Snacks/tussendoortjes

Gezondere chocolade cake van zwarte bonen

Ik hoor je denken: ‘een cake van bonen?’ Maar ja, het kan echt! Deze gezondere variant op een chocolade cake bevat bonen en nee, die proef je niet terug. Ik beloof het je bij deze!

Hoe kan het nou dat je de bonen in baksels niet terug proeft? Bonen hebben een vrij neutrale smaak, waardoor deze geheel verdwijnen in het recept wanneer je daar ingrediënten bij doet met heel veel smaak. In dit geval zijn dat de banaan en honing als zoetmakers en natuurlijk de cacao voor die heerlijke chocoladesmaak van de cake.

Naast de neutrale smaak van de bonen waardoor ze ideaal zijn om mee te bakken, hebben de peulvruchten nog meer voordelen. Bonen zijn namelijk laag in vet en koolhydraten, waardoor je baksels gelijk een stuk gezonder worden. Daarnaast bevatten peulvruchten als bonen veel eiwitten en vezels. Dit zorgt ervoor dat een plak van deze cake net wat meer vult én fijne voedingsstoffen levert.

Laten we een momentje nemen voor de smeuïgheid van deze cake.

En weet je wat deze cake nou nóg beter maakt? Hij is zo makkelijk te maken! Echt waar, het is een kwestie van nootjes hakken en de rest van de ingrediënten tot een beslag mixen. Vervolgens zet je hem voor drie kwartier in de oven en kun jij vast de keuken opruimen, het huis stofzuigen of werken/studeren. Wanneer je oven piept, laat je de cake afkoelen en heb je voor de hele week een heerlijk tussendoortje! Tip van mij: bak de cake op zondag, zodat hij de hele week vers blijft 😉

Wat heb je nodig?
  • 1 blik zwarte bonen á 400 gram (uitlekgewicht 265 gram)
  • 1 banaan
  • 4 eieren
  • 50 gram gemengde, ongezouten noten
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 zakje bakpoeder á 16 gram
  • 4 eetlepels honing (ik gebruikte de Acacia honing van Royal Green)
  • Optioneel: kokosrasp ter garnering
Wat moet je doen?
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een cakeblik met bakpapier.
  • Giet de zwarte bonen in een vergiet, spoel ze goed af onder de kraan en laat ze uitlekken.
  • Hak de noten fijn.
  • Doe de zwarte bonen, de banaan, eieren, cacaopoeder, kaneel, bakpoeder en honing in een kom en mix tot een beslag. Dit kan eventueel ook met behulp van een keukenmachine/blender. Proef en voeg eventueel nog wat cacaopoeder of honing toe.
  • Roer de gehakte noten door het beslag.
  • Giet het beslag in het met bakpapier beklede cakeblik.
  • Bak de cake voor 45 minuten in de oven. De cake is gaar wanneer je er met een vork in prikt en er niks aan de vork blijft hangen.
  • Laat de cake afkoelen en garneer eventueel met de geraspte kokos.

De cake blijft zo’n vier tot vijf dagen goed, mits afgesloten bewaard. Wil je langer genieten van je gezondere chocolade cake? Snijd de cake na het afkoelen in plakken en vries wat plakjes in.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer experimenteren met het bakken met groente? Probeer dan deze overheerlijke brownies met zoete aardappel!

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Hoelang gaat deze cake bij jou thuis overleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.