Snacks/tussendoortjes

Gezond bananenbrood met peer en kardemom

Het was hip en happening aan het begin van de coronaperiode: bananenbrood bakken. Vandaag is het dé dag om deze hobby weer op te pakken, want het is Bananenbrood Dag! Dit gezond bananenbrood met peer en kardemom kan dus niet ontbreken.

Dat iedereen vorig jaar maart en april massaal bananenbroden aan het bakken was, snap ik wel. Het is namelijk niet alleen een lekker, maar ook een verantwoord tussendoortje. Tenminste, als je het goed aan pakt. Er zijn ook een heleboel bananenbroden die alsnog bomvol toegevoegde suikers zitten. Daarnaast is bananenbrood een handige snack die je voor de hele week kunt mealpreppen. Bak hem op zondag en je kunt de hele week genieten. Je kunt de plakken zelfs invriezen, zodat je op de dagen dat je zin hebt in bananenbrood een plak uit de vriezer kunt halen.

Voor dit bananenbrood besloot ik eens aan de slag te gaan met peer. Peren kun je nu volop kopen en je kunt ze voor zo veel meer gerechten gebruiken dan alleen als tussendoortje. Ook koos ik ervoor om, nu het nog ‘kan’, de peer te combineren met winterse kruiden. Kardemom was een kruid waar ik nog nooit eerder een recept mee had ontwikkeld. Dit kruid is erg lekker in zoete gerechten en geeft een frisse, citrus-achtige smaak. Maar, mocht je geen fan van kardemom zijn, kun je ook dit makkelijke bananenbrood of een eiwitrijk bananenbrood bakken.

Wanneer je bananenbrood gaat bakken, is het het lekkerst om gebruik te maken van rijpe bananen. Het liefst de bananen die je eigenlijk niet snel meer zou eten, omdat de schil onder de bruine plekken zit. Wanneer dit het geval is, zijn de bananen erg zoet en worden je baksels dus ook op een natuurlijke wijze zoeter. Soms moet je even wachten tot de bananen deze rijpte hebben bereikt, maar geloof me: het is het wachten meer dan waard!

Wat heb je nodig?
  • 3 rijpe bananen
  • 1 peer
  • 150 gram tarwebloem
  • 80 gram havermout
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1½ – 2 theelepels kardemompoeder
  • Scheutje melk
  • Snufje zout
Wat moet je doen?
  • Verwarmd de oven voor op 180 °C en bekleed een bakvorm met bakpapier of vet hem in met boter/olie.
  • Vermaal de havermout in een keukenmachine tot meel. Doe de havermeel in een kom en voeg de bloem, bakpoeder, kardemom en een snufje zout toe. Roer door elkaar.
  • Doe de bananen met de honing in de keukenmachine en mix tot een glad geheel.
  • Doe de gepureerde bananen bij de droge ingrediënten in de kom. Klop de eieren los en voeg ook deze toe.
  • Mix het geheel tot een beslag met een garde.
  • Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in stukjes.
  • Roer de stukjes peer door het beslag.
  • Vet een bakblik in met wat boter/olie of bekleed hem met bakpapier. Giet het beslag in het bakblik.
  • Bak het bananenbrood voor 45-50 in de oven. Controleer met een satéprikker of vork of de cake gaar is. Laat hem afkoelen er serveer.

Je kunt het bananenbrood voor zo’n 4-5 dagen afgesloten bewaren. Je kunt hem ook, nadat hij is afgekoeld, in plakken invriezen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje of foto 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.