Mind,  Overig

Waarom wandelen een goede workout is

Wandelen, de één doet het graag, de ander zit liever op de bank en weer een ander vindt het saai of onzin. Toch is deze manier van sport effectief en kun je het wel zeker een workout noemen, mits je het goed aanpakt natuurlijk 😉 Dan bedoel ik niet slenteren, maar op een lekker tempo doorwandelen, zo’n 5 tot 6 km/h.

En nee meiden, shoppen telt niet! Hoewel dit veel calorieën verbrandt (ja, per minuut intensief shoppen kun je al snel 5 kcal verbranden), is dit wel een belasting voor je gewrichten. Het continue draaien en zetten van kleine stapjes kunnen nadelig zijn voor je enkels, knieën en heupen.

Maar als we naar écht wandelen gaan kijken, dan brengt dit veel voordelen met zich mee die zowel goed zijn voor je fysieke als mentale gezondheid. Benieuwd naar deze voordelen? Ik heb er 10 voor je op een rijtje gezet!

Soepele spieren en gewrichten

Wandelen houdt je spieren en gewrichten soepel en is geen aanslag op je lichaam, zoals vormen van cardio al snel kunnen zijn. Door te wandelen als cooling-down kun je dus een heleboel blessures voorkomen.

Je verbrandt meer dan je denkt
Zeg nou zelf: een stad lopend verkennen is veel leuker dan vanuit een taxi, toch?

Heb je het idee dat alleen zware, intensieve workouts of cardio helpen bij het verbranden van veel calorieën? Dit klopt niet! Sterker nog, bij wandelen kun je meer calorieën verbanden dan je denkt. Ik loop vaak een rondje door het park met mijn hond. Een afstand van 3,5 kilometer en op een tempo van 4,4 km/h. Niet snel en niet ver, maar maar liefst 210 calorieën verbrandt. Bovendien is het zo dat hoe zwaarder je bent, hoe meer je verbrandt.

Betere concentratie

Van dit voordeel van wandelen heb ik zelf erg veel profijt. Want na een rondje lopen, voel ik me altijd weer fris en fruitig en kan ik weer heerlijk aan de slag. Dit zijn dan ook vaak mijn pauzes tussen het leren door. Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat wandelen en andere buitenactiviteiten je creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleren. Heb je dus een drukke werkdag of veel te leren? Loop even een rondje!

Kleinere kans op depressies

Het is een feit: sporten verlaagt de kans op een depressie. Wandelen dus ook. Dit komt omdat je de hormonen endorfine en dorpamine aan gaat maken in je lichaam. Door deze ‘gelukshormonen’ zul je je een stuk prettiger voelen.

Verminderd stress

Goed voor je concentratie en een kleinere kans op depressies, dus ook zeker stress verlagend! Lopen helpt bij het leegmaken van je hoofd. Vooral door te lopen in de natuur zullen je gedachten naar de omgeving dwalen en denk je even niet meer aan het drukke leven wat we tegenwoordig hebben. Eenmaal thuis zul je zien dat je met een fris hoofd en op een rustige manier verder kunt gaan.

Goed voor je darmen

Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel of een zware maag na een maaltijd? Ga een stuk wandelen. Het lopen zet je darmen in werking, doordat de bloedsomloop op gang komt. Na het eten lopen zorgt er dus voor dat er wat gedaan wordt met het voedsel in de maag dat wel eens voor een vervelend gevoel kan zorgen. Misschien herken je dit van vakantie. Uiteten gaan op een mooie plek, waarbij je misschien net te veel eet dan je eigenlijk op kan. Vervolgens loop je met een omweg terug, via de boulevard, naar het hotel en voelt je maag gelijk een stuk lichter.

Vermindert de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes, darmkanker en hoge bloeddruk

Door de stimulerende werking op de bloedsomloop, verlaag je met wandelen de kans op veel van deze soorten ziektes. Dit is belangrijk, want deze ziekten zijn niet alleen vervelend en nadelig voor jezelf, ze zijn ook nog eens veelvoorkomende doodsoorzaken.

Goed voor je sociale contact
Mijn vader en ik gaan vaak samen een ochtend wandelen. Heerlijk en gezellig!

Je ziet vast wel eens mensen met honden een praatje maken. Als fietser of hardloper erg irritant, want ze belemmeren je pad, maar voor hunzelf geweldig. Door te lopen kun je veel in contact komen met nieuwe mensen. Bovendien kun je ook met een maatje lopen. Heb je een avondje vrij? Praat eens bij met een oude vriendin en ga genieten van de mooie zomerse avond en een lekker rondje lopen met z’n tweeën!

Wandelen versterkt je buikspieren

Een strakke buik met wat mooie buikspieren, we willen het bijna allemaal. Gelukkig hoef je daarvoor niet alleen maar dagen lang buikspierkwartiertjes te volgen in de sportschool, maar kun je ook je beste schoenen aantrekken en naar buiten stappen. Door rechtop te lopen op een stevig tempo, span je automatisch je buikspieren aan en komt die strakke buik vanzelf!

Goed voor je benen en billen

Naast je buikspieren gebruik je bij wandelen natuurlijk vooral je benen en billen. Wandelen zorgt voor strakkere benen, kan cellulites verminderen en kan ervoor zorgen dat je vollere billen krijgt. He ho, let’s go!

Wist je dat er ook genoeg evenementen zijn voor wandelaars? De Nijmeegse Vierdaagse is natuurlijk de bekendste, maar als dit iets te hoog gegrepen voor je is, kun je starten bij de Airborne. Deze vind ik zelf heel leuk en gezellig om te lopen en vindt plaats op de eerste zondag in september. Helaas kan ik zelf dit jaar niet mee doen, omdat ik dan op stage ben. Maar in 2020 ben ik er zeker weer bij!

Vorig jaar liepen mijn vader en ik weer trouw mee met de Airborne

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.