Diner

Kruidige rijst met gemarineerde zalm en zeekraal

Een tijdje terug kreeg ik een pakket van Seamore met hun Seaweed Chips. Deze chips mocht ik reviewen en recepten mee ontwikkelen. Na het delen van de review in de IG TV, is het dan nu eindelijk tijd om dit heerlijke recept met jullie te delen!

Het klinkt misschien een beetje raar, chips gemaakt van zeewier, maar bij Seamore is het meer als normaal. Het merk houdt zich al enige jaren bezig met het produceren van producten op basis van zeewier. Zo hebben ze wraps, brood, pasta, bacon en dus chips.

Nu vraag je je vast af wat er dan zo interessant is aan zeewier om er producten mee te maken. Allereerst is zeewier rijk aan vitamine, antioxidanten en vezels. Bovendien is zeewier erg duurzaam, omdat het alleen water en zonlicht nodig heeft om te groeien. Er komt hier geen extra land of water aan te pas en hierdoor is het één van de meest duurzame gewassen ter wereld. Naast deze mooie punten, is de chips zelf ook vegan, glutenvrij en rijk aan ijzer.

Ik ga het nog niet verklappen, wat ik van de chips vind, moet je toch echt in de video bekijken 😉 Hier ga ik samen met jou door de achtergrond van Seamore, de ingrediënten van de chips, de voedingswaarden van de chips en natuurlijk het allerbelangrijkste: de smaak!

Oke, dan nu het tweede deel van de operatie ‘zeewier chips proeven’: het recept. En man, man, man wat is die geslaagd! Ik moet zeggen dat het best lastig was om met een origineel idee te komen… Alles wat zo’n beetje in mijn hoofd op kwam, was al te vinden op de site/Instagram van Seamore. En toen begon het lampje te branden: fish and chips! Al is het wel een variant met een Aziatisch tintje.

Je begrijpt vast dat ‘fish and chips met Aziatisch tintje’ een naam voor een recept zou zijn die niemand begrijpt. Dus vandaar dat ik het ‘kruidige rijst met gemarineerde zalm en zeekraal’ heb genoemd. En alle elementen uit die titel komen zo goed bij elkaar, geloof me. De rijst wordt op een andere manier gekookt dan je waarschijnlijk gewend bent, de zalm is heerlijk mals uit de oven en de zeekraal voegt een lekkere, zoute bite toe. En dan chips, die maken het natuurlijk af!

Natuurlijk kun je het recept ook maken zonder de zeewier chips, dit is optioneel. Mocht je ze wel graag willen gebruiken, heb ik aan het einde van deze blog een kortingscode voor je 😉 Verder kan het recept iets te zout zijn voor je. Houd je hier niet van? Kies er dan voor om de rijst zonder bouillon te koken. Succes!

Wat heb je nodig voor 2 personen?
 • 150 gram rijst
 • 2 zalmfilets à 150 gram
 • 200 gram zeekraal
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 teen knoflook
 • ½ blokje groentebouillon
 • Optioneel: 50 gram zeewier chips van Seamore*
Wat moet je doen?
 • Leg de zalmfilets in een diep bord en verdeel over iedere zalm filet een eetlepel sojasaus. Laat de zalm voor 20 minuten in de koelkast marineren.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
 • Leg de zalm filets in een ovenschaal, giet de overgebleven sojasaus in het diepe bord eroverheen en bak de zalm voor 8 minuten in de oven. Draai de zalmfilets om en zet ze nogmaals voor 8 minuten in de oven.
 • Los de groentebouillon in 400 milliliter kokend water op.
 • Verwarm een pan zonder olie op hoog vuur en roerbak de rijst voor een half minuutje. Blijf ondertussen goed door de rijst roeren.
 • Giet na de halve minuut de groentebouillon bij de rijst, breng aan de kook en laat de rijst voor 10 minuten in de bouillon koken op laag vuur. Je zult zien dat de rijst de bouillon volledig opneemt, blijf hiervoor regelmatig door de rijst roeren zodat het niet aanbrandt.
 • Verwarm in een andere pan een klein scheutje olie en hak de knoflook fijn.
 • Roerbak de zeekraal samen met de knoflook voor 5 minuten.
 • Verdeel de rijst en de zeekraal over twee borden, leg op ieder bord een zalmfilet en serveer met de zeewier chips.

*Gebruik de code ITSABOUTHEALTH15 voor 15% korting op je seaweed chips aankopen bij Seamore.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.