Mind

Hoe ga ik om met een terugval?

Ieder herstel gaat met ups en downs. Denk bijvoorbeeld aan het herstel na een operatie, het verwerken van een nare gebeurtenis of, zoals bij mij, van een eetstoornis. Vandaag laat ik je zien wat ik doe als het even wat minder gaat in mijn herstel, want ook dat hoort erbij.

Iedereen herstelt op zijn/haar eigen manier en dat is maar goed ook, want jij weet wat het best voor jou is en waar jij je het fijnst bij voelt. Zo gaat het ook met de eventuele tegenslagen die je tegenkomt in deze periode. Ik deel deze blog dan ook niet omdat dit de ‘beste’ manier is om met een tegenslag/terugval om te gaan. Ik deel hem, zodat jij er misschien inspiratie en motivatie uit kunt halen of iemand in jouw omgeving ermee kunt helpen.

Het ontstaan van de terugval

Iedereen die in het herstel (van een eetstoornis) zit, heeft wel eens te maken met moeilijke dagen. Bij mij komt dit om de hoek kijken, wanneer ik een te drukke planning heb en mezelf niet tot rust kan laten komen door eens helemaal niks te doen. Ik merk dat ik me dan met alles en iedereen ga vergelijken en niet tevreden ben met de dingen die ik doe.

Verder vraag ik (vooral in de vakantieperiode) wel eens teveel van mezelf als het gaat om uitdagingen. Op maandag koffie hier, dinsdag lunchen daar, woensdag naar de film. Soms worden de afspraken me dan te veel, met als gevolg dat er een schuldgevoel omhoog komt en ik dus ook niet meer kan genieten van deze momenten.

Ook kan ik me minder lekker in mijn vel voelen wanneer mijn gewicht net iets meer grammen schommelt dan ik eigenlijk van mijn lichaam gewend ben. Dit is overigens een heel normaal fenomeen, want wist je dat het helemaal niet gek is dat je gewicht zo’n 2 kilo kan schommelen? Dit heeft met van alles te maken, zoals het vasthouden van vocht of stress. Maar op het moment dat het bij mij gebeurt, gaan er op een of andere manier nog steeds alarmbelletjes in mijn hoofd af.

Hoe kom ik uit mijn terugval?

Deze ‘down’ momenten horen erbij, oke. Maar het is belangrijk dat je hier uit leert te komen en door de tijd heen, heb ik zelf ondervonden wat voor mij het best werkt om weer positiever naar mijn herstel en naar mijzelf te kijken.

A walk is a blessing for the whole day

Het eerste wat ik áltijd doe is een grote wandeling maken. Zoals ik onder deze instagrampost al zei: ‘Rust, natuur en de wind door je haren laten gaan, waarmee alle negatieve gedachten plaatsmaken voor positievere gedachten.’ Dit is precies wat een goede wandeling met me doet. Als ik terugkom voel ik me altijd zo uitgerust en ontspannen, alsof ik heb gemediteerd. Ik kan dan altijd weer verder en kijk met een nieuwe, frisse blik tegen dingen aan.

Vervolgens besluit ik een aantal dingen voor mezelf. Zo plan ik even geen al te grote uitdagingen voor mezelf in. In een terugval van een eetstoornis kan soms iedere hap die je neemt al gedachten omhoog brengen en dat kost veel energie. Het heeft daarom geen zin om nog meer druk op te leggen, waardoor je stresslevel weer omhoog schiet.

Verder besluit ik weer volledig terug te gaan naar mijn normale eetpatroon. Dit houdt in: 6 maaltijden per dag, waarvan 3 grote. Dit doe ik, omdat ik weet dat dit is waar mijn lichaam zich het best bij voelt. Hoewel het af en toe moeilijk kan zijn om geen maaltijden over te slaan, draait het wel om het zorgen voor je jezelf. Ik zorg er hierbij wel voor dat ik eet waar ik me goed bij voel. Dat kan per dag heel verschillend zijn. Zo heb je de ene dag zin in een lunch met boterhammen, terwijl je de andere dag verlangt naar een salade of yoghurtbowl. Door bewust te luisteren naar waar je zin in hebt, maak je het jezelf alleen maar makkelijker.

Als laatst (en ook zeker voor mij het moeilijkst) spreek ik met mezelf af om me even een tijdje niet te wegen. Ookal komt de terugval niet door een verandering in mijn gewicht, ik merk altijd dat ik me beter voel als ik even weg blijf van de weegschaal. Want ja, soms kan dat getal nog steeds mijn stemming van de dag beïnvloeden. Door mezelf niet op de weegschaal te zetten, leer ik te vertrouwen op mijn eigen lichaam. Dat betekent dat ik iedere keer weer zie dat er niks verandert met je lichaam en jezelf als persoon als je je een aantal dagen niet weegt. Ons lichaam zit zo in elkaar dat het zichzelf in balans houdt en dat is dan ook iets waar ik telkens opnieuw achterkom als ik me een kleine periode niet weeg. Het opbouwen van dit vertrouwen in je lijf is heel belangrijk en laat je inzien dat er niks gebeurt als je even iets anders eet dan normaal of wat minder in de week sport.

Wanneer ik deze dingen een tijdje volhoud, merk ik dat ik weer lekker in mijn vel zit. Hoelang ik deze afspraken voor mezelf aanhoud, verschilt eigenlijk per keer. Soms zijn het 6 dagen, maar soms zijn 2 of 3 dagen al genoeg om weer de oude Nannique te zijn. Het hangt vaak af van de drukte van mijn planning en hoeveel tijd ik daarin kan vinden om helemaal niks te doen en echte rust te vinden. Na deze dagen plan ik weer langzaam wat leuke dingen in en merk ik dat ik dan ook weer kan genieten van deze sociale momenten en er ook met een goed gevoel naartoe kan kijken.

Never let a stumble in the road be the end of your journey

Nogmaals: voor iedereen is herstellen en omgaan met een wat mindere periode anders. Toch hoop ik dat ik je met deze blog inspiratie heb kunnen geven. Misschien heb je zelf niet te maken met een eetstoornis, maar met een herstel van een nare gebeurtenis. Kijk dan eens of je met deze tips wat kunt. Maak een goede wandeling, zorg voor een dosis ‘me-time’ en vermijd de dingen die voor jou ervoor zorgen dat je je wat minder voelt. Ik weet zeker dat je dan zo weer de oude bent! Good luck 🙂

Wat helpt jou als je je even wat minder voelt?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.