Ontbijt

Havermoutpap met bessen

Havermoutpap is een ontbijt die je regelmatig in mijn Instagram Stories voorbij ziet komen. Ik ben er dol op! Vooral op deze variant met diepviesbessen en pindakaas. Toch had ik nog nooit het recept gedeeld in een blog, hier komt vandaag verandering in.

Wanneer ik vertel dat ik graag havermout eet, krijg ik af en toe de opmerking: ‘maar daar zitten toch heel veel koolhydraten in?’ ‘Dat klopt, maar wel goede koolhydraten’, is dan vaak mijn antwoord. 100 gram havermout bevat maar liefst 60 gram koolhydraten, dit is meer als sommige pasta’s. Maar, hiervan is slecht 1,1 gram suiker en maar liefst 9 gram vezels. De koolhydraten die havermout bevat, zorgen ervoor dat je vol zit en je lichaam een flinke tijd kan functioneren. Bovendien vergeten veel mensen dat je niet zo maar 100 gram havermout eet, vaak ligt dit tussen de 40-60 gram. Bij pasta eet je gauw al meer dan 100 gram.

Oke, havermout houdt je dus voor een lange tijd verzadigd, maar hoe eet je het dan? Gelukkig kun je heel veel met havermout! Zo kun je het makkelijk door je yoghurt doen of er een granola van maken, je kunt er ook mee bakken of een pap van maken en die aftoppen met fruit. Dat laatste doe ik het vaakst en is ook echt een maaltijd waar ik naar uit kan kijken in de ochtend.

Zelf gebruik ik altijd 40 gram havermout, omdat ik merk dat dit voor mij voldoende is. Heb jij meer nodig omdat je bijvoorbeeld snel weer honger krijgt, een drukke dag op de planning hebt of een duursport gaat doen? Neem dan vooral meer!

Hiernaast gebruik ik ook altijd plantaardige melk voor dit ontbijt. Wederom kun je dit voor jezelf beslissen en kun je ook gebruik maken van normale koemelk. Dit geldt ook voor de toppings. In dit recept maak ik namelijk de havermout die ik zelf het vaakst maak, maar je kunt natuurlijk iedere fruitsoort gebruiken en/of andere toppings. Denk bijvoorbeeld aan banaan met pindakaas of chocola of een apfelstrudel havermout. Laat je ideeën lekker los gaan!

Wat heb je nodig voor 1 ontbijt?

Voor de havermout:

  • 40 gram havermout (of meer, mocht je dit willen)
  • 200 milliliter (plantaardige) melk

Toppings:

  • 75 gram diepvriesbessen
  • 1 theelepel pindakaas
  • 1 eetlepel pittenmix
Wat moet je doen?
  • Doe de havermout samen met de melk in een klein pannetje en breng aan de kook.
  • Blijf voor zo’n vier minuten goed door de havermout roeren wanneer het kookt, zo brandt de havermout niet aan en krijg je de juiste structuur voor de pap.
  • Wanneer de havermout cremig is, giet je de pap in een schaaltje.
  • Maak af met de toppings.

Wil je zien hoe ik mijn havermout maak? Bekijk dan deze IG TV waarin ik dit recept bereid.

Ben je al bekend met havermout en wil je jouw normale havermoutpap graag een upgrade geven? Probeer dan eens deze sinaasappel havermout! Heerlijk voor de zomerse dagen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.