Overig

Waarom olijfolie goed voor je is

Een tijdje terug ging ik een samenwerking met Sensazione di Gusto aan, een bedrijf dat streekproducten uit Italië aanbied. Ze staan voornamelijk bekend om hun heerlijke olijfolie. Omdat ik dol ben op olijfolie, was ik heel blij met deze samenwerking. Toch hoor ik vaak in mijn omgeving: ‘olie? Dat is toch vet en slecht?’ Tijd om je daar wat meer over te vertellen, want olijfolie is wel degelijk goed voor je!

Sensazione di Gusto
Sensazione di Gusto is Italiaans voor smaaksensatie.

Sensazione di Gusto is een jong bedrijf dat kort geleden is gestart toen de eigenaren voor twee jaar naar Italië moesten verhuizen voor werk. Hier kwamen ze bij een familiebedrijf in de provincie Abruzzo die al generaties lang olijfolie perst. Toen de eigenaren van het bedrijf de olijfolie van dit bedrijfje proefde, wisten ze zeker dat ze hier iets mee wilden doen. Iedereen moest volgens hun deze pure olijfolie proeven en dat is Sensazione di Gusto binnen die twee jaar goed gelukt.

Extra Vergine

Maar nu vraag je je vast af wat deze olijfolie zo speciaal maakt. Toen ik dit aan de eigenaresse vroeg, moest ze lachen, want de olijfolie uit de supermarkt kon je bijna geen olijfolie noemen. Die wordt namelijk gemaakt van de resten van de vele persen. De olie van Sensazione di Gusto is Extra Vergine, wat letterlijk ‘extra maagdelijk’ oftewel: onbehandeld en puur, betekent. Door deze methode wordt niet alleen de smaak van de olie behouden, maar blijven ook de voedingsstoffen en vitamines in de olie zitten. Bovendien is het een stuk beter voor het milieu, omdat de olie wordt geperst én van de eerste pers is gemaakt.

Verschillende vetten
Pesto is rijk aan olijfolie en onwijs makkelijk om zelf te maken. Smeer het op je brood met een plakje kipfilet of roer het door je pasta.

Dan even terug naar de vetten, want helaas denken veel mensen dat je vetten maar beter kunt vermijden. Of dit klopt of niet, verschilt per vet. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten zijn goed voor ons lichaam en hebben we dagelijks nodig. Je vind deze bijvoorbeeld in noten, vette vis en avocado. De verzadigde vetten zijn vetten die nadelige gevolgen voor ons lichaam kunnen hebben en dus ongezond zijn. Deze vind je voornamelijk terug in bewerkte producten als koeken, snacks en veel dierlijke producten.

Naast dit onderscheid in vetten kun je ook nog spreken van harde en vloeibare vetten. Hierbij geldt: hoe vaster het vet, hoe meer verzadigde vetten het bevat. Roomboter en bakboter zijn dus voorzien van meer verzadigde, ongezonde vetten als vloeibare vetten zoals olijfolie en lijnzaadolie. Daarom raad ik mensen altijd aan om te bakken in en koken met vloeibare oliën, zo veel mogelijk gezonde vetten uit voedingsmiddelen te halen en om het aantal bewerkte producten met veel verzadigde vetten te beperken.

De voordelen van olijfolie

Maar dan, dan ben je over naar het koken en bakken met olijfolie en dan vraag je jezelf natuurlijk af waarom dat nou voordelig is. Hieronder heb ik vijf bewezen voordelen van olijfolie voor jullie verzameld.

Rijk aan gezonde vetten

Zoals je hierboven las, is olijfolie rijk aan onverzadigde