Reviews

Review Kips vega smeerworst & filet americain

De vakken van de supermarkten raken steeds voller met vegetarisch/veganistisch broodbeleg. Dat is ook niet zo gek, want meer mensen kiezen ervoor om (af en toe) vegetarisch of vegan te eten. Maar zijn die vleesvervangende broodbeleggen wel lekker? En zijn ze gezond? Bevatten ze genoeg voedingsstoffen om de dierlijke producten mee op te vangen? Deze keer neem ik de vegan smeerworst en filet americain van Kips onder de loep. Benieuwd wat ik ervan vind? Lees gauw verder!

Voedingswaarden
Per portie filet americain (20 gram)
Energie 46,2 kcal
Koolhydraten 2,7 gram
Suikers 0,7 gram
Vet 3,1 gram
Verzadigd vet 0,3 gram
Eiwitten 1,6 gram
Vezels 0,6 gram
Per portie leverworst (20 gram)
Energie 47,4 kcal
Koolhydraten 1,7 gram
Suikers 0,3 gram
Vet 3,8 gram
Verzadigd vet 2,1 gram
Eiwitten 1,6 gram
Vezels 0,2 gram

Voor beide producten geldt dat ik de voedingswaarde per portie erg goed vind! De hoeveelheid calorieën is een net aantal en een prima hoeveelheid voor een broodbeleg.

De koolhydraten had ik veel hoger verwacht, omdat er natuurlijk vrij veel aan de producten ‘geknutseld’ is. Ik vind de 2,7 gram bij de filet americain en de 1,7 gram bij de leverworst dan ook verbazingwekkend. Al hoewel het meer koolhydraten zijn dan de met vlees bereidde producten, kan dit een groot voordeel zijn voor vegetariërs/vegans die hun koolhydraatinname willen verminderen.

De hoeveelheid vetten in deze producten zijn lager dan de vetten in de ‘normale’ producten. Dit verbaast me echter niet, omdat dit over het algemeen bij iedere vleesvervanger zo is. Verder vind ik de hoeveelheid vetten die de beleggen bevatten prima. Wel vind ik het verschil tussen de hoeveelheden verzadigd vet tussen de twee varianten groot.

Oke, de producten missen dierlijke eiwitten, maar eerlijk is eerlijk: de hoeveelheid eiwitten die dit broodbeleg bevat, zijn voor een vegetariër of veganist best aantrekkelijk. Hoewel er ook vegetarische en vegan broodbeleggen zijn met meerdere eiwitten per portie, ben ik toch verbaast. Helaas zitten er wel weinig vezels in een portie en dus had de hoeveelheid eiwitten wel wat hoger mogen zijn.

Kortom, de voedingswaarde zijn boven verwachting en ik ben er persoonlijk tevreden mee.

Smaak

Filet americain

Ik ben verbaast! Vroeger kon ik een heel pakje filet americain in mijn eentje opeten, maar tegenwoordig kan ik er niet aan denken om een hap naar binnen te krijgen. Toch kan ik me nog heel goed de smaak van filet americain herinneren en toen ik de eerste hap nam van deze vegan variant, voelde ik me weer dat kleine meisje. De smaak van deze filet americain ligt zó dichtbij de smaak van de variant met vlees. Hij is goed op smaak, lekker kruidig en heeft dezelfde structuur als de normale filet americain. Voor mij verdient hij echt een 10!

Leverworst

Eerlijk is eerlijk, deze leverworst vind ik veel lekkerder dan de leverworst die gemaakt is van vlees! Misschien komt het omdat ik echt niet houd van leverworst, maar ik denk dat het komt door het product. De smaak van deze leverworst verdient voor mij een 8. Of de smaak echt in de buurt komt van gewone leverworst valt te betwijfelen. Bij deze variant proef je minder vet en ik denk dat dat het verschil maakt. Verder is de structuur van de leverworst hetzelfde en is hij makkelijk smeerbaar.

Conclusie

Ik ben tevreden over de voedingswaarden van deze twee producten. Daarbij komt dat ik verrast ben door de smaken en de structuur. Ik zou deze producten zeker aanraden! Niet alleen aan vegetariërs of veganisten, maar ook aan mensen die met vlees willen minderen of geen interesse hebben in vleesvervangers. Zelfs mijn vader vindt de filet americain erg lekker en hij is zo Bourgondisch als maar kan.

Deze producten kun je dus prima eten tijdens #deweekzondervlees, maar wees gewaarschuwd, want misschien wil je daarna niet meer terug 😉 Ik hoef in ieder geval geen filet americain meer te missen!

2 reacties

 • taco

  Ja erg lekker en goed te lezen dat de filet americain niet slecht voor je is.

  Helaas gaat is t bij Jumbo alweer uit de schappen en nu zag ik bij Ah ook al een aankondiging dat t verdwijnt!
  Waarom toch?

  Komen ze wrschnlk met hun eigen merken?

  • Nannique Spiek

   Hi!
   Wat vervelend dat ze bij deze winkels uit de schappen verdwijnen! Dat wist ik zelf ook nog niet… Het zou best kunnen dat ze met eigen varianten komen, fingers crossed!

   Groetjes,

   Nannique

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.