Overig,  Sport

Fulltime werken en sporten? Zo doe je dat!

Sporten, ik doe het maar al te graag en dat weten jullie. Maar sporten en 40 uur werken per week, dat is af en toe toch best wel lastig! Zo had ik tijdens mijn stage op Tenerife regelmatig werkweken met verschillende diensten en veranderde ik bovendien iedere maand van afdeling waardoor ik telkens op zoek moest naar een nieuwe routine. En dan heb ik het nog niet over het openbaar vervoer op Tenerife, want ja hier maakte ik gebruik van. Een bus die een half uur later kwam? Of soms helemaal niet? Daar was ik onderhand wel aangewend. Maar dat alles maakte het natuurlijk niet makkelijker om mijn werk te combineren met mijn workouts die ik graag wilde doen.

Gelukkig heb ik, mede door deze ervaring, wel geleerd hoe ik het het best kan aanpakken en kon ik mij regelmatig gewoon houden aan mijn 3 workouts per week. Ja, soms zaten er weken tussen waarin het echt niet mogelijk was en soms had ik zelfs weken waarin ik tijd had voor 5 trainingen. ‘Maar hoe doe je dat dan?’ Hieronder geef ik je mijn tips die er onder andere voor hebben gezorgd dat ik tijdens mijn stage van vijf maanden, gewoon kon blijven sporten en die jou kunnen helpen om jouw fulltime baan te combineren met beweging.

Plan je trainingen in

Iets wat ik al snel door kreeg, was het feit dat je je workouts het best kunt inplannen. Kijk per week naar je werkrooster, de dingen die je hiernaast nog moet doen en welke plannen je nog meer hebt. Zie je een gaatje voor een workout? Schrijf die dan op in je agenda! Zo kun je op het moment van die workout niks meer plannen.

Zorg voor vaste momenten: schrijf je in bij een club!
Schrijf je bijvoorbeeld in bij een Bootcamp club. Zo heb je iedere week vaste sportmomenten.

Vind je het lastig om zelf momenten te vinden om te sporten? Schrijf je dan in bij een sportclub zo heb je altijd vaste tijdstippen in de week waar je je aan kunt/moet houden en houd je hier vanzelf rekening mee. Bovendien zorgt de ‘toezicht’ van je instructeur/trainer ervoor dat je je toch een beetje verplicht voelt om deze week wel je gezicht te laten zien… ? Dit is iets wat ik thuis erg fijn vind.

Houd tijdens het weekend rekening met op z’n minst één workout

Ja, het weekend is voor rust. Maar het weekend is ook een hele mooie gelegenheid om even aan je lichaam te denken en lekker te sporten. Zet bijvoorbeeld op één van je vrije dagen de wekker en begin je dag met een lekkere training. Dan kun je die vast afstrepen en heb je de rest van het weekend vrij voor al je andere plannen.

Ga na je werk direct door

Op je werkdagen sporten? Zorg dan dat je na je werk niet eerst op de bank gaat zitten of in bed gaat liggen, maar eet iets kleins, doe je sportkleren aan en ga direct door. Door eerst nog te gaan zitten, zal de vermoeidheid van de dag inwerken en heb je uiteindelijk alleen maar meer moeite om nog iets te doen op je vrije avond.

Sport voor je werk

Heb je een late dienst? Ideaal! Zet je wekker en ga in de ochtend sporten. Hierna kun je douchen en fris de auto in/de fiets op springen en naar je werk. Mijn tip? Eet iets kleins voor de workout en ontbijt na je workout, zo vul je al je behoeftes weer aan na het sporten en voorkom je een duf gevoel op je werkdag.

Sport thuis met behulp van een matje en een app
Leg thuis, in de tuin of op een andere fijne plek een sportmatje neer en ga lekker aan de slag.

Iets wat ik ideaal vond tijdens mijn werkweken, was het feit dat ik ook gewoon een lekkere, pittige workout thuis kon doen. Leg een sportmatje op de grond neer in de woonkamer en ga gewoon knallen. Mijn favoriete app hiervoor is Workout for Women. In deze app vind je korte en lange workouts voor alle lichaamsdelen, full-body workouts en zelfs ‘no-jumping’- trainingen! Ideaal voor als je je gezin/huisgenoten of buren niet wilt storen. Of neem een kijkje tussen mijn workouts.

