Overig

Zijn de pizza’s op basis van groente echt beter?

Pizza, waarschijnlijk dé guilty pleasure van iedereen. De één laat hem bezorgen, de ander koopt een kant-en-klare in de supermarkt en weer een ander koopt een bodem om de pizza zelf te beleggen. Dan is er ook nog een groep die pizza’s op basis van groente koopt, omdat deze ‘gezonder’ zijn. Maar, is dat eigenlijk wel zo’n groot verschil? Zelf eet ik niet zo veel pizza (lees: ongeveer 5 keer per jaar), maar als ik dat doe, neem ik eigenlijk altijd de bloemkoolbodem van Magioni en beleg deze zelf. Daarom was ik benieuwd naar de verschillen en zocht ik deze voor jullie uit!

Voor dit kleine onderzoekje heb ik 3 verschillende soorten pizza’s gekozen. De eerste is de pizza met spinaziebodem van Dr. Oetker, de tweede is de ristorante pizza margherita (ook van Dr. Oetker) en vervolgens koos ik voor de bloemkoolbodem van Magioni. Benieuwd wat de verschillen in calorieën, vetten, koolhydraten, suikers en eiwitten zijn en wat ik van deze verschillen vind? Lees gauw door!

Calorieën
Pizza Per 100 gram Per pizza
Spinazie 208 697
Mar­g­heri­ta 252 743
Magioni bloemkoolbodem 222 400

Zoals je ziet, is het verschil in calorieën tussen de twee pizza’s en de bloemkoolbodem aardig groot. Let hierbij wel op dat het puur om de bodem gaat, het ligt er dus aan waarmee je je pizza bedekt. Zou je je bloemkoolbodem met tomatensaus, groente en kaas bedekken, dan zou je rond de 600 calorieën uitkomen. Uiteraard wordt dit hoger als je er ook vlees/vis op doet.
Het verschil tussen de spinazie pizza en de pizza margherita vind ik nog niet zo heel groot. Verder vind ik beide een normale hoeveelheid calorieën voor een pizza bevatten.

Vet
Pizza Vet per 100 gram Vet per pizza Verzadigd vet per 100 gram Verzadigd vet per pizza
Spinazie 8,3 28 3,2 11
Margherita 11 32 4,5 13
Magioni bloemkoolbodem 2,6 5 0,4 1

Wat gelijk opvalt is het verschil tussen de twee pizza’s en de bloemkoolbodem. Dit verbaast me echt! Zou je de bloemkoolbodem weer bedekken met tomatensaus, groente en kaas, dan reken je zo’n 6 gram vet voor de kaas. Je komt dan nog steeds lager uit dan bij de kant-en-klare pizza’s. Hierdoor voldoet de bodem wel aan de belofte die Magioni doet: minder vet. De verschillen tussen de spinazie pizza en de pizza margherita vind ik, ook hier, niet heel groot. Zelf had ik dit wel anders verwacht. Ik had verwacht dat de pizza margherita zo’n 10 gram hoger zou zitten.

Koolhydraten
Pizza Koolhydraten per 100 gram Koolhydraten per pizza
Spinazie 22 74
Margherita 26 77
Magioni bloemkoolbodem 41 74

Ik schrok heel erg door deze verschillen! Zoals je ziet zitten de spinazie pizza en pizza margherita dicht bij elkaar. De bloemkoolbodem, daarentegen, wijkt per 100 gram erg veel af. Let op: het gaat hier puur om de bodem. Dit betekend dat je pizza een flink aantal koolhydraten meer kan gaan bevatten als je hem bedekt hebt. Zelf had ik verwacht dat de hoeveelheid koolhydraten in de bloemkoolbodem lager zouden zijn. Dit omdat het product vooral bedoeld is als een vervanger van de ‘normale’ pizza’s en het wordt afgebeeld als een gezondere keuze.

Suikers
Pizza Suikers per 100 gram Suikers per pizza
Spinazie 3 10
Margherita 3,2 9
Magioni bloemkoolbodem 2,1 4

Ik was verbaast toen ik deze getallen in de tabel ging zetten. Ik had verwacht dat het aantal suikers in de spinazie pizza en in de bloemkoolbodem erg boven de pizza margherita uit zou vallen, omdat dit (helaas) vaak zo is met producten die op basis van groente gemaakt zijn. Ik vind het verschil tussen de spinazie pizza en pizza margherita dan ook heel klein. Het verschil tussen deze twee pizza’s en de bloemkoolbodem vind ik eigenlijk ook nog wel meevallen.

Eiwitten
Pizza Eiwitten per 100 gram Eiwitten per pizza
Spinazie 9,6 32
Margherita 10 30
Magioni bloemkoolbodem 7,8 14

Pizza blijkt gewoon een goede after-workout maaltijd te zijn met deze aantal eiwitten ? Nee, oke. Het verschil tussen de bloemkoolbodem en de pizza’s vind ik heel groot. Dit betekend dat je als vegetariër en veganist een flinke portie eiwitten op je pizza moet zien te krijgen om in de buurt te komen van hoeveelheid van de andere twee. Zelf had ik verwacht dat de bloemkoolbodem meer eiwitten zou bevatten, aangezien het toch een soort vervanger is.

