Diner

Gepofte zoete aardappel met kikkererwten

Zoete aardappel, ik eet het eigenlijk te weinig. Maar na dit recept was ik helemaal verkocht. Een heerlijke zachte aardappel, met knapperige kikkererwten, lekkere kruiden en een plaatje om op tafel te zetten. Deze gevulde, gepofte zoete aardappel is niet alleen hartstikke lekker, hij is ook nog eens gezond!

Als er iets op mijn kooklijstje stond (en nog steeds staat), zijn dat wel gerechten met zoete aardappel. Thuis eten we het eigenlijk nooit en dat is zo jammer! Want net zoals de gewone aardappel, bevat de zoete variant ook een heleboel voedingsstoffen die we goed kunnen gebruiken. Zo zitten ze vol met vezels, verschillende vitamine en kalium. Maar, zoals iedereen een lange tijd dacht dat de zoete aardappel vele malen beter was dan de gewone aardappel, is dat eigenlijk niet zo. De voedingswaarde liggen zo dicht bij elkaar, dat er niet van een winnaar gesproken kan worden.

Gelukkig kun je zelf wel een winnaar kiezen. Vindt jij de zoete aardappel overduidelijk lekkerder dan de normale aardappel? Dan hoef je zeker niks te missen! Zo kun je van de zoete aardappel net zulke lekkere frietjes maken, doet hij het gebakken ook erg goed én is het een topper in ovenschotels of traybakes.

Toch koos ik er voor dit recept voor om hem op een andere manier te gebruiken: ik pofte de zoete aardappels. Het resultaat was een heerlijke zoete aardappel met van de buitenkant een soort korstje en van de binnenkant heerlijk zacht. Ik vulde hem met sla, gekruiden, gebakken kikkererwten en topte hem af met feta. Om je vingers én bord bij af te likken!

Het gerecht is al vegetarisch, maar mocht je hem liever veganistisch hebben, kies dan voor een plantaardige feta of vervang de kaas door edelgistvlokken. Eén ding is zeker: je gaat dit heerlijk vinden!

Wat heb je nodig voor 2 personen?
 • 2 zoete aardappels
 • Blik kikkererwten à 310 gram
 • Halve komkommer
 • 50 gram feta
 • 2 handen sla
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • Chilipoeder naar smaak
 • Peper & zout
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Prik met een vork rondom gaatjes in de zoete aardappels, verpak ze strak in aluminiumfolie en leg voor zo’n 50-60 minuten in het midden van de oven. De aardappels zijn klaar wanneer je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken.
 • Spoel ondertussen de kikkererwten af met water en laat uitlekken.
 • De laatste 10 minuten ga je de vulling maken. Verwarm een klein scheutje olie in een pan en bak de paprikapoeder en komijn kort. Voeg de kikkererwten toe en meng door de kruiden. Bak de kikkererwten op middelhoog vuur tot ze wat bruiner kleuren en voeg chilipoeder, peper en zout naar smaak toe.
 • Schaaf met een kaasschaaf een paar plakjes komkommer.
 • Haal de aardappels uit het folie en snijd ver open, zodat er genoeg vulling tussen kan. Verdeel wat komkommerplakjes over de binnenkant van de aardappel, gevolgd met een hand sla en de gebakken kikkererwten.
 • Maak de gepofte aardappels af door wat feta over de bovenkant te verbrokkelen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Dit is toch een feestje om op tafel te zetten?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.