Diner,  Lunch,  Ontbijt

5x recept met eieren in de hoofdrol

Het is vandaag 9 oktober en deze dag staat in het teken van het ei. Ja, echt waar, gewoon een normaal ei. Het is namelijk World Egg Day! Die dag kunnen we natuurlijk niet zo maar aan ons voorbij laten gaan en daarom heb ik voor jullie vijf verschillende recepten op een rijtje gezet waarbij eieren de hoofdrol spelen. Lekker!

Vandaag is dus de dag dat we even stil staan bij eieren. Wellicht klinkt dat gek, maar zonder eieren zouden we een hele andere wereld hebben. Ze worden over de hele wereld gegeten, worden gebruikt in van allerlei gerechten en baksels én ze leveren goede voedingsstoffen. Niet zo gek dat een Nederlander gemiddeld 192 eieren per jaar eet. En mocht je dat veel vinden… met Pasen eten we met z’n alle zo’n 32 miljoen eieren! Dan heb ik het natuurlijk niet over paaseitjes, want ik weet zeker dat die er nog harder doorheen gaan 😉

Ik dook nog wat dieper in de f’ei’tjes voor jullie, want dat is het minst wat we op Wereld Ei Dag kunnen doen. Net zoals het fabel over het verschil tussen witte en bruine eieren de wereld uitwerken. Wist je namelijk dat er helemaal geen verschil tussen deze eieren zit? De kleur van de oorlel van de kip bepaalt de kleur van de eieren van de kip. Diezelfde oorlel zorgt niet voor extra voedingswaarden of een beter smaak. Al is het wel een feit dat witte eieren beter zijn voor het milieu, omdat de kippen die witte eieren leggen minder voer eten, langer leven en meer eieren leggen.

Zo, nu we weer wat geleerd hebben over die handige eitjes, is het goed om de geleerde stof in praktijk te brengen: tijd om de keuken in te gaan! Hieronder vind je 5 heerlijke recepten waarbij eieren de hoofdrol hebben.

Okonomiyaki

Op nummer één in dit lijstje komt zonder twijfel voor mij Okonomiyaki. Vertaald naar het Nederlands: Japanse pannenkoek! Deze hartige pannenkoek is rijk gevuld met verschillende groenten en ideaal voor de dagen waarop je weinig inspiratie om te koken hebt of wat restjes groente op wil maken. Deze Okonomiyaki met gerookte zalm is overigens ook erg lekker als lunch.

Met ei gevuld broodje

Nog een favoriet die niet in dit lijstje mag ontbreken, zijn deze heerlijke broodjes gevuld met ei. Ik maakte ze dit jaar voor Pasen en sindsdien hebben ze regelmatig op tafel gestaan. Op zondag is het heerlijk om wakker te worden met deze broodjes als ontbijt, maar ook als lunch of diner met een soepje zijn ze geweldig.

Eiersalade

Heb je liever geen ei in je brood, maar op je brood? Geen probleem! Eiersalade is altijd een goede keuze en door hem zelf te maken ben je een stuk verantwoorder bezig. Tip: leg er een plakje rookvlees of gerookte zalm onder. Je kunt deze salade overigens ook erg lekker op tafel zetten als je een verjaardag te vieren hebt.

Spinazie zalm quiche

Het vierde recept die ik graag met jullie wil delen vandaag, vind ik perfect bij het weer van de afgelopen dagen passen: een quiche! Deze quiche met zalm en spinazie is voor mij echt comfort food en ik vind hem zelf altijd goed passen bij de koudere temperaturen waar je gezellig met z’n alle binnen zit terwijl je de regent op de ramen hoort tikken… genieten!

Omelet in een mok

Last, but definitely not least: een omelet in een mok! Hoewel het recept overduidelijk nieuwe foto’s nodig heeft, mag dit receptje op Wereld Ei Dag niet ontbreken. Iedereen is namelijk bekend met een mug cake, maar een omelet uit een mok eten is net zo lekker. Maak hem als hartig ontbijt of als aanvulling op je lunch, heerlijk!

Zo, ik hoop dat je met behulp van deze blog genoeg inspiratie hebt om World Egg Day te vieren. Ik ben heel erg benieuwd welk recept jij gaat proberen. Maak je even een foto van het resultaat en deel je die op Facebook/Instagram? Tag @its.about.health dan in je berichtje!

Have an EGGcellent day 😉

Bronnen: Plus Online, Selzius 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.