Conclusie

Hoewel het verschil tussen de twee kant-en-klare pizza’s niet heel groot is, wijkt de bloemkoolbodem wel van deze waardes af. Voor iemand die minder vet wilt eten, raadt ik zeker aan om voor de bloemkoolbodem te kiezen. Ben je meer van het aantal koolhydraten beperken? Dan zou ik deze pizza zelf afraden. Dit komt doordat het aantal koolhydraten verder zal stijgen als je de pizza belegt. Bovendien zitten er een stuk minder eiwitten in. De hoeveelheid eiwitten die de bloemkoolbodem bevat, vind ik echt te weinig. Ik zou best begrijpen dat een veganist of vegetariër door dit grote verschil eerder voor een andere pizza zou kiezen. Een feit is wel dat je het met de bloemkoolbodem zo gek kunt maken als je wilt. Doe jij alleen wat tomatensaus en groente op je pizza? Dan zit je in calorieën, vetten en suikers een stuk lager als de normale pizza’s.
Ook had ik meer verschillen tussen de kant-en-klare pizza’s verwacht. Zo dacht ik dat de spinazie pizza wat minder vetten zou bevatten, maar dit valt eigenlijk wel mee.

Smaken verschillen natuurlijk. Maar waar ik dacht dat ik goed bezig was met de bloemkoolbodem van Magioni, blijkt deze helemaal niet zo gezond te zijn als verwacht. Je kunt dan veel beter zelf een bloemkoolbodem maken. Ik kies voortaan dus sneller voor een kant-en-klare pizza of een normale pizzabodem om zelf te beleggen. Want als ik dan eens in die zoveel tijd pizza eet, moet het wel goed gebeuren! Toch blijft de bloemkoolbodem van Magioni even lekker!

Welke pizza kiezen jullie vaak en ben je verbaast door de uitkomst?

Wil jij dagelijks op de hoogte blijven van tips rondom voeding en lifestyle? Volg mij dan op Instagram of Facebook 🙂

7 reacties

 • Lesley

  Hoi Nannique!

  Bedankt voor de informatie.

  Ik lees wel dat het hier specifiek over een kant-en-klare bloemkoolbodem gaat.
  Nu vraag ik me af of het dan wel een groter verschil maakt als ik een bloemkool- of broccolibodem vers zou maken?

  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Liefs,
  Lesley

  • Nannique Spiek

   Hi Lesley,

   Bedankt voor je reactie! Wat leuk dat je de blog gelezen hebt 🙂
   Het maakt inderdaad een groot verschil wanneer je een eigen pizzabodem maakt! Wanneer je zelf een pizzabodem met bloemkool/broccoli maakt, weet je zeker dat er een grote hoeveelheid groente in zit en dat de andere ingrediënten bekend zijn. Aan de pizzabodems op basis van groenten uit de supermarkt is helaas erg veel geknutseld en zout en suiker aan toegevoegd. Ik zou het dus altijd aanraden om je eigen pizzabodem te maken als je daar tijd voor hebt! 🙂

   Fijne avond!

 • Emmy

  Oei. Ik schrik nog het meest van jouw interpretatie van voedingsmiddelen. Pizza is niet gezond, dat is per definitie een feit, omdat het hoogcalorische maaltijden zijn met een relatief lage voedingswaarde. Toch kun je dat best eens eten, zéker wanneer je in de basis gezond eet en de rest van de dag een beetje rekening houdt met je keuzes. We moeten gewoon niet zo krampachtig doen met zijn allen. In een deegbodem zitten koolhydraten en eiwitten op basis van granen (je weet wel, gluten enzo). Naast dat er mensen zijn waarvoor het fijn is dat er steeds meer allergeenvrije en vegetarische alternatieven zijn, is het nou eenmaal niet zo dat ieder voedingsmiddel optimaal scoort op alle voedingsstoffen. Een bloemkool bevat minder eiwitten dan de granen waarvan normaal deeg gemaakt wordt. Groenten bevatten in het algemeen niet alleen minder, maar vooral andere, langzamere (en dus betere) koolhydraten dan tarweproducten. Let wel; we hebben beide nodig, maar die van de bloemkoolbodem zijn echt een stuk beter voor je dan die in een reguliere pizzabodem. En daar lees ik helemaal niets over, je noemt het puur op basis van het aantal koolhydraten zelfs ronduit ongezond, terwijl de gemiddelde portie pasta, rijst of aardappelen op je bord alleen al méér koolhydraten bevat. Het gebrek aan context van dit soort reviews is pas écht ongezond, O ja, en voor de goede orde; ik at pizza al nooit als serieuze bron van eiwitten…

  • Nannique Spiek

   Hi Emmy, bedankt voor je reactie! Het klopt inderdaad wat je zegt over de verschillende voedingsstoffen die de bodems en pizza’s bevatten en dat pizza’s op basis van groente een andere samenstelling hebben dan de normale bodems. Echter, deze blog is bedoeld om mensen het verschil te laten zien tussen de verschillende bodems. Hoewel veel mensen denken dat de bodems op basis van groente onwijs gezond zijn, valt dit qua voedingswaarden best mee. Tuurlijk weten we dat groente ons betere stoffen leveren, maar zoals ik in de conclusie aangeef, kun je dan het best nog de bodem zelf maken. Bovendien zijn de groentebodems uit de supermarkt niet écht groente en is dit vaak slechts 35%. En niemand eet pizza echt voor de eiwitten, maar als je vegan eet en het toch belangrijk is dat je wel genoeg eiwitten eet en dus denkt dat je met een speciale vegan pizzabodem een goede portie eiwitten binnenkrijgt, vallen deze aantallen tegen. De blog is meer bedoeld om mensen hun eigen keuze voor pizza’s te laten maken 🙂

 • marcha

  de bodem is inderdaad niet zo gezond. je kan het beter vers zelf maken; dan zitten er nog de meest gunstige /gezonde stofjes in (in plaats van dat het al een week voorverpakt ligt).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.