Voeding

Magioni v.s. gewone pizza’s

Al een aardige tijd terug kreeg ik van een volger een berichtje met de vraag of ik de Cheesy Margherita pizza van Magioni wilde vergelijken met de kant-en-klaar pizza’s uit de diepvries. Tuurlijk wilde ik dat! Tegen pizza eten voor een blog zegt niemand nee, toch?

Het duurde eventjes voor ik de Magioni pizza vond, want de supermarkten bij mij in de buurt hebben een beperkt aanbod van Magioni. Maar toen ik hem eindelijk gevonden had, plande ik een Pizza Friday voor mezelf en ging de kritische bril op. Ik ben benieuwd voor welke Margherita pizza jij in het vervolg kiest…

De pizza’s

Het verzoek was om de Cheesy Margherita pizza van Magioni te vergelijken met andere Margherita pizza’s uit de diepvries. De bodem van de Magioni pizza is gemaakt van paprika. Verder belooft Magioni dat de pizza 30% minder calorieën en 60% minder vet bevat. Na een beetje rond gekeken te hebben naar welke ‘tegenstanders’ ik zou kiezen, kwam ik op twee verschillende varianten van Dokter Oekter. Allereerst de Ristorante pizza. Deze pizza heb ik gekozen, omdat ik tijdens mijn bijbaantje bij de Albert Heijn zag dat deze varianten het meest mee werden genomen uit de diepvriesvakken. Ik was wel eens benieuwd of de Ristorante pizza niet alleen lekker kon zijn, maar ook nog eens goed deze test door zou kunnen komen. De tweede pizza waarmee ik de Magioni mee vergelijk, is de klassieke Margherita variant van Dokter Oekter. Deze koos ik, omdat ik benieuwd was of er ook veel verschil tussen varianten van hetzelfde merk zou zitten.

Calorieën
Magioni Cheesy Margherita Dr. Oetker Ristorante Margherita Dr. Oekter La Margherita Classica
Per 100 gram 170 258 225
Per pizza 514 760 598

Het eerste gebied waar ik de pizza’s op vergelijk zijn het aantal calorieën die de verschillende pizza’s bevatten. Hier was ik direct over verbaast. Niet zo zeer over de lage hoeveelheid van de Magioni pizza tegenover de andere pizza’s, maar over het verschil die er tussen beide Dr. Oekter pizza’s zit. Uit mijn eigen ervaring door mijn werk bij de Albert Heijn, zie ik de ristorante pizza’s het meest in de wagentjes gestopt worden en ik ben benieuwd of dit ook zo zou zijn als mensen wisten van het verschil in calorieën tussen de ristorante en de classica variant. Toch vind ik het aantal calorieën die de Ristorante Margherita bevat niet veel voor een pizza, maar de andere twee zijn natuurlijk wel interessanter nu. Maar eerlijk is eerlijk: aan die 30% minder calorieën die Magioni belooft, voldoet de pizza niet volledig. Het verschil met de klassieke margherita variant is namelijk 15%. Het verschil met de Ristorante pizza is wel 32%.

Vetten
Magioni Cheesy Margherita Dr. Oetker Ristorante Margherita Dr. Oekter La Margherita Classica
Per 100 gram 4,1 12 6,5
Per pizza 12,4 34 17
Verzadigde vetten per pizza 6 13 7,8

Tijd om naar de vetten in de pizza’s te kijken. Magioni belooft dat er in hun Cheesy Margherita 60% minder vet zit. Dit klopt wanneer je kijkt naar de Ristorante Margherita van Dr. Oekter, maar als je naar de klassieke Marghertia pizza van Dr. Oekter kijkt, is dit verschil zeker geen 60% maar 30%. Ook hier ben ik weer verbaast door het grote verschil tussen de pizza’s van Dr. Oekter. Maar ook ben ik verbaast door het lage vetgehalte in de pizza van Magioni en ik vind deze hoeveelheid dan ook stukken aantrekkelijker. De Margherita Classica doet het op dit gebied ook weer erg goed.

Wat betreft de verzadigde vetten (de vetten die niet goed voor je lichaam zijn) ben ik niet erg verbaast. Ik vind de hoeveelheden netjes, ook die van de Ristorante. Maar ook hier geldt weer dat de Magioni en de Margherita Classica het beter doen.

Koolhydraten
Magioni Cheesy Margherita Dr. Oetker Ristorante Margherita Dr. Oekter La Margherita Classica
Per 100 gram 25,3 27 32
Per pizza 76,2 79 83
Suikers per pizza 7,7 9,2 5,4

Dat er in pizza’s veel koolhydraten zitten, weet iedereen. Toch was ik benieuwd naar de verschillen tussen deze 3 pizza’s maar die vielen met tegen… De Cheesy Margherita en de Margherita Classica blinken hier niet zo uit als op de andere vlakken, sterker nog: de Margherita Classica bevat de meeste koolhydraten. Echter, de verschillen zijn zo klein… Ik vind het jammer dat er geen duidelijke verschillen in zitten, maar we weten dat er nou eenmaal koolhydraten bij pizza’s komen kijken. Wat mij wel opvalt is het feit dat de Margherita Classica minder suikers bevat dan de andere twee pizza’s. Wil je echt een pizza met weinig koolhydraten? Maak dan je eigen bodem van bijvoorbeeld bloemkool.

Eiwitten
Magioni Cheesy Margherita Dr. Oetker Ristorante Margherita Dr. Oekter La Margherita classica
Per 100 gram 7,3 10 9,1
Per pizza 22,1 30 24

Als laatst kijken we naar de eiwitten. Mijn verwachtingen van het aantal eiwitten in de Magioni pizza waren hoog, maar dat valt erg tegen. De Magioni pizza bevat het minste aantal eiwitten van de drie pizza’s. Hoewel ik wel van mening ben dat je een pizza niet eet om de eiwitten en de eiwitten vooral uit je toppings moet halen, ben ik verbaast dat er toch nog best veel eiwitten in de pizza’s zitten. Voor een pizza vind ik het verschil in aantal tussen de Magioni pizza en de Ristorante Margherita nog wel redelijk groot.

Kortom

Als we het kort samenvatten, komen de Magioni Margherita en de Dr. Oekter Margherita Classica dichtbij elkaar in de buurt. Wel bevat de Magioni pizza overduidelijk de laagste aantallen voedingswaarden. De Dr. Oekter Margherita Ristorante bevat vergeleken bij de andere pizza’s veel calorieën, vetten en eiwitten. De Margherita Classica bevat het meest aantal koolhydraten van de drie.

Ik wil niet zeggen dat je nooit meer naar de Ristorante pizza’s van Dr. Oekter moet kijken, maar ik vind de verschillen wel groot. Dat de verschillen groot zouden zijn met de Magioni pizza was voorspelbaar, maar dat er binnen een merk ook nog een redelijk groot verschil in zit verbaast me. Mocht je écht letten op calorieën en vetten, dan kun je het best voor de Magioni pizza kiezen met op de tweede plek de Margherita Classica. Let je daar niet zo op en wil je gewoon genieten van een pizza? Kies dan vooral de pizza die je het lekkerst vindt, ook als dat de Restorante pizza’s van Dr. Oekter zijn. Niks is namelijk zo jammer als spijt hebben van je keuze en niet volledig genoten hebben van je Pizza Friday!

Heb jij een product die je erg lekker vindt en die graag vergeleken wilt hebben? Of ben je gewoon benieuwd naar een vergelijking van een bepaald product? Laat het hieronder in de reacties weten of via de mail/Facebook/Instagram!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.