Sausjes en spreads

Gezondere, verse knoflooksaus

Het is vrijdag én er wordt mooi weer voorspeld, dus dat kan maar één ding betekenen: dit weekend draaien de bbq’s in Nederland op volle toeren! En bij barbecueën hoort (voor de meeste mensen) saus. Maar, zullen we de sausen uit de supermarkt gewoon eens laten staan waar ze staan en zelf de handen uit de mouwen steken? Binnen vijf minuten zet jij namelijk een lekkere verse en gezondere knoflooksaus op tafel.

Wat bedoel ik nou met gezond en vers? Dat leg ik graag uit met een voorbeeld van hoe het Niet moet. Neem nou de knoflooksaus van Remia, een van de grootste sausmerken in Nederland. Wanneer ik een kijkje neem naar de ingrediënten van deze saus, moet ik zoeken naar de knoflook in dit rijtje. Wanneer ik hem eindelijk gevonden heb, zie ik dat er slechts 1,4% knoflook in zit! En dat is nog niet alles, suiker staat namelijk vrij vooraan in het lijstje met ingrediënten en er zijn stoffen aan de saus toegevoegd waarvan ik geen idee heb wat ze zijn.

Dan kijken we naar deze verse knoflooksaus. Hij bevat slechts vijf ingrediënten, waarvan er drie vers zijn en knoflook een grote speler is. Suiker vind je niet terug bij de benodigdheden, net zoals andere onnodige stoffen. Maar ik ben ook eerlijk: echt gezond zou ik ook deze variant niet noemen. Wél een stuk beter dan de knoflooksauzen uit de supermarkten. Bovendien kun je zelf kiezen of je gebruik maakt van light producten om de saus te maken of niet.

Genoeg gepraat. Geniet van je barbecue, broodje kebab of hamburger. En natuurlijk van het mooie weer!

Wat heb je nodig?
  • 6 tenen knoflook
  • 2 ½ eetlepel mayonaise (light)
  • 125 gram crème fraîche (light)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 5 gram verse bieslook
Wat moet je doen?
  • Pers/snijd de knoflooktenen fijn en doe de knoflook in een schaaltje.
  • Voeg de mayonaise, crème fraîche en citroensap toe en roer het goed door elkaar heen.
  • Hak/knip de bieslook fijn en voeg dit toe aan de knoflooksaus. Roer de verse bieslook door de saus heen.
  • Proef en voeg eventueel nog wat citroensap of mayonaise toe.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.