Sport

10 tips om het sporten dit jaar écht vol te houden

Sporten is niet iedereens favoriete bezigheid. Jammer eigenlijk, het heeft namelijk erg veel (gezondheids) voordelen. Zo geeft het je meer energie, verlaagt het je stress en risico’s op een depressie of een burn-out. Vaak slaan we een training over omdat we geen zin hebben, een lek aan motivatie dus. Gelukkig heb ik hier 10 handige tips om je motivatie voor het sporten dit jaar écht vast te houden! Dus, spring van de bank en ga voor een lekkere workout, want na het lezen van deze blog, heb jij genoeg redenen om te gaan sporten!

Doe iets wat je leuk vindt

Dit is het allerbelangrijkst als het gaat om sporten (met alles eigenlijk)! Wanneer je iets doet wat je echt leuk vindt, zul je meer motivatie hebben om te gaan en beter je best doen. Haal je op dit moment niet veel voldoening uit je sport? Probeer eens iets anders! Reserveer bij een paar verschillende clubs of organisaties in je buurt wat proeflesjes en misschien ontdek je wel jouw nieuwe sport. Durf hierbij vooral uit je comfort zone te gaan. Zie jij jezelf echt niet op een fiets zitten en bezweet uit de spinningzaal komen, maar ben je wel benieuwd naar zo’n les? Ga gewoon, dat is ten slotte de enige manier om te kijken of het iets voor je is.

Sport op vaste tijden in de week

Een routine helpt je om te gaan sporten. Als je bij een club sport, herken je dit sowieso. Je weet dat je op die dag en op dat tijdstip een training hebt dus plan je er omheen. Je leeft naar de training toe en bereid je voor, dit zorgt ervoor dat je motivatie hebt om ook echt te gaan. Sport je niet bij een club? Plan dan van te voren een aantal momenten voor jezelf in waarop je gaat sporten. Kijk bijvoorbeeld een week van te voren wat de tijden zijn van jouw favoriete workout bij de sportschool en blok dit tijdstip in je agenda. Dit geldt ook voor als je geheel zelf sport. Kijk van te voren wanneer je in de komende week gaat hardlopen of de gewichtjes uit de kast pakt.

Stel een uitdagend (maar haalbaar!) doel voor jezelf

Doelen zijn ‘the key for motivation’! Bedenk voor jezelf: Wat wil ik bereiken? Hoe ga ik dit bereiken? En voor wanneer wil ik dit bereikt hebben? Door een doel op deze manier te formuleren voor jezelf, zul je zien dat je eerder geneigd bent om ervoor te werken. Deze doelen hoeven niet alleen maar langetermijndoelen te zijn. Een week of een maand doel is ook erg effectief en motiveert jou misschien nog wel meer. Bovendien is het erg belangrijk om met jezelf af te spreken wat je doet als je je doel bereikt hebt. Trakteer jezelf op dat mooie nieuwe setje van Nike of ga met je sportmaatje wat drinken.

Ga met een vriend/vriendin

Sporten met een maatje heeft veel voordelen. Het is niet alleen gezelliger, het geeft je ook meer motivatie en het zorgt ervoor dat je verder gaat als anders. Uit een onderzoek van Virgin Active bleek dat 64% van de vrouwen beter hun best doen wanneer ze samen met iemand sporten. Bovendien ga je ook sneller sporten wanneer jouw maatje aangeeft ook te gaan. Heb je dus jouw ideale sport gevonden? Dan hoef je alleen nog maar iemand te vinden met wie je dit samen kunt doen, zodat je daadwerkelijk gaat en ook blijft knallen.

Blijf positief

Positief blijven is belangrijk in alles wat je doet in je leven, zo ook bij het sporten. Vergeet niet dat iedereen wel eens een mindere dag heeft en dat dit dan ook helemaal niet uit maakt. Het is niet de bedoeling dat één of twee minder goede trainingen je weerhouden om te gaan. Denk niet: ‘De afgelopen workouts gingen niet lekker, dus het heeft geen zin meer.’ Laat een mindere workout juist je motivatie zijn om van de volgende een hele goede te maken!

Push yourself because no one else is doing it for you.

Denk aan het gevoel dat je hebt na je workout

Je kent het wel: het gevoel alsof je alles aankan na een goede workout. Je bent trots op jezelf en je deelt je resultaat het liefst met iedereen via snapchat, instagram en natuurlijk op het moment dat je je huis binnenstapt. Dat gevoel, houd die in je achterhoofd en je zult zien dat je jezelf eerder in je sportkleren hijst!

Sport met muziek op de achtergrond

Uit een onderzoek van de Brunel Universiteit in Londen is gebleken dat je beter sport met muziek. De prestaties van de proefpersonen verbeterden met maar liefst 20%! De muziek stimuleert de werking van je hersenen, zorgt voor een betere concentratie en afleiding van pijn en vermoeidheid. Bovendien is het ook veel gezelliger om te sporten met muziek, maar dat hoef ik je denk ik niet te vertellen 😉 Dus, maak een afspeellijst met je favoriete liedjes en begin met je workout!

Varieer voldoende

Variatie is iets wat iedereen graag ziet. Zou je je werk je hele leven willen doen als er geen variatie in zou zitten en je elke dag van je carrière maar aan één project werkt? Waarschijnlijk is je antwoord nee. Dit is ook zo met sporten. Iedere week dezelfde training op precies dezelfde manier van warming-up tot cooling-down gaat vervelen. Wissel dus voldoende af. Kies voor andere oefeningen dan vorige week of doe ze in een andere volgorde. Of bezoek eens een andere training bij je club/sportschool. Je zult zien dat je dan meer voldoening uit je workout haalt en dat is een goede boost voor je motivatie.

Kort maar krachtig

Heb je geen zin om je een uur á anderhalf uur in het zweet te werken, omdat je bijvoorbeeld erg moe bent of nog veel te doen hebt op een dag? Dat is heel normaal. Maar denk niet dat je dan beter helemaal niet kunt sporten ‘want een korte workout geeft geen resultaat’! Een korte workout kan ook heel effectief zijn. Als je 15 minuten op een hoge intensiviteit traint, heb je al een flinke after-burn te pakken. Of kies voor een rustige, korte workout voor een bepaald deel van je lichaam, dit zorgt voor mooie spieren. Veel apps bieden korte, effectieve workouts. Zelf gebruik ik vaak Workoutforwomen.

Koop regelmatig nieuwe sportkleding

Zeker voor de dames is deze erg leuk. Er is bewezen dat je beter sport als je in mooie en fijne kleding workout. Koop dus af en toe een nieuw sportsetje of verwen jezelf met die mooie nieuwe hardloopbroek. Je wilt dan zo graag je nieuwe kleding aan en aan de buitenwereld laten zien, dat je wel moét gaan sporten! Bovendien is het veel fijner om te sporten in comfortabele kleding. Merk je dat je shirt niet meer zo lekker zit als op het moment van kopen? Koop dan een nieuwe.

Door deze tips kun jij geen nee meer zeggen tegen je doelen die je wilt behalen, ga ervoor!


Bronnen:

  • https://fem-fem.nl/sporten-beter-met-vriendin/
  • https://www.gezondheidsnet.nl/sporten-met-muziek-goed-voor-prestaties

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.