Mind

Update FullCharge #2

Inmiddels ben ik alweer twee maanden bezig om de beste versie van mezelf te worden met behulp van het FullCharge programma. In deze blog is het weer tijd om terug te kijken op afgelopen maand. Welke challenges kwamen er aan bod? Hoe zijn die verlopen? En hoe zorg ik ervoor dat ik de vorige challenges niet vergeet?

Voor je deze blog leest en jezelf afvraagt wat het FullCharge programma inhoudt, raad ik je aan om mijn eerste blog over dit programma te lezen. Omdat ik ondertussen al twee maanden het programma volg, heb ik afgelopen maand ook op de eerste challenges en vooruitgangen teruggeblikt. Deze blog kun je zien als een vervolg.

Challenge 3: langzaam eten

De eerste challenge waar we mee aan de slag gingen deze maand stond in het teken van langzamer eten. Veel mensen eten voor de televisie, gehaast of tijdens andere activiteiten. Jammer, want het is heel belangrijk om tijd te nemen voor je maaltijden. Niet alleen omdat je zo bewuster bent van hetgeen wat je eet, maar ook omdat het beter is voor de gezondheid. Goed kauwen en langzamer eten is beter voor je darmen, omdat je darmen het voedsel beter kunnen verteren wanneer het goed gemalen is in je mond. Hiernaast voel je beter aan dat je lichaam je verteld dat het vol zit en proef je meer smaken wanneer je de tijd neemt om te eten.

Hoe ging deze challenge?
Langzamer eten vond ik lastig, maar het heeft me wel wat opgeleverd!

Zoals ik in mijn vorige blog al een beetje vertelde, vond ik deze challenge best lastig. Hoewel ik altijd bewust voor mijn maaltijd ga zitten, eet ik wel erg snel. Dit vond ik zelf niet prettig, maar ik kreeg het mezelf nooit aangeleerd om langzamer en bewuster te kauwen. Gelukkig heeft het uitvoeren van deze uitdaging voor FullCharge daar verandering in gebracht. Het lezen van de lessen in combinatie met het uitvoeren van de opdrachten en het willen aanvinken van de challenge in je achterhoofd, zorgde ervoor dat ik nog beter voor mijn maaltijden ging zitten. In het verleden had ik mijn vork al vol met een nieuwe hap terwijl ik nog op de vorige aan het kauwen was. Nu schep ik pas een nieuwe hap op mijn vork als ik de vorige heb doorgeslikt. Nog steeds doe ik echt geen half uur over een maaltijd, maar iedere minuut extra is een stap vooruit!

Merk ik verschil?

Hoewel ik geen verschil merk(te) aan mijn darmen sinds ik langzamer eet, merk ik wel andere verschillen. Zo proef ik veel beter de verschillende smaken die in de voedingsmiddelen die ik eet aanwezig zijn. Het eten wordt er echt een stuk lekkerder op en het zorgt ervoor dat je meer kunt genieten van een maaltijd. Bovendien merk ik inderdaad dat ik beter verzadigd ben. Het is niet dat ik per se eerder vol zit en daarom mijn bord niet leeg eet, maar ik merk dat hetgeen wat ik eet mij een voldaner gevoel geeft. Ook merken mijn ouders enig verschil, zij vinden het namelijk irritant dat ze op mij moeten wachten aan tafel (sorry pap en mam!) Toch probeert mijn moeder ook steeds meer, samen met mij, de tijd te nemen voor haar maaltijd.

Challenge 4: 30 minuten bewegen
30 minuten bewegen is voor mij bijna vanzelfsprekend.

De tweede uitdaging die we kregen deze maand, was het krijgen van 30 minuten beweging per dag. Dat bewegen gezond is hoef ik je vast niet meer te vertellen, maar toch komt niet iedereen aan 30 minuten beweging per dag. Gelukkig hoef je ook niet volle bak van FullCharge te gaan en wordt er niet van je verwacht dat je iedere dag een HITT-training uit het onderste van je tenen haalt. Wandelen of fietsen is al voldoende. Bovendien was het ook niet de bedoeling om 30 minuten achterelkaar actief te zijn. Als het jou beter uitkomt om twee keer vijftien minuten of drie keer tien minuten te bewegen, is dat ook goed. Het ging er uiteindelijk om dat je merkte wat voor een positieve invloed beweging heeft op je stressniveau en op je dagelijkse humeur. Door te bewegen wordt namelijk het gelukshormoon Endorfine aangemaakt, waardoor je beter in je vel gaat zitten.

Te ‘makkelijk’?

Hoewel het voor sommige mensen lastig is om 30 minuten per dag te bewegen, is het voor mij bijna vanzelfsprekend. Dit zorgde ervoor dat ik niet veel uitdaging zag in deze challenge. Door simpelweg te wandelen met Willem kom ik namelijk al heel ver. Bovendien was het vakantietijd wat betekende dat ik niet achter mijn laptop geplakt zat of colleges op school volgde. Deze vrije tijd zorgde ervoor dat ik iedere dag wel iets ging doen, wat ook weer bewegen betekenen. Hiernaast heb ik natuurlijk mijn normale trainingen en workouts nog. Maar, hoe goed deze uitdaging mij ook afging, ik merkte wel dat ik bewuster nadacht over mijn beweging. Zo besloot ik op de dagen dat ik niet sportte wat langer te wandelen met Willem. En dan uiteraard niet als een ‘moeten’, maar als een hulpmiddel om mijzelf beter te laten voelen.

Schema ter herinnering

Omdat er al vier challenges achter de rug zijn en ik op dit moment bezig ben met nummer vijf, merk ik dat ik soms de eerdere challenges neig te vergeten. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want door ook de voorbije uitdagingen iedere dag mee te nemen, kun je stappen naar een bewuster en gelukkiger leven zetten. Daarom heb ik in mijn bullet journal een schema gemaakt die mij per dag aan alle challenges tot nu toe laat denken. Zo kan ik iedere dag afstrepen of ik aan de challenge heb voldaan, zodat ik nog meer bewustzijn creëer.

Op dit moment ben ik nog steeds tevreden met het programma van FullCharge en ben ik afgelopen maandag begonnen met challenge nummer 5: 15 minuten rechargen per dag. Volgende maand lees je hoe deze challenge mij is bevallen.

Ben je zelf enthousiast geworden over het FullCharge avontuur en wil jij ook graag een bewuster, gezonder én gelukkiger leven met behulp van kleine stappen, leuke uitdagingen en simpele lessen? Gebruik dan de code ‘NANNIQUE10’ voor een korting van 10%.

En doe eens gek: probeer de challenges voor jezelf eens uit en kijk of je al verschil merkt. Succes!

Liefs!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.