Snacks/tussendoortjes

Gezondere zoete aardappel brownies

Je weet wat ze zeggen: ‘every blondie needs a brownie’, nou jongens, deze blonde meid heeft deze brownies zeker in haar leven nodig! Ze zijn gemaakt van zoete aardappel en daarmee een stuk gezonder dan de normale brownies. Maar het belangrijkst: ze zijn overheerlijk!

Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat ik op een dag een zoete aardappel brownie uit de oven zou halen, had ik je waarschijnlijk hard uitgelachen. Allereerst omdat ik alles behalve een sterbakker ben en meestal de helft van mijn baksels direct weg kan gooien. Ten tweede omdat ik eerder bijna een angstaanval kreeg bij het woord ‘brownie’ én omdat ik simpelweg niet geloofde dat je de zoete aardappel niet zou proeven. Nu ben ik nog steeds geen perfecte bakker en krijg ik nog steeds een klein beetje kippenvel bij het woord ‘brownie’, maar is er één ding veranderd: ik weet nu zeker dat je geen zoete aardappel proeft als je daar een brownie mee maakt!

Ik zag het bij zo veel mensen voorbij komen, die baksels met zoete aardappel. Andere foodbloggers vertelde me al meerdere keren dat ik die zoete aardappel echt niet terug zou gaan proeven in mijn baksels, maar ik bleef het raar vinden. Toch lagen er nog twee zoete aardappels in de kast en ik wist stiekem heel goed wat ik met ze wilde doen: bakken. Ik moest alleen het juiste moment nog zien te vinden…

Dat moment was aan het begin van deze week. Afgelopen vrijdag, 17 juli, bestond mijn Instagram account namelijk twee jaar! Allereerst wil ik jullie hiervoor nogmaals bedanken, want zonder jullie was ik niet geweest waar ik nu ben met It’s about health en dan had deze site ook niet bestaan. Much love 🙂 Hoewel de ‘verjaardag’ van mijn Instagram account met een Q&A werd gevierd, hoort er natuurlijk ook een taartje bij, toch? Ik vond van wel! Dus, ik dook de keuken in met de twee zoete aardappels die ik nog had, chocola en andere lekkere, gezonde ingrediënten.

Mocht je de brownies plantaardig willen maken, gebruik dan agavesiroop in plaats van honing.

Mochten de foto’s en mijn verhaaltje je nog niet overtuigd hebben om de keuken in te duiken voor dit hemelse baksel: je weet niet wat je mist! Het is zo makkelijk en nee, je proeft die zoete aardappel écht niet. Pinky promise!

Wat heb je nodig voor 8-10 personen?
  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 200 gram (ontpitte) dadels
  • 40 gram havermout
  • 60 gram amandelmeel
  • 5 eetlepels cacaopoeder
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout

Voor de bovenkant:

  • 50 gram pure chocola
  • 1 theelepel kokosolie
  • Hand (gemengde) ongezouten noten
Wat moet je doen?
  • Schil de zoete aardappels, snijd in blokjes en kook voor 20-30 minuten totdat de blokjes goed zacht zijn. Laat de dadels ondertussen in een schaaltje met water weken. Verwijder eventueel eerst de pitten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakvorm/ovenschaal met bakpapier.
  • Doe de zoete aardappelblokjes in een keukenmachine en mix tot een puree. Voeg de geweekte dadels toe en mix het geheel tot een mengsel.
  • Voeg de havermout, amandelmeel, kaneel, cacaopoeder, honing en een snuf zout toe. Mix de ingrediënten nogmaals met de keukenmachine tot een beslag. Proef en voeg eventueel nog wat honing toe.
  • Doe het beslag in de met bakpapier beklede vorm en druk met een spatel egaal en goed aan.
  • Plaats de brownie voor zo’n 25 minuten in de oven. Prik er met de vork in om te kijken of hij gaar is.
  • Haal de brownie uit de oven en laat even afkoelen.
  • Smelt ondertussen de pure chocola, samen met de kokosolie, au bain marie.
  • Giet de gesmolten chocola over de brownie en beweeg de bakvorm heen en weer om de chocola goed over de bovenkant van de brownie te verdelen.
  • Hak de noten fijn en strooi deze over de bovenkant.
  • Laat de brownie afkoelen totdat de chocola hard is en snijd hem in 8-10 gelijke stukken. Je kunt hem natuurlijk ook direct warm eten 😉

Je kunt de brownies in een afgesloten bakje in de koelkast voor zo’n 3-4 dagen bewaren (als ze dat volhouden 😉 ).

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Zullen we even een moment nemen voor deze structuur?

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.