Diner

Vegetarische curry met bloemkoolrijst

Een tijdje terug werd ik benaderd met de vraag of ik de producten van Quorn wilde uitproberen en er recepten mee wilde ontwikkelen. Uh, is dat een vraag? Tuurlijk wilde ik dat! Hoewel ik eerst niet kon wachten om aan de slag te gaan, kon ik na het eerste recept vooral niet wachten om hem met jullie te delen! Want geloof me, deze curry gaat je heel blij maken!

Voor dit recept maakte ik gebruik van de Stukjes Dés van Quorn. Hoewel je waarschijnlijk denkt dat deze vleesvervanger niet veel anders is dan de andere merken vleesvervangers, is dit wel het geval. Deze vegetarische stukjes zijn namelijk niet gemaakt op basis van soja, tofu of tempeh, ze zijn gemaakt met mycoproteïne! Mycoproteïne zijn afkomstig van schimmels, gisten of zwammen en brengen vele voordelen met zich mee. Zo is het een bron van eiwitten en vezels, bevat het weinig verzadigde vetten én is het glutenvrij. 100 gram stukjes dés bevat maar 100 calorieën, 2,6 gram vet en 1,7 gram koolhydraten. Wauw! Daarnaast bevat het product per 100 gram 7,1 gram vezels en 13,8 gram eiwit. Hallo, nieuw product dat voortaan standaard in het winkelmandje gaat liggen!

De vegetarische stukjes zijn van hunzelf neutraal van smaak en zou ik niet aanraden om zo als vleesvervanger bij een maaltijd te eten. De kunst is om ze te gebruiken in een recept, zodat de stukjes de smaken van het gerecht kunnen opnemen en zo de plaats van, bijvoorbeeld, kipstukjes kunnen overnemen.

Naast alle positieve punten van de stukjes dés, wordt je ook erg blij van de rest van de curry. Hij zit namelijk bomvol groenten en door het gebruik van bloemkoolrijst maak je de maaltijd nog gezonder. De bloemkoolrijst zorgt niet alleen voor een verzadigd gevoel, maar bevat stukken minder voedingswaarden. Zo kun je dus niet 1, 2 maar zelfs 3 keer opscheppen! Bovendien helpt het je ook om je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente te behalen;)

Mocht je liever normale rijst of een variant hierop, zoals couscous of quinoa, willen, kan dat natuurlijk ook. En een laatste kleine tip om het gerecht nog lekkerder te maken: gebruik wat verse koriander ter garnering over het gerecht of kook het mee.

Wat heb je nodig voor 2-3 personen?
 • 300 gram bloemkoolrijst
 • 175 gram stukjes dés van Quorn
 • 1 rode paprika
 • 2 tomaten
 • 125 gram diepvries doperwten
 • 150 gram kikkererwten uit blik
 • 1 ui
 • 200 milliliter kokosmelk
 • 3 eetlepels gele currypasta (ik gebruikte deze van Fairtrade Original)
 • Optioneel: citroen(sap) en koriander
Wat moet je doen?
 • Snijd de rode paprika en tomaat in blokjes, snipper de ui en spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken.
 • Verwarm een scheutje olijfolie in een wokpan en bak de stukjes dés goudbruin. Voeg de ui toe en bak deze 2 minuten mee.
 • Voeg de currypasta toe en bak deze nog 1 minuut mee op hoog vuur.
 • Voeg de groente toe en roerbak het geheel voor 3 minuten.
 • Voeg de kokosmelk toe, schep het geheel goed door elkaar en breng aan de kook. Laat het geheel 15 minuten met de deksel op de pan pruttelen.
 • Haal na 15 minuten de deksel van de pan en roer het geheel nog eens door. Kook/bak ondertussen de bloemkoolrijst volgens de verpakking.
 • Serveer de curry met de rijst en maak eventueel af met wat verse koriander en een partje citroen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Green Food Lab.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.