Snacks/tussendoortjes

Gezondere kruidnoten

Met nog vijf dagen te gaan tot pakjesavond wordt het tijd dat we de keuken in duiken om ons klaar te maken. En zeg je Sinterklaas, dan zeg je natuurlijk pepernoten/kruidnoten! Deze gezondere variant zijn heerlijk om van te snoepen én makkelijk vegan te maken.

Maar, zijn het nou pepernoten of kruidnoten? Het onderscheid blijft af en toe lastig en de namen worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. Toch zit er wel degelijk verschil in. Kruidnoten zijn namelijk de harde, ronde variant die niet meer weg te denken zijn uit de supermarkt. Pepernoten zijn daarentegen de lekkernij die we vroeger zagen tijdens Sinterklaas. Deze lijken qua smaak erg op taaitaai en zijn verschillend gevormd. En ik zal eerlijk toegeven dat ook ik de ‘verkeerde’ naam aan de wel bekende kruidnoten geef. Ik veranderde dan ook de titel van ‘gezondere pepernoten’ naar ‘gezondere kruidnoten’ toen ik deze blog schreef.

Ook zal ik eerlijk toegeven dat ik alle verschillende smaken waarin pepernoten… eh kruidnoten… tegenwoordig te verkrijgen zijn een beetje té vind. Inmiddels zijn er al vijftig verschillende smaken kruidnoten! Al die kleurtjes zien er natuurlijk heel leuk uit, maar ik betwijfel of mensen die speciale nootjes ook lekkerder vinden. Ik bedoel… Gin Tonic kruidnoten? Nee, geef mij maar normale kruidnoten en op zijn tijd een chocolade kruidnoot!

Waar je me ook heel blij mee maakt, zijn zelfgemaakte kruidnoten. Jullie weten dat ik lekkernijen graag een gezonder tintje geef en dus kon ik de kruidnoten niet aan me voorbij laten gaan. Ik heb al een aantal jaren zelf kruidnoten gemaakt zonder een bakpakket uit de supermarkt, maar toch worden ze nooit zo als de kruidnoten zoals we die kennen. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant geeft dat wel het échte ‘homemade-gevoel’. Het is een kwestie van wennen, maar daarna kun je niet meer stoppen met snoepen 😉

Als laatst maakte ik gebruik van de honing van Royal Green voor deze kruidnoten. Hoewel honing ook suiker is en in dat opzichte niet gezonder voor je is, springt de Acacia honing van het merk er voor mij wel uit. Vanaf het moment dat ik deze honing thuis ontving, ben ik verliefd. Dit komt niet alleen door de smaak, maar ook door het proces waarmee de honing is gemaakt. Deze honing is namelijk niet geperst in machines, waardoor de voedingsstoffen in het product bewaard blijven. Wanneer je dan honing en suiker vergelijkt, kun je wel beter honing dan suiker eten.

Mocht je de kruidnoten graag vegan willen bakken, zorg er dan voor dat je de honing vervangt voor agavesiroop of een andere zoetstof en maak gebruik van een plantaardige melk.

Wat heb je nodig voor 35-40 kruidnoten?
 • 75 gram havermeel (of havermout)
 • 55 gram amandelmeel
 • 30 gram kokosolie
 • 3 eetlepels (plantaardige) melk
 • 3 eetlepels honing (ik gebruikte de Acacia honing van Royal Green)
 • 1 eetlepel speculaaskruiden
 • Snuf kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Snufje zout
Wat moet je doen?
 • Vermaal de havermout eventueel tot havermeel.
 • Meng de havermeel, amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden, een snuf kaneel en een snufje zout in een ruime kom.
 • Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg dit samen met de honing en melk aan de droge ingrediënten toe.
 • Kneed de ingrediënten met je handen tot een deegbal. Wikkel het deeg in een stukje vershoudfolie en leg het deeg voor een half uur in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Haal het deeg uit de koelkast en rol met je handen zo’n 35-40 balletjes. Druk de kruidnoten iets plat.
 • Bak de kruidnoten voor 15 minuten in de oven. Laat de kruidnoten goed afkoelen zodat ze knapperig worden.

Tip: smelt wat chocola en dip je pepernoten hier in voor chocola pepernoten. Dat is dubbel genieten!

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.