Voeding

7x gezond lunchen zonder brood

Ik hoor steeds vaker van mensen om mij heen dat ze geen brood eten. Puur omdat ze het niet lekker vinden of omdat ze willen minderen met koolhydraten. De alternatieven die dan vaak gegeten worden zijn rijstwafels, crackers of beschuit. Ook lekker, maar er zijn veel meer manieren waarop je gezond kunt lunchen zonder dat brood erbij komt kijken. Daarom deel ik in deze blog maar liefst 7 alternatieven voor brood + tips voor varianten. En het fijne van deze alternatieven? Je kunt ze bijna allemaal meenemen naar je werk of school!

Soep

Soep wordt vaak gezien als avondeten, maar het is ook ideaal als lunch! Het fijne is ook dat de meeste soepen binnen een korte tijd klaar kunnen zijn. Zo heb je tegenwoordig snelle pureersoepen (zoals deze linzen-courgette soep). Je kunt natuurlijk ook het restje van de grote pan soep van de vorige dag gebruiken. Hier kun je wat meer aandacht aan besteden en de volgende dag makkelijk opwarmen. Probeer bijvoorbeeld deze romige broccoli soep (mijn persoonlijke favoriet!). Uiteraard is het wel van belang dat je de soep kunt verwarmen als je deze meeneemt naar je werk of school.

Pannenkoek

Pannenkoeken niet gezond? Echt wel! Deze havermoutpannenkoekjes zijn alles behalve slecht voor je en bevatten veel vezels door de havermout, wat zorgt voor een langer vol gevoel. Je kunt de pannenkoekjes in de ochtend of de avond van te voren klaarmaken en makkelijk meenemen in wat zilverfolie. Wat je dan nog nodig hebt, zijn je favoriete toppings!

Salade

Oh yes, deze mag absoluut niet ontbreken in het lijstje! Een salade is namelijk ideaal voor lunch. De vele groenten zorgen voor een vol gevoel en het ligt aan jou hoeveel proteïne, vetten en koolhydraten je toevoegt en op welke manier. Zo kun je bijvoorbeeld gerookte kip of zalm toevoegen. Of wat dacht je van een pasta- of quinoasalade? Salades zijn makkelijk in de ochtend klaar te maken en mee te nemen in een bak. Heb je een koelkast in de buurt? Dan kun je hem het best hierin bewaren, maar dit is geen must!

Bananenbrood of goede muffin

Wie wil er nou niet met een plak cake of een muffin lunchen (of ontbijten 😉 )? Gelukkig heb ik goed nieuws, want bananenbrood is prima als lunch. Snijd 2 of 3 plakken en smeer er wat boter, pindakaas of jam op. TE lekker! Heb je geen zin in smeren en gedoe tijdens je pauze? Kies dan voor een gezonde, goedvullende muffin. Het voordeel? Je bakt deze twee dingen in het weekend, vriest ze (in plakjes) in en haalt ze er de dag van te voren uit. Wedden dat jij de meest lekkere lunch hebt?

Omelet met groenten

Waar zijn de fitgirls (en boys)? Drukke dag of zin in een vullende maar hele gezonde maaltijd? Dan zijn proteïne belangrijk! Hoe kun je nou beter proteïne binnenkrijgen dan met een ei? De omelet kun je ‘s ochtends maken en gemakkelijk meenemen. Als je een magnetron tot je beschikking hebt, kun je hem nog opwarmen. Je kunt de omelet met een cracker, maar ook gewoon zonder! Doe er wat groente door voor meer vezels en voedingsstoffen en je kunt er weer tegenaan.

Kwark/yoghurt

Nu we het toch over eiwitten hebben, kan kwark niet ontbreken in dit lijstje. Yoghurt en kwark bevatten veel eiwitten en zorgen voor een vol gevoel. Ik zeg altijd: probeer verschillende soorten en vindt een kwark of yoghurt die jij het lekkerst vindt. Zelf vind ik magere kwark/yoghurt of Griekse yoghurt het lekkerst. Je favoriete fruit en muesli erdoorheen en genieten maar! Tegenwoordig heb je hele handige bakjes om je kwark en muesli gescheiden te houden terwijl je het meeneemt (zoals deze van Hema).

Wraps

En last but not least één van mijn favoriete lunchmanieren: wraps! De laatste tijd vind ik de groentewraps van NoFairyTales erg lekker. Ik bouw mijn wrap altijd als volgt op: een spread (zoals hummus of roomkaas), een slasoort, verschillende groenten (vaak paprika, komkommer of augurk) en wat kip of vis. Je kunt ook een ei-wrap maken. Net iets gezonder, maar net zo lekker!

Wat wordt jouw volgende lunch?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.