Diner,  Lunch

Vegan poké bowl met tempeh

Zo, heb jij ook de weersverwachtingen voor volgende week gezien? Volgens mij krijgen we weer een heerlijke nazomer dit jaar! Dat vraagt natuurlijk wel om summer-proof receptjes. En als je het mij vraagt is een poké bowl zo’n summer-proof maaltijd die je niet kunt laten staan bij hoge temperaturen.

Toen ik voor het eerst een poké bowl at, was ik er echt van overtuigd dat deze typisch Hawaiiaanse maaltijd uit Japan kwam. Mensen noemde het toch niet voor niets ‘sushi in een schaaltje’? Gelukkig weet ik nu beter en weet ook jij vast dat de poké bowl een heuse trend is. De maaltijd is op vele menukaarten in Nederlandse restaurants terug te vinden en er zijn zelfs hele restaurants aan gewijd. Maar wat is een poké bowl nou precies?

Een poké bowl is zoals ik al zei een Hawaiiaanse maaltijd. Je kunt het zien als een salade met rijst en verschillende toppings waar je flink mee kunt variëren. In de traditionele poké bowls wordt gewerkt met rauwe vis. Zo zie je ze veel met tonijn, zalm of inktvis. Maar voor deze versie besloot ik een stapje verder te gaan en de maaltijd vegan te houden door tempeh te gebruiken.

Ik gebruikte overigens niet zo maar tempeh, maar de tempeh van Bumi. Een tijdje terug kreeg ik van Bumi een pakket met hun producten en mocht ik de Indiase variant in een IG TV reviewen. Vervolgens maakte ik er ook een Indiase maaltijd mee: Poriyal! In de video vertel ik je overigens ook meer over het merk zelf, want het bedrijf pakt het zó goed aan! Als een grote fan wilde ik dus graag deze tempeh gebruiken in de poké bowl.

Mocht je de tempeh van Bumi niet kunnen vinden, kun je natuurlijk ook gewone tempeh kopen en deze zelf marineren of al gemarineerde tempeh kopen. Heb je je poké bowl liever wel met vlees/vis? Dan kun je werkelijk alles gebruiken! Zalm, tonijn, gebakken kipfilet, geruld gehakt etc. Kom maar op met die zomerse temperaturen!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

 • 200 – 250 gram sushirijst
 • 2 – 3 eetlepels rijstazijn
 • 175 gram tempeh (ik gebruikte de Aziatisch gekruide tempeh van Bumi)
 • 1 mango
 • 125 gram wakamé (zeewiersalade)
 • 100 gram sojabonen
 • 1 blikje mais à 150 gram
 • 100 gram peen julienne en rode kool mix
 • Japanse mayonaise
 • Optioneel: zwarte sesamzaadjes

Wat moet je doen?

 • Kook de sushirijst volgens de verpakking. Roer 2 eetlepels rijstazijn door de gekookte rijst heen. Proef en voeg eventueel een derde eetlepel azijn toe. Laat de rijst goed afkoelen.
 • Snijd de mango in blokjes.
 • Verdeel de afgekoelde rijst over twee schaaltjes.
 • Verdeel de verschillende toppings over de schaaltjes. Indien je een andere tempeh als die van Bumi gebruikt, lees dan eerst op de verpakking of deze verwarmd moet worden of niet.
 • Maak de poké bowls af door er wat Japanse mayonaise en zwarte sesamzaadjes overheen te doen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.