Ontbijt

Vegan gebakken havermout met appel

Soms wil je wat anders ontbijten, ik ken het. Deze vegan gebakken havermout met appel kan die zoektocht naar een nieuw, lekker ontbijtje tot z’n eind brengen, want dit wil je!

Wie mij al een tijdje volgt op Instagram weet dat ik dol ben op mijn havermoutontbijtjes in de ochtend. Regelmatig maak ik een warme havermoutpap die ik aftop met diepvriesbessen en een heerlijke lepel pindakaas. Maar soms, vooral met koude temperaturen zoals afgelopen week, vind ik het heerlijk om met die havermoutpap nog wat extra’s te doen.

Wat dat extra’s is? De havermout bakken in de oven! Ook wel gebakken havermout of baked oats genoemd. Wellicht klinkt het lastig en alsof je er veel voor moet doen, maar niets is minder waar. Sterker nog, je hebt er niet veel meer werk aan dan je standaard havermoutpap. Het enige verschil is het feit dat dit ontbijtje de oven in moet. Maar dat kan in de ochtend nog wel eens handig zijn. Terwijl het ontbijtje in de oven staat, kun jij je bijvoorbeeld aankleden, je make-up doen, stofzuigen of beginnen met je mailbox.

Als laatst is dit ontbijtje voor gebakken havermout met appel geheel plantaardig, mits je plantaardige melk gebruikt. Uiteraard kun je het ook met koemelk maken. Eén ding is zeker: de appeltaart smaak van het ontbijtje zal bewaard blijven!

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

  • 1 kleine appel
  • 35 gram havermout
  • 150 milliliter (plantaardige) melk
  • 20 gram rozijnen
  • 15 gram walnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • Optioneel: snufje nootmuskaat of kardemom
Wat moet je doen?
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de appel in kleine stukjes en hak de walnoten fijn.
  • Meng alle ingrediënten in een schaaltje en laat dit 5 minuten staan.
  • Vet ondertussen een klein ovenschaaltje in met boter of olie.
  • Giet het havermout-appel mengsel in het ovenschaaltje en plaats hem voor 20-25 minuten in de oven. Laat even afkoelen en eet je ontbijtje heerlijk warm.

Tip: serveer je lekkere ontbijtje met een eetlepel kwark of yoghurt erbovenop.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.