Diner

Asperges met citroendressing en zalm

Het witte goud, oftewel: asperges! Ze zijn weer volop verkrijgbaar, maar niet voor heel lang meer. Ik kan het aspergeseizoen natuurlijk niet afsluiten zonder een heerlijk recept met jullie te delen. Houd je van asperges? Dan weet ik zeker dat dit recept iets voor jou is!

Ik moet eerlijk zeggen dat wij thuis asperges op een hele saaie manier eten: gekookte asperges met zo’n pakje aspergesaus. Lekker, maar als je het 5 keer in 1,5 maand eet, heb je het wel een beetje gezien. Daarom besloot mijn moeder laatst wat verse peterselie en citroensap aan de saus toe te voegen en dat pakte zo goed uit dat het mij inspiratie gaf voor dit recept.

Hoewel asperges verder ook vaak met ham worden gegeten, ben ik daar zelf geen fan van. Zoals je waarschijnlijk weet, eet ik geen varkens- en rundvlees. Opzoek naar een vervanger dus. De winnaar werd zalm en pfoe, dat was lekker! Ben je geen fan van zalm? Kies dan gewoon voor ham. Ben je vegetarisch of vegan? Laat de zalm dan achterwegen en vervang het eventueel voor plantaardige ham.

Oke, tot zo ver over het recept. De bijnaam van asperges is ‘het Witte Goud’, maar is deze groente ook goed voor ons lichaam? Ja, dat zijn ze zeker! Asperges bevatten vele vitamines en mineralen. Je vind vooral veel vitamine B en E terug in deze groente. Goed om te weten, de vitamine B zit vooral verstopt in de koppen van de asperge. Ik at deze vroeger nooit, omdat ik deze niet lekker vond. Zo zonde! En let op: iedere soort asperge heeft een andere samenstelling van vitamine en mineralen. Zo bevatten de paarse vooral vitamine A en C en wint de groene variant in de hoeveelheid vitamines die de groente bij zich draagt.

En nu is het aan jou. Koop nog één keer die lekkere asperges en sluit het aspergeseizoen af met dit lekkere, feestelijke gerecht!

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 16-20 asperges
 • 4 eieren
 • 200 gram gerookte zalm

Voor de dressing:

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1½ eetlepel citroensap
 • 3 takjes peterselie
 • 2 theelepels kappertjes
 • Snufje zout
Wat moet je doen?
 • Schil de asperges en snijd 1,5 centimeter van de onderkant af. Hak de peterselie fijn.
 • Kook de asperges in een ruime pan voor 10 minuten. Draai het vuur uit en laat de asperges 10 minuten in de pan nakoken.
 • Kook ondertussen de eieren voor 7 minuten.
 • Mix voor de dressing de olijfolie, het citroensap, de peterselie en een klein snufje zout.
 • Giet de asperges af in een vergiet en leg ze op een bord. Verdeel de plakken gerookte zalm over de asperges.
 • Giet de dressing over de asperges en maak af met de kappertjes.
 • Serveer met de gekookte eieren.

Serveer de asperges met gekookte/gebakken aardappels en geniet! Ga je liever aan de slag met groene asperges? Probeer dan deze maaltijd met gegrilde asperges en pangasiusfilet.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Het witte goud, het ziet er ook wel prachtig uit, vind je niet?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.