Overig,  Sport

Review natuurlijke sportkleding van Iron Roots

Ongeveer een jaar geleden kwam ik in aanraking met het merk Iron Roots. Een merk dat natuurlijke sportkleding produceert. Inmiddels ben ik groot fan en heb ik drie verschillende items van Iron Roots in de kast liggen. Tijd om jullie dus eens kennis te laten maken met dit merk.

Dat de kleding industrie alles behalve duurzaam is, is een feit. Hoewel de duurzame kledingmerken wel bekender worden, vind ik dat hier nog steeds te weinig aandacht aan wordt besteed. Zelf begin ik duurzaam en ethisch produceren steeds belangrijker te vinden en pas ik steeds meer dingen in mijn dagelijkse leven aan om beter voor de aarde te zorgen. Dat ik dit nu ook met mijn sportkleding kan doen, vind ik geweldig.

Over Iron Roots

In 2017 werd Iron Roots opgericht door drie vrienden die het niet eens waren met het feit dat er in sportkleding zoveel plastic wordt verwerkt. Ze besloten opzoek te gaan naar alternatieven en toen dat lastiger bleek als verwacht, besloten ze zelf aan de slag te gaan. En dat pakte goed uit. Tegenwoordig produceren ze mooie sportkleding waarbij ethisch produceren en het gebruik van goede grondstoffen voorop staat.

Plastic bij Iron Roots

Wist je dat ongeveer 90% van alle sportkleding is gemaakt van polyester of andere vormen van plastic? Hierin zitten kleine stukjes plastic die vrijkomen wanneer je de kleding wast: microvezels. Dit zijn schadelijke stoffen voor mens en milieu. Hoewel ze bij Iron Roots veel bewondering hebben voor de recyclebaarheid van plastic en de vele projecten die hier aandacht voor geven, gebruiken ze het alsnog niet graag in kleding. Want ook bij gerecycled plastic komende de microvezels vrij. Bij Iron Roots wordt er altijd gezocht naar alternatieven op plastic, met name de ‘soft’ plastics die de microvezels afgeven.

Ethisch produceren
Ik ben zo blij dat ik comfortabel kan sporten met een merk die oog heeft voor de wereld!

Een ander aspect dat de mannen van Iron Roots erg belangrijk vinden, is een ethisch verantwoorde productie. Het merk werkt dan ook samen met fabrieken die zich hiervoor inzetten en gespecialiseerd zijn in het maken van sportkleding. De arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden zijn namelijk erg slecht. De kleding van Iron Roots wordt dan ook in lokale fabrieken in Europa gemaakt, waarvan bekend is dat ze ethisch verantwoorde productiestandaarden hanteren en deze worden regelmatig bezocht door het bedrijf. Voor het deel van de productie dat wel buiten Europa plaatsvindt, zijn er gecertificeerde fabrieken geselecteerd en worden ook deze gecontroleerd.

Goede grondstoffen!

Zoals eerder vermeld is de kleding van het merk gemaakt van natuurlijke materialen. Deze materialen zijn hennep, eucalyptus, beukenhout en biologisch katoen. Om zeker te weten dat er goede producten worden gebruikt, werkt Iron Roots samen met bedrijven die de juiste certificaten hebben.

De hennep die gebruikt wordt in de producten is een veelzijdige plant met een positieve invloed op het milieu. Bovendien is hennep van nature anti-statisch en anti-bacterieel, wat ervoor zorgt dat er minder vervelende geuren in de kleding blijven hangen en comfortabel is om in te trainen.

De eucalyptus en beukenhout die je in de kleding terug vind, zijn niet alleen duurzaam verwerkt en FSC-gecertificeerd, het zijn ook de stoffen die de plastic in de kleding vervangen! Ook deze stoffen zijn anti-statisch en anti-bacterieel. Bovendien houden ze je lichaam koel, wat ervoor zorgt dat je er in de zomer heerlijk in kunt sporten.

Als laatst wordt er biologisch katoen gebruikt, wat beter is voor het milieu. Het biologische katoen maakt de kleding zachter, omdat de hennep vrij ruw is. Dit zorgt dus uiteindelijk alsnog voor een fijn, zacht sportshirt waar je naar op zoek bent.

Ik ben groot fan!
Ook in Tenerife hield de sportkleding van Iron Roots mij koel gedurende de workouts in hoge temperaturen.

Het liefst schreeuw ik het van de daken af, want ja, ik ben groot fan van Iron Roots. Ik heb drie, verschillende, items in de kast liggen en deze vind ik stuk voor stuk geweldig. Het merk komt simpelweg alle beloftes na. De kleding maakt je haar niet statisch, je ruikt vrijwel geen zweet na een pittige workout en de kleding ruikt altijd als nieuw na een wasbeurt. Ook houdt de stof mijn lichaam koel tijdens de hogere temperaturen.

Bovendien merk ik de werking van de katoen erg goed. Het donkerblauwe T-shirt die ik heb, komt uit een een vorige collectie en is een stuk ruwer als mijn nieuwste, groene T-shirt. Zowel de singlet als het shirt voelen heel fijn aan en voor alle drie de kledingstukken geldt dat ze perfect blijven in de was. Verder zitten de items fijn en blijven ze op hun plek tijdens het sporten (zeg maar dag tegen iedereen die normaal je buik ziet terwijl jij je plank volhoudt). Hierbij komt dat het uiterlijk van alle stukken geweldig is en in mijn ogen een soort luxe uitstralen. Met geen op- of aanmerkingen van mijn kant, kan ik niet anders dan het merk een dikke 10 geven.

De sportkleding van Iron Roots is voor mij echt een uitkomst. Het merk gaat mee met de tijd door zich in te zetten voor een duurzamer bestaan, wijdt aandacht aan de omstandigheden van arbeiders en zoekt naar de juiste stoffen om ons in een zo goed en comfortabele sport outfit een training te knallen. Ook komt Iron Roots alle beloftes die ze aangaan met de gebruikte stoffen na.

Vind jij duurzaamheid ook belangrijk en kun je jouw sportoutfit wel eens een update geven? Neem dan zeker een kijkje bij Iron Roots.

Liefs!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.