Persoonlijk,  Voeding

Op vakantie met een eetstoornis, hoe doe ik dat?

Een tijdje weg van het ritme van thuis, een geheel ander aanbod van eten en een hele andere omgeving. Dit klinkt ideaal voor de meeste mensen, maar wanneer je een eetstoornis hebt, kijk je hier snel anders tegenaan. Dit is lastig en zorgt ervoor dat je minder kunt genieten van je vakantie dan we eigenlijk zouden moeten doen. In deze blog vertel ik je hoe ik met mijn eetstoornis om ga op vakantie en geef ik tips om zelf ook tegen de stemmen in je hoofd in te durven gaan.

Hoewel ik heel trots kan zeggen dat het beter dan ooit met me gaat als het gaat om eten en mijn eetstoornis, heb ik nog wel moeite met uiteten gaan, sociale gelegenheden en vakanties. Een aantal jaren geleden vermeed ik deze dingen nog en leefde ik op vakantie vooral van blaadjes sla en komkommer met wat vis of kip. Ik nam wel lekkere dingen, maar alleen als ik vond dat we die dag genoeg beweging hadden gehad en ik mij had gehouden aan mijn ‘eetregels’. Toch had ik daarna nog gelijk een gevoel van angst en boosheid en probeerde ik op verschillende manieren nog extra calorieën te kunnen verbranden door bijvoorbeeld met een omweg naar het hotel terug te lopen. De stemmen zijn, net als thuis, nog steeds bij alles wat ik eet aanwezig, maar ik kan steeds beter positieve en gezonde gedachtes daar tegen in brengen, zo ook op vakantie. Bovendien zorg ik dat ik met een rustig gevoel de vakantie in kan gaan, door mij voor te bereiden en een soort afspraken met mijzelf te maken.

Voor de vakantie

Voor de heenreis stop ik altijd twee tussendoortjes in mijn handbagage. Allereerst, omdat je nooit weet of je vertraging op loopt en of je dan gelegen bent om ergens wat te eten te halen. Ten tweede, omdat je niet weet wat het aanbod van eten is tijdens de vlucht en na de landing. Ik vind het dan fijn om eigen tussendoortjes mee te nemen, omdat dat snacks zijn die ik met een goed gevoel kan eten. Zo ben ik niet afhankelijk van de snacks op het vliegveld en in het vliegtuig. De tussendoortjes die ik dan vaak meeneem zijn haverrepen. Deze repen bevatten genoeg koolhydraten en vezels, zodat ik voor een vrij lange tijd genoeg energie en een vol gevoel heb.

Verder zorg ik dat ik voor ik op reis ga, goed ontbeten heb. Vaak vertrekken wij ’s nachts of ’s ochtendsvroeg en ontbijten we dus op het vliegveld, in de auto of naast de snelweg. Ook hier vind ik het fijn om niet afhankelijk te zijn van het aanbod daar en neem ik dus vaak mijn eigen ontbijt mee. Dit zijn vaak boterhammen of een portie havermout in een bakje die daarna weg kan worden gegooid. Zo weet ik zeker dat ik vol zit voor en tijdens de reis en dat geeft me een rustiger gevoel.

Op vakantie
Toen we aankwamen bij het hotel gingen we gelijk lunchen. Ik had zin in een salade en volgde mijn gevoel.

Zoals ik al eerder zei, leefde ik eerder vooral op sla met wat kip en vis. Ook in restaurants keek ik vaak niet verder dan de salades. Tegenwoordig weet ik hoe belangrijk het is om te kiezen wat je écht lekker vindt en waar je zin in hebt. Door dit te doen geniet ik namelijk meer van het eten, dan wanneer ik een keuze maak aan de hand van de stemmen in mijn hoofd. En eerlijk, die salades in restaurants zijn echt niet zo gezond als we denken. De #fitgirl past beter bij sommige andere gerechten. Salades in restaurants bevatten namelijk snel veel meer suikers en vetten dan nodig. Dit komt door het feit dat niet alles vers is in het hotel, hoewel we dat wel vaak denken. Bovendien zijn de grote hoeveelheden dressing de grootste verpesters van je ‘gezonde maaltijd’. Dus, wat ik met mezelf afspreek: kies lekker waar je zin in hebt en geniet daarvan. Heb ik écht zin in een salade, prima, maar als ik meer zin heb in een pizza, dan neem ik een pizza. Thuis eet ik immers ook geen 7 dagen per week sla.