Zoek een plek om te sporten dicht bij je werk sporten

Toch liever na de sportschool? Probeer dan een gym te vinden die dicht bij je werk ligt. Zo kun je sporten en werken nog makkelijker combineren. Voor je werk ben je al op de plaats van bestemming en kun je in de gym douchen en na je werk kun je makkelijker direct door. Misschien heeft jouw bedrijf wel een samenwerking met een lokale gym of een eigen gym in het gebouw. Probeer hier dan zeker gebruik van te maken!

Begin met meal preppen

‘Maar ik moet ook nog koken.’ Ja, dat koken en de tijd die dat in beslag kan nemen een grote factor is die het combineren van sporten en werken moeilijk maakt, ben ik achter gekomen. Zorg dat je van te voren al weet wat je wilt gaan eten die dag en probeer geen culinaire hoogstandjes op tafel te zetten op de dagen dat de planning wat strakker is. Dit betekent overigens niet dat je over moet gaan op diepvriesmaaltijden, kant-en-klaarmaaltijden of fastfood. Zorg dat je de verse groente vast gesneden hebt en het vlees hebt laten ontdooien. Zo hoef je het alleen nog te laten koken of bakken en kun je gegarandeerd binnen 20 minuten eten.

Zorg voor een motivatiebron

Is het gelukt met het inplannen en zie je toch wel mogelijkheden om je baan te combineren met het sporten, maar is de motivatie af en toe ver te vinden? Neem dan eens een kijkje in deze blog vol met tips voor sportmotivatie. Wat ik het best kan aanraden in deze situatie? Stel een doel voor jezelf door je bijvoorbeeld voor een wedstrijd in te schrijven en zoek een sportmaatje die je motiveert om niet op de bank te gaan zitten, maar de deur uit te gaan. En natuurlijk andersom ?

Doe een sport die je echt leuk vindt
Toen ik merkte dat ik mezelf niet meer kon motiveren om te hardlopen, besloot ik een fiets te kopen.

Iets wat ook een grote invloed heeft in je motivatie voor je workout, is de plezierfactor. Zorg ervoor dat je een sport doet die je daadwerkelijk leuk vindt en waar je energie uit kunt halen. Zo krijg je daadwerkelijk zin in je trainingen en zul je zien dat niet alleen het inplannen van je sportmomenten makkelijker wordt, maar dat je jezelf er ook sneller toe kunt zetten om te gaan.

Natuurlijk is het altijd lastiger dan het lijkt om dit soort tips in praktijk te brengen, maar geloof me, als je deze tips meeneemt en begint met kleine aanpassingen, zul je zien dat het steeds gemakkelijker wordt om de sportmomenten voor jezelf in te plannen. Op een gegeven moment raak je eraan gewend en zul je zien dat je zelf ook een goed ritme kunt houden in het aantal trainingen per week. En onthoud: slechte weken zitten er altijd tussen! Geef niet op als het een week niet lukt om je gewenste aantal workout te behalen of zelfs helemaal niet sport. Soms heb je je tijd écht voor andere zaken nodig en als sporten daar (helaas) onder lijdt, geeft dat alleen maar meer motivatie voor de week erop om wel die hoeveelheid trainingen aan te tikken 😉 Succes!

Heb je een andere vraag met betrekking tot dit onderwerp? Stuur gerust een berichtje!

3 reacties

 • Ella

  Bedankt voor de tips en de workouts for women ga ik zeker opzoeken en no jump.
  Het wordt alleen maar moeilijker om te sporten naarmate je ouder wordt, kinderen krijgt, het huishouden moet doen, blessures krijgt, slaapgebrek etc. Maar ik blijf streven naar iedere dag bewegen en 3 keer per week naar fitness of zwemmen.

 • Mygymgroningen

  Wat een hoop handige tips! Ik ga er zeker een aantal toepassen. Ik merk namelijk aan mezelf dat ik het lastig vind om met regelmaat te sporten naast mijn werk. Het heeft mij echter wel geholpen om één dag in de week te trainen met een personal trainer. Op deze manier ben je toch een soort van verplicht om te komen sporten.

  Met vriendelijke groet,

  Felix

  • Nannique Spiek

   Hi Felix,
   Fijn om te horen dat je iets hebt aan de tips uit de blog! Een personal trainer kan inderdaad goed helpen om jezelf gemotiveerd te houden tijdens een drukke werkweek. Keep up the good work!

   Groetjes

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.