Diner,  Lunch,  Voorgerechten

Gezonde courgettesoep met verse kruiden en feta

Regenachtige dagen, grijze luchten en een wind die ervoor zorgt dat je het liefst de hele dag binnen zit. Herkenbaar? Dan heb ik vandaag een hele fijne oplossing om de herfstdagen wat dragelijker te maken: een heerlijke, gezonde soep van courgette!

Waarom hebben we in de koudere maanden eigenlijk meer behoefte aan soep? Op die vraag kon ik helaas geen antwoord vinden met goede onderbouwingen. Zelf denk ik echter dat dit komt door het feit dat soep een maaltijd is die je hele lichaam opwarmt en snel op tafel staat. Bovendien heeft iedereen wel eens soep gegeten wanneer hij/zij zich wat minder lekker voelde. Vaak knap je door het eten van zo’n soepje weer helemaal op.

Dat laatste is overigens niet zo gek, want soep bevat over het algemeen veel goede voedingsstoffen. De groentes die je erin verwerkt zijn rijk aan vitamines en mineralen. Deze courgettesoep is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C en antioxidanten. En laat vitamine C nou net nodig zijn voor een goede weerstand, iets wat we tijdens de koudere dagen goed kunnen gebruiken!

Deze courgettesoep is dus gezond, geeft je weerstand een boost én staat snel op tafel. Hiernaast heb je gelijk een grote pan soep en kun je hem de volgende dag ook heerlijk als lunch eten. Neem de soep bijvoorbeeld mee naar je werk en warm hem daar op. Hoewel de courgettesoep niet vegan is, kun je hier wel heel makkelijk voor zorgen. Laat simpelweg de feta weg of vervang deze door een plantaardige variant. Heb je de soep liever met wat vlees? Kies voor gerookte zalm, garnalen of gehaktballetjes.

Wat heb je nodig voor zo’n 8 kommen soep?
 • 3 courgettes
 • 15 gram basilicum
 • 15 gram peterselie
 • 100 gram feta
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 blokjes groentebouillon
 • 1 liter water
 • Peper
 • Optioneel: vermicelli
Wat moet je doen?
 • Snijd de courgettes in blokjes, snipper de uit en hak de knoflook fijn. Haal de blaadjes basilicum en peterselie van de takjes.
 • Verwarm een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook voor 2 minuten.
 • Voeg de courgette samen met de basilicum en peterselie toe en bak zo’n 8 minuten op middelhoog vuur mee.
 • Voeg het water en de blokjes groentebouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat deze voor zo’n 10 minuten op laag vuur pruttelen.
 • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Breng de soep op smaak met peper. Voeg eventueel ook de vermicelli toe en kook deze nog even volgens de verpakking mee.
 • Verdeel de soep over de kommen en verbrokkel er wat feta overheen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Opzoek naar meer soep inspiratie? Probeer dan één van mijn favoriete soepen: romige, vegan broccolisoep!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.