Zoals het met het maaltijden gaat, gaat het ook tussendoortjes. De tussendoortjes op vakantie hoeven niet alleen maar fruit te zijn. Thuis neem ik ook geen 3 tussendoortjes die allemaal fruit zijn. Lopen we in een leuk stadje en komen we een ijswinkel tegen? Dan neem ik gewoon een ijsje, net zoals mijn ouders en alle andere mensen zouden doen.

Verder maak ik met mezelf de afspraak dat ik minimaal 5 eetmomenten per dag heb. Thuis zijn dit er 6, af en toe 5, en ik vind het belangrijk om me hier aan vast te houden. Zo weet ik namelijk dat mijn lichaam genoeg binnen krijgt, hoe moeilijk ik het misschien op dat moment ook vind om nog iets te eten. Natuurlijk is het zo dat je op vakantie vaak later eet dan thuis, vooral in zuidelijke landen, waarin dit onderdeel van de cultuur is. Vandaar dat ik minimaal 5 afspreek. Is er ruimte voor 6, dan ga ik voor 6.

Met sporten op vakantie ben ik ook flexibel. Thuis sport ik zo’n 3-4 keer per week. Op vakantie komt het vaak helemaal niet van sporten. En hoewel ik dat eerder verschrikkelijk vond, vind ik dit nu eigenlijk wel prima. Sporten is namelijk geen verplichting, maar iets wat je doet omdat je het leuk vind en omdat het je goed laat voelen. Op vakantie vind ik het belangrijk om op dat moment te doen wat leuk is, dan zit ik echt niet te wachten om ’s ochtends een wekker te zetten voor een rondje hardlopen. Bovendien doen wij op vakantie iedere dag wel iets en liggen we niet de hele dagen aan zee of aan het zwembad. Dit zorgt ervoor dat je al meer als genoeg beweging krijgt, dan is sporten helemaal niet meer nodig, toch? Wel neem ik altijd één setje sportkleding mee. Dit doe ik, omdat er in de buurt misschien wel leuke sportactiviteiten zijn of als ik echt heel veel zin heb om op de boulevard te hardlopen. Ook vind ik het fijn om dit mee te hebben voor wanneer mijn ouders een dagje aan het zwembad willen liggen. Ik heb zelf niks met zwemmen, dus dan kan ik mooi even gebruik maken van de gym in het hotel of een workout in de hotelkamer doen. Vervolgens spring ik dan natuurlijk wel even het water in voor verkoeling en sluit ik aan bij mijn ouders.

Na de vakantie

Misschien dat ik dit nog wel het moeilijkst van de hele vakantie vind. Ik heb namelijk vaak de neiging om na sociale gelegenheden, waarbij ik iets lekkers of meer dan anders heb gegeten, te gaan compenseren. De laatste tijd gaat dit heel goed en ga ik in plaats van compenseren gewoon weer terug naar mijn eigen manier van eten en pak ik de draad weer op. Ook had ik eerder het gevoel dat ik meer moest sporten in de week dat ik weer thuis was, wederom om te compenseren. Maar dit is grote onzin. Daarom ga ik tegenwoordig als ik terug kom van vakantie, de volgende dag niet op de weegschaal staan, maar wacht ik hier ruim een week mee. Dit maakt het voor mij makkelijker om terug te gaan naar mijn normale ritme en krijg ik minder druk om te compenseren. Bovendien ga ik ook niet meer extra sporten, maar ga ik ook hiermee gewoon verder met mijn vaste sportdagen.

Tips
Bananasplit, my favorite! Twee jaar geleden, in Lanzarote, liet ik deze dan ook echt niet voorbij gaan.

Kortom, het is belangrijk om je bewust te zijn wanneer je eetstoornis de overmacht van je neemt en daar vervolgens tegen in te kunnen gaan. Ik weet als de beste dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar de volgende tips kunnen je vast een eind op weg helpen:

 • Maak afspraken met jezelf.
  Zoals de hierboven genoemde afspraken die ik met mezelf maak. Je kunt hierbij ook denken aan: Hoeveel eetmomenten per dag kies je bewust gezond, zodat je de andere momenten voor je gevoel kunt kiezen waar je zin in hebt? Door dit te doen, geniet je meer van je eten en houdt je het voor jezelf fijn door af te wisselen met gezondere maaltijden.
 • Doe waar je je goed bij voelt.
  Natuurlijk is het lastig om de gedachten geheel aan de kant te zetten. Wordt het je even teveel? Maak dan een keuze die goed voor jou voelt. Dit is niet alleen op het gebied van eten, maar ook op het gebied van sporten en rust. Tegen de gedachten van je eetstoornis in gaan is onwijs vermoeiend, kies er dan ook voor om af en toe gewoon lekker in je tent of hotelkamer te blijven en rust te pakken door bijvoorbeeld even te netflixen of een bad te nemen.
 • Vertel andere mensen dat je het lastig vind.
  Wanneer je een eetstoornis hebt, ga ik er vanuit dat de mensen waarmee je op vakantie gaat, weten dat je dit hebt. Toch is het dan belangrijk om af en toe aan te geven dat het lastig voor je is. Zo maak je de kans op opmerkingen als ‘je kunt het hebben’ of ‘doe gewoon gezellig mee’, kleiner en krijg je minder negatieve gedachten over het feit dat je het lastig vindt om anders te eten.
 • Laat andere eens iets doen.
  Als er één karaktereigenschap is die je in de weg zit bij een eetstoornis, is het wel je perfectionisme. Herinner jezelf daarom dat je vakantie hebt en niet alles helemaal gepland hoeft te verlopen. Doe rustig aan en kijk wat de dag brengt. Lukt dit je niet? Laat dan iemand anders de dag plannen, zodat je niet het gevoel hebt dat het jouw schuld is als het hier en daar net even wat langer duurt als je in gedachten had. En laat je eens verassen door de plannen van een ander.

Ik kan nog wel even doorgaan met het geven van tips, maar voor iedereen werkt iets anders. Voor mij zijn de afspraken die ik eerder noemde in de blog, belangrijk om positief in de vakantie te blijven staan als het gaat om eten. Ik ben me erg bewust dat ik nog veel houvast nodig heb, maar ik heb al erg grote stappen gemaakt als het gaat om dit soort dingen. Kies daarom jouw eigen snelheid van stappen zetten en maak afspraken en keuzes die voor jou werken, maar die je ook uitdagen in je herstel. Je weet zelf het best wat jouw uitdaagt. Is dat een aantal dagen zonder sporten? Een aantal dagen andere keuzes als anders maken in restaurants? Of is het bewust rust nemen en je perfectionisme naar een lager pitje laten zakken?

Als je maar één ding in je hoofd houdt: je leeft maar één keer. Je bent op vakantie, ziet nieuwe plekken van de wereld en wordt ervaringen rijker. Geniet hiervan en laat je gedachten niet de overmacht nemen, maar kijk naar wat je zou missen als je niet tegen deze gedachten zou vechten. Ik weet zeker dat je het kan, op welke manier dan ook!

Wil je graag wat extra tips? In deze blog deel ik vijf tips om je eetpatroon wat makkelijker los te laten. Zelf gebruik ik deze ook veel op vakantie. Neem gerust een kijkje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.