Overig

Ik at een week vegan, hoe ging dat?

Afgelopen week stond in het teken van de Week zonder Vlees. Een week die in het leven geroepen is om van een flexitarisch dieet het nieuwe normaal te maken in Nederland. Omdat ik zelf al een enige tijd voornamelijk vegetarisch eet, deed ik uiteraard mee met deze week. Sterker nog, ik deed er een schepje bovenop! Ik at namelijk een week vegan.

In deze blog vertel ik je wat ik merkte gedurende mijn week waarin ik plantaardig at. Waarom besloot ik deze uitdaging aan te gaan? Wat waren mijn verwachtingen? Waar liep ik tegenaan? Is het me uiteindelijk gelukt? En merkte ik verschil in mijn lichaam? Ook vertel ik je mijn favoriete producten die ik gedurende deze week ontdekt heb.

Waarom een week plantaardig?

Voor ik je mijn ervaringen van deze week vertel, is het natuurlijk relevant om te weten waarom ik mezelf uitdaagde om een week vegan te eten. Dit had allereerst te maken met de impact die de voedingsmiddelenindustrie heeft op het klimaat en de dieren. Ik geloof sterk in het verschil die je kunt maken als individu en dus wilde ik op deze manier nog meer bijdragen aan een duurzamere wereld. Daarnaast wilde ik deze uitdaging al een tijdje voor mezelf aangaan om erachter te komen of ik een lactose-intolerantie heb. Mijn buik zet zich gedurende de dag namelijk flink op en dat maakt me erg onzeker. Nu had ik een stok achter de deur om écht eens afstand te doen van melk bevattende producten.

Wat waren mijn verwachtingen?

Oke, dus, ik ging een week vegan eten. Ik merkte van te voren dat ik een beetje stress van het idee kreeg en inkopen ging doen. Deze inkopen deelde ik in mijn stories op Instagram met jullie. Ik ging er namelijk vanuit dat het lastig zou worden om de producten met dierlijke ingrediënten die ik dagelijks eet, te vervangen. Daarnaast was ik benieuwd of ik me energieker zou voelen, omdat dat iets is wat je veel hoort van mensen die plantaardig eten. Verder verwachte ik dat mijn buik gedurende de dag niet meer zou opblazen en dat het probleem écht bij het eten van lactose lag. Achteraf denk ik dat dit meer hoop was om eindelijk een antwoord op de oorzaak daarvan te krijgen.

Liep ik tegen dingen aan?
Naast mijn koffiemomentjes heb ik onbewust al veel momenten waarop ik vegan eet.

Maandag merkte ik direct dat mijn stress voor niks was. Mijn voedingspatroon blijkt naast zo’n 80% vegetarisch, ook onbewust al grotendeels plantaardig te zijn. De producten die ik moest vervangen voor deze week, waren gemakkelijk te vervangen of ik nam een heel ander, vegan product. Wel viel het me op dat het in de supermarkt nog best lastig kan zijn om plantaardige producten te vinden en dat de A-merken deze producten voor een hoge prijs aanbieden. Ik was dan ook erg blij dat er deze week veel vega(n) producten in de aanbieding waren bij de verschillende supermarkten. Ook schrok ik van het feit dat er in zo veel producten dierlijke ingrediënten zitten zonder dat je je hier bewust van bent. Alsof fabrikanten er voor het idee maar wat melk of ei in stoppen…

Is het me gelukt?

Van te voren had ik mezelf voorgenomen om niet té streng te zijn deze week, maar zoals ik net al zei, blijk ik meer plantaardig te eten dan ik zelf dacht. Deze week ging me makkelijker af en viel me erg mee. Het is me dan ook zeker gelukt om vol te houden. Wel begon ik het na donderdag een beetje eentonig te vinden, maar dat komt natuurlijk omdat we hier thuis de kasten hebben gevuld met producten die niet vegan zijn en mijn keuze daardoor wat beperkter was. Donderdag was tevens ook de dag dat onze Hello Fresh box bezorgd werd. In verband met de Week zonder Vlees had ik allemaal vegetarische maaltijden uitgekozen voor in de box. Maar, vegetarisch is nog niet plantaardig. Daarom moest ik de maaltijden hier en daar iets anders bereiden, zodat ik een vegan variant had en mijn ouders het origineel. Dit was soms best een gepuzzel en hierdoor liet ik producten weg waar ik normaal dol op ben, zoals kaas en ei.

Voor deze maaltijd maakte ik een uitzondering. Gelukkig maar, want wat was hij lekker!

Daarnaast heb ik één keer een uitzondering gemaakt en er bewust voor gekozen om wel een dierlijk product te gebruiken. Dit was voor het gebruik van een scheutje slagroom in een maaltijd van Hello Fresh. Ik vond het simpelweg onnodig om twee varianten bloemkoolpuree te maken, vooral gezien het maar om een kleine hoeveelheid zuivel ging.

Merkte ik verschil?

Het is me dus goed gelukt om mij te houden aan mijn uitdaging om een week vegan te eten, maar merkte ik lichamelijk ook verschil? Heel kort gezegd: niet per se. Allereerst heeft deze week geen antwoord gegeven op mijn zoektocht naar de oorzaak van mijn opgeblazen buik. Ten tweede voelde ik me ook niet energieker dan anders. Ook heb ik niet het gevoel gehad dat ik meer of minder trek had of dat ik voedingsstoffen te kort kwam. Maar wellicht zijn deze laatste twee dingen niet te beoordelen op één week.

Hoe nu verder?

Nu ik het toch over één week heb, hoe ga ik nu verder? Laat ik mijn vegan avontuur volledig los of ga ik ermee door? Gezien het kleine verschil in mijn voedingspatroon tussen deze week en normaal, besluit ik om bij het oude normaal te blijven. Ik ben niet zo van labeltjes geven aan je dieet en jezelf ‘bewust’ opleggen met restricties, vooral niet gezien mijn achtergrond met eten. Ik merkte dat ik daar gelijk verschillende gedachtes van kreeg. Wel heeft deze week mij nog bewuster gemaakt in het maken van keuzes voor een betere wereld en dierenwelzijn. Dit neem ik dan ook zeker mee en zal er vast toe leiden dat ik vaker plantaardige keuzes ga maken. Ook speelt het mee dat ik sommige dierlijke producten gewoon echt heel lekker vind en deze ook hele mooie voordelen voor je lichaam kunnen hebben. Zo ben ik dol op kaas en kipfilet en kan ik de voordelen van (vette) vis en eieren ook niet vermijden.

Favoriete ontdekte producten
Dit is echt een nieuwe favoriet!

Als laatst heb ik deze week natuurlijk kennis gemaakt met een aantal nieuwe producten. Dat ik een grote fan van Alpro ben, hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Toch zijn er twee nieuwe producten aan mijn lijstje favorieten van het merk toegevoegd. Allereerst de plantaardige kwark die ik gebruikte ter vervanging van mijn normale, magere kwark. Ook nam mijn moeder deze chocolade vla van Alpro mee en we waren beide opslag verliefd. Deze is voorzien van goede voedingswaarden en zó lekker. We vonden hem zelfs zo lekker, dat hij voor komende week weer in de koelkast staat. Een andere, nieuwe favoriet is de vegan Mediterraanse paté van Kips. Deze vind ik nog lekkerder dan de naturel variant waar ik eerder een review over schreef.

Een hele samenvatting over deze week die voor mij in het teken stond van één challenge: vegan eten. Maar ik hoop dat je het leuk vond om te lezen! Hoe is jouw Week zonder Vlees gegaan?

Liefs!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.