Lifestyle & sport,  Persoonlijk

Waarom ik geen halve marathon loop dit jaar…

Dit op ‘papier’ zetten voelt als falen en een grote teleurstelling, maar de titel zegt genoeg… Ik loop dit jaar geen halve marathon. In deze blog vertel ik je precies waarom ik deze keuze maak, waarom ik denk dat dit de juiste keuze is en wat mijn komende plannen zijn.

Goede voornemen

In één van mijn eerste blogs van dit jaar deelde ik wat ik wilde bereiken in 2019. Eén van de dingen die daarin stond was het lopen van een halve marathon. Hiervoor zocht ik een trainingsschema die bij mij paste en haalbaar was. Vrolijk begon ik aan dit schema maar toen kwam ik achter iets wat ik niet had verwacht…

Hardloopdip
Mijn langste duurloop die ik voltooide tijdens mijn training: 15 km.

Zoals vele van jullie weten zit ik op dit moment in een hardloopdip. Ik vind het lastig om mijn sportschoenen aan te trekken met het idee dat ik een rondje ga hardlopenlopen, móet hardlopen. Ik weet ook waar deze hardloopdip vandaan komt, namelijk: ik vind het lopen van lange afstanden helemaal niet leuk!

Ja, hoewel ik dacht dat ik het heerlijk zou vinden om grote, lange rondes te lopen en mij helemaal te vinden in het hardlopen, gebeurde het tegenovergestelde. Ik vind het veel leuker om een afstand te lopen waar je op dat moment zin in hebt en om die dan te knallen. Dit is heel anders dan een schema afwerken met steeds grotere afstanden en langere duurlopen. Het schema die ik had, werd daarom een echte afstreeplijst. Hardlopen voelde niet meer als iets waar ik zin in had, het voelde als iets wat ik moest doen. Het resultaat? Stress rondom het hardlopen, teleurstelling in mezelf als het niet ging zoals verwacht en minder zin om nog eens voor een duurloop te gaan. Het trainingsschema hield ik dan ook maar 3 weken vol en toen begon ik weer rondjes te lopen die op dat moment goed voelde, zoals ik altijd deed. Na twee weken begon ik weer opnieuw met het schema, maar hetzelfde effect bleef en wederom leverde het alleen maar stress op. Nog een paar keer probeerde ik het schema op te pakken, maar ik vond geen ontspanning meer in het lopen en dacht alleen aan alle dingen die ik ervoor opzij aan het zetten was.

Ik vind het belangrijk dat je geniet tijdens het sporten, dat je je helemaal in het moment kunt vinden en vervolgens weer uitkijkt naar de volgende training. Tuurlijk vind ik het leuk om resultaten te behalen, uitdagingen aan te gaan, mee te doen aan evenementen en die vervolgens te knallen. Hoe gedreven ik ook ben met sporten, met hardlopen ontbreekt dit. Hardlopen heb ik altijd gedaan omdat het me een lekker en voldaan gevoel gaf, niet omdat ik per se sneller dan andere wilde worden of het verlangen had om langer te kunnen lopen dan een ander. Ik deed het ‘for fun’ en dat is nu geheel weg.

Druk

Niet alleen het schema zelf bracht me stress op, het was ook telkens de vraag of het schema paste in al mijn andere bezigheden. Hardlopen is, voor mij, namelijk iets wat je niet op ieder moment van de dag kunt doen, maar iets wat je echt moet plannen. Je moet zorgen dat je gegeten hebt, maar vervolgens een tijd wachten om dit eten te laten zakken. Je moet er genoeg tijd voor uittrekken, je zult daarna namelijk echt moeten afkoelen, douchen en (voldoende) eten. Ik vond het lastig om dit allemaal in te plannen als ik ook moest werken en veel huiswerk had of tentamens moest leren. Natuurlijk snap ik dat je voor dit soort dingen tijd in moet plannen en normaal heb ik daar ook geen probleem mee, maar iets in plannen wat je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt en tegenop kijkt, valt niet mee…

Door al deze factoren, maar vooral gezien het feit dat ik niet geniet van het lopen van lange afstanden, heb ik besloten om me dit jaar niet in te schrijven voor een halve marathon. Daarbij komt ook dat er in de zomer vaak geen lange afstanden worden gelopen tijdens evenementen en ik dus al in juni of juli klaar zou moeten zijn voor de halve marathon, aangezien ik het tweede half jaar van 2019 op stage ga.

En nu?
Nu ga ik me wat meer focussen op fietsen en dit afwisselen met hardlopen.

Op dit moment trek ik mijn hardloopschoenen aan wanneer ik daar echt zin in heb. Ik probeer de komende maanden wel wat evenementen in te plannen en zal me hier vooral focussen op de 5 kilometer. Het lijkt me erg leuk om, voordat ik op stage ga, een nieuw record op deze afstand neer te zetten. Verder zal ik vaker op mijn fiets stappen. Ook hiervoor ga ik op zoek naar leuke tourtochten in de buurt om aan mee te doen. Maar al met al komt school de komende tijd toch wel op nummer één. De laatste tentamenweek komt dichterbij en hoewel ik er heel goed voorsta, wil ik toch echt mijn Propedeuse dit jaar halen.

Voor nu wil ik iedereen meegeven dat het belangrijk is dat je geniet in het sporten. Je workouts moeten je voldoening en plezier brengen, je moet naar ze uitkijken en weten dat, hoewel je op dat moment misschien geen zin hebt, dit gevoel verdwijnt op het moment dat je bezig bent. Misschien moet je hiervoor keuzes maken waar je niet op gehoopt had, maar je zult zien dat je hierdoor rust vindt en gelukkiger wordt. Heb je even wat minder zin in een bepaalde activiteit? Laat dit eventjes achterwegen en ga iets anders doen, zo krijg je vanzelf weer zin om het weer allemaal op te pakken.

Ik houd jullie op de hoogte van alles rondom het hardlopen en fietsen via Facebook en Instagram! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.