Voeding

10 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Vorige week was het de Verspillingsvrije week. Zeven dagen lang stonden we stil bij de enorme verspilling van voedsel die op deze aarde plaatsvindt. Omdat ik dit zo’n belangrijk onderwerp vind, maar deze speciale week naar mijn idee niet genoeg aandacht heeft gekregen, besloot ik zelf een blog te schrijven. In deze blog geef ik je 10 makkelijke tips om voedselverspilling tegen te gaan of te verminderen.

Voor we naar de tips gaan wil ik je eerst wat feitjes vertellen. Wist je namelijk dat er jaarlijks over de hele wereld meer als 17 miljard kilo vers groente en fruit wordt verspild? En dat Nederlandse consumenten jaarlijks voor een bedrag van 2,5 miljard euro aan voedsel weggooien? Dit is niet alleen zonde voor je portemonnee, het is ook slecht voor het klimaat. De productie van vele voedingsmiddelen en de verpakkingen daarvan kost veel energie en draagt met de uitstoot van broeikasgassen bij aan de klimaatverandering. Hoogstens tijd dus om die aantallen naar beneden te brengen! En dat kan met de volgende tien tips voor zowel thuis als in de supermarkt.

Verbouw je eigen groente en fruit

De eerste tip om voedselverspilling tegen te gaan, is ook gelijk de moeilijkste van het lijstje. Studies in Duitsland en Italië hebben aangetoond dat mensen minder voedsel verspillen wanneer het zelf verbouwd is. Logisch, want hoe leuk is het om je eigen aardbeien te eten? Of van je eigen tomaten een heerlijke bruschetta te maken? Het nadeel is alleen dat je er geduld voor moet hebben en je je plantjes liefde zal moeten geven.

Koop producten met een 35%-sticker

Heb je al een aantal keren geprobeerd om je eigen groente en fruit te verbouwen, maar geef je het op en ga je maar gewoon naar de supermarkt? Probeer dan zoveel mogelijk gebruik te maken van de 35%-stickers. Vooral wanneer je de producten op de dag zelf nog gaat gebruiken is dit een geweldige manier om te voorkomen dat het voedsel wordt verspild. Vaak is er namelijk niks mis met de producten en smaken ze net zo lekker.

Too Good To Go

Een andere oplossing om voedselverspilling tegen te gaan én jezelf geld te besparen, is door gebruik te maken van de Too Good To Go app. Via deze app verkopen bedrijven bij jou in de buurt producten die anders weggegooid zullen worden. Denk aan broden bij de bakker, groente en fruit bij de Albert Heijn of bereidde maaltijden bij die lekkere lunchroom. Je krijgt een goed gevulde tas voor een kleine prijs, ideaal!

Maak een boodschappenlijstje

Zie je niks lekkers in de Too Good to Go app en kies je er dus (weer) voor om naar de supermarkt te gaan, vergeet dan niet een boodschappenlijstje mee te nemen. Dit geldt overigens ook voor andere winkels dan supermarkten. Door op te schrijven wat je nodig hebt, voorkom je dat je te veel en onnodige producten in huis haalt en dus minder kans creëert om dit te verspillen.

Koop lokaal
Lokale producten kopen heeft zo veel voordelen!

Je boodschappen halen bij lokale bedrijven kan overigens ook een groot verschil maken. Ga eens op zoek naar lokale boeren, fruittelers en speciaalzaken bij jou in de buurt. Door lokale producten te kopen wordt de voedingsketen korter en vindt er minder uitstoot van CO² plaats. Zelf doen wij dit erg graag, in deze blog vertel ik je mijn redenen om lokaal te kopen.

Lelijk? Niet minder lekker!

Waar je ook je groente, fruit of andere boodschappen haalt, laat je niet afschrikken door producten die er iets minder perfect uitzien. Die appel die niet zo vel rood is als de rest smaakt vast net zo lekker. Een leuk en heftig feitje: ruim 50% van alle voedselverspilling vindt plaats vóór het in de supermarkt ligt. Het voedsel dat bij de boer niet aan de supermarkt eisen voldoet wordt simpelweg weggegooid… Neem in het vervolg dus de zak ‘buitenbeentjes’ mee, die salade weet immers niet of er kromme of rechte komkommers in zitten hoor 😉

Bewaar je spullen goed

Verder is het belangrijk om je boodschappen op de juiste manier te bewaren. Zo weet je zeker dat de producten het langst houdbaar zijn en je dus minder voedsel verspild. Ik denk altijd: als het bij de supermarkt in de koelkast staat, moet dat thuis ook. Lees op de verpakking hoe je de producten voor en na openen het best kunt bewaren.

Kook met restjes
Groente over? Maak er een andere maaltijd mee! Deze Marokkaanse bulgur is daar perfect voor.

Nog een bewaartip: gooi je restjes eten niet weg! Wat je ook over hebt, bijna alles kun je nog een keer gebruiken. Heb je gekookte pasta over? Maak daar de volgende dag een lekkere salade mee. Hetzelfde geldt voor bereidde groente. Je kunt natuurlijk ook je restjes van een maaltijd invriezen en deze op een later moment gebruiken.

Maak iemand blij

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je je restjes niet weggooit, is door ze aan iemand anders te geven. In de winter maken wij bijvoorbeeld vaak een pan stamppot. Het komt dan regelmatig voor dat we deze niet met z’n drieën op krijgen. Hetgeen wat we dan overhouden doen we in een goed afsluitbaar bakje en brengen we naar mijn opa en oma zodat zij er nog van kunnen genieten. Op deze manier ga je niet alleen voedselverspilling tegen, je maakt er ook iemand blij mee!

Gebruik porties

De laatste tip die ik je wil geven om minder voedsel weg te gooien, is door te koken in porties. Veel mensen koken maar wat om er vervolgens achter te komen dat ze veel te enthousiast zijn geweest. Kijk daarom altijd op de verpakking of er aangegeven staat hoeveel gram je moet gebruiken voor één persoon en vermenigvuldig dit met het aantal personen waarvoor je kookt. Vanaf daar kun je bepalen of je in het vervolg meer of minder moet koken. Gelukkig gaan ook steeds meer producenten van kant-en-klaarmaaltijden hier rekening mee houden, Splandish is een bedrijf die dit op een hele goede manier doet en daarmee bewust voedselverspilling tegengaat.

Zo, 10 simpele tips om dat enorme getal van 17 miljard kilo voedsel dat jaarlijks verspild wordt tegen te gaan. Ik weet zeker dat er een tip voor je tussen staat die je kunt gebruiken. En mocht jij nog een andere manier hebben die jij graag gebruikt, laat het me dan vooral weten!

Liefs!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.