaag het recept voor deze gezonde vegan pilav met groenten!

Pilav is eigenlijk te vergelijken met risotto. De rijst die je in het gerecht gebruikt wordt namelijk eerst gefruit om vervolgens te garen in bouillon. Het verschil is wel dat pilav uit het Midden-Oosten komt in plaats van Italië. Maar gelukkig kun je met pilav ook heel veel verschillende soorten maken. Ieder land uit het Midden-Oosten heeft dan ook een eigen combinatie van kruiden, groenten en vlees.

Ik mag dan wel niet uit het Midden-Oosten komen of een eigen land hebben, maar ook mijn variatie pilav heeft een eigen combinatie van kruiden en groenten. Zo heb ik voor drie verschillende groenten gekozen die een beetje overeenkomen met paella. Paella is namelijk één van mijn favoriete gerechten en dus wist ik bij de samenstelling van dit gerecht dat deze keuze wel goed moest uitpakken. Vervolgens koos ik ervoor om de smaken van de bouillon te verrijken met komijn, kurkuma en een laurierblaadje. De combinatie van deze kruiden en groenten maken dit gerecht een groot succes. Of nouja, hier thuis ging de pan in ieder geval met gemak op 😉

Dan even terugkomend op het begin, want als je een drukke werkdag hebt gehad, wil je natuurlijk iets makkelijks op tafel zetten. Tegelijkertijd wil je genieten van een heerlijke maaltijd. Gelukkig staat deze maaltijd in ongeveer 30 minuten op tafel en gaat er niet veel snijwerk aan vooraf. Bovendien moet de rijst even garen en kun jij ondertussen rustig zitten of wat andere kleine taakjes in huis doen. Handig!

Mocht je ervoor kiezen om wel vlees toe te voegen aan dit gerecht, wordt de bereidingstijd natuurlijk wel wat langer. Zelf zou ik ervoor kiezen om garnalen of kipfilet toe te voegen. Wil je de maaltijd wel veganistisch of plantaardig houden, maar wil je hem van meer eiwitten voorzien? Kies dan voor vegetarische kipstukjes, een andere vleesvervanger of voor peulvruchten als linzen en kikkererwten. Zo kun je je lichaam nóg beter voeden na een drukke dag 😉

Wat heb je nodig voor 3-4 personen?
  • 300 gram rijst
  • 1 grote winterpeen
  • 1 rode puntpaprika
  • 200 gram diepvries doperwten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 laurierblaadje
  • Zout
  • 500 milliliter water
Wat moet je doen?
  • Laat de doperwten ontdooien.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de wortel en paprika in kleine stukjes.
  • Verwarm wat olie in een wokpan en fruit de ui en knoflook samen met een flinke snuf zout glazig.
  • Voeg de wortel en paprika toe en roerbak deze voor 2 minuten mee.
  • Voeg de komijn, kurkuma en het laurierblad toe. Roerbak voor nog 1 minuut.
  • Voeg de rijst toe, roer deze door de groente en roerbak het geheel voor een kleine minuut.
  • Los ondertussen het bouillonblokje in 0,5 liter kokend water op en giet over de rijst. Breng aan de kook en laat het geheel voor 12 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Voeg de doperwten toe, roer deze door de rijst en doe nogmaals voor 5 minuten de deksel op de pan.
  • Haal de pan van het vuur, haal het laurierblaadje uit de rijst en serveer.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.