Snacks/tussendoortjes

Pepernoten rotsjes met rozijnen

Morgen is het 14 november en dat betekent maar één ding: Sinterklaas komt weer in het land. Hoewel het Nederlandse feest er dit jaar geheel anders uit ziet, betekent dat niet dat er geen lekkernijen op tafel (of in onze schoen) moeten staan. Deze pepernoten rotsjes met rozijnen en pure chocola brengen je Sinterklaasfeest dit jaar naar een hoger level.

Ja, het is gek dat alle kinderen dit jaar niet fysiek bij de intocht van Sinterklaas kunnen zijn. Maar, gelukkig kunnen we de intocht online bijwonen en hoeven we niks te missen. Bovendien is het een reden om er thuis nóg meer een feestje van te maken. Pepernoten en chocoladeletters zijn daar wellicht wat te normaal voor. Chocolade pepernoten zijn al helemaal lekker, maar beginnen toch ook een beetje saai te worden. Say Hello tegen je nieuwe favoriete Sinterklaas lekkernij met dit recept.

Oke, deze pepernoten rotsjes met rozijnen en chocola zijn zeker geen gezonde keuze. Ik kan wel een mooi verhaal gaan houden over het feit dat je er geen suiker aan toevoegt en dat er pure chocola wordt gebruikt, maar dat ook dat zou niet genoeg zijn om dit receptje de stempel ‘verantwoord’ of ‘gezond’ te geven. Gelukkig is dat ook waar de feestdagen, en vooral een kinderfeest, voor zijn: lekkernijen. We mogen deze dagen dan ook extra genieten van heerlijke dingen.

Zelf heb ik er in dit recept voor gekozen om gebruik te maken van kant-en-klare pepernoten. Voornamelijk omdat ik nog nooit een écht lekker recept voor pepernoten heb kunnen vinden die wel verantwoord zijn. Dan kun je beter lekkere pepernoten gebruiken dan ingrediënten verspillen, toch? Ook gebruikte ik pure chocola met 80% cacao. Niet alleen omdat dit gezonder is, ook omdat ik deze chocola zelf erg lekker vind. Mocht jij geen fan zijn van deze chocola, gebruik dan vooral een chocola die jij heel lekker vind. Melk, wit of karamel zeezout 😉

Wat heb je nodig?
  • 100 gram (kleine) pepernoten
  • 100 gram pure chocola (het liefst met zo’n 80% cacao)
  • 50 gram rozijnen
Wat moet je doen?
  • Smelt de chocola au bain-marie.
  • Wanneer alle chocola gesmolten is, voeg je de pepernoten en rozijnen toe. Roer de pepernoten en rozijnen door de chocola totdat alles bedekt is met chocola. Houd ondertussen de pan op het vuur, zodat de chocola zo vloeibaar mogelijk blijft.
  • Bedek een ovenplaat met bakpapier of leg een vel bakpapier op een plank/keukenblad.
  • Gebruik twee lepels om de rotsjes op het bakpapier te leggen. Maak ongeveer 12 rotsjes.
  • Laat de pepernoten rotsjes voor zo’n twee uur staan, zodat de chocola hard kan worden.

Je kunt de pepernoten rotsjes het best afgesloten bewaren. Zet ze eventueel in de koelkast om ervoor te zorgen dat de chocola niet kan smelten.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.