Sausjes en spreads

Vegan kerrie hummus

Hummus, humus, houmous, noem het hoe je het wil noemen, maar je kunt niet zeggen dat deze Libanese spread niet lekker is. Ik ben er in ieder geval dol op en dus besloot ik één fan mijn favoriete varianten zelf te maken: vegan kerrie hummus!

Het hoofdingrediënt van hummus is kikkererwten en het wordt erg vaak gegeten met brood. Tegenwoordig kun je hummus over de hele wereld vinden en is het vooral erg populair onder de vegatariërs en veganisten. Ook in Nederland liggen er verschillende merken en smaken in de schappen van de supermarkt. Maar zelf hummus maken is veel leuker (en stiekem ook lekkerder)! Daarom maakte ik deze hummus met kerrie.

Bij de eerste hap was ik opslag verliefd. Kerrie hummus vind ik sowieso heel lekker, maar dat deze zó lekker was geworden, liet me een klein sprongetje maken. Voor ik alles op de foto had gezet, was de helft al op en zelfs het potje in de koelkast ging snel leeg. Gelukkig is de hummus snel bij te maken, want binnen vijf tot tien minuten heb je een heerlijke pot. Je hoeft overigens niet per se een keukenmachine te hebben om deze kikkererwtenspread te maken, met een staafmixer lukt het ook.

En als je vegan kerrie hummus dan klaar is, is hij erg lekker voor op je brood, een toastje of als dip voor ‘s avonds op de bank. Zelf hou ik er met warmere temperaturen echt van om mijn snackgroenten in de hummus te dippen. Je kunt hummus ook heel goed door je salade doen of in je wrap.

Wat heb je nodig?

 • 1 blik kikkererwten á 310 gram
 • 1 teen knoflook
 • 5 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepel citroensap
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • ½ gemalen komijn
 • ½ kurkuma
 • Snuf chilivlokken
 • Peper & zout
Wat moet je doen?
 • Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat ze uitlekken. Pel ondertussen de knoflook en hak deze grof.
 • Doe eerst de olijfolie en citroensap in een keukenmachine en voeg de kikkererwten en knoflook toe. Mix tot een grove massa.
 • Voeg nu de kerrie, komijn, kurkuma en een snuf peper en zout toe. Mix het geheel voor zo’n 2-3 minuten tot een gladde massa. Druk af en toe de zijkanten schoon met een lepel.
 • Proef de hummus en voeg naar smaak nog wat kerrie en chilivlokken toe.
 • Bewaar de hummus in een afgesloten pot voor maximaal 3 dagen in de koelkast.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto op Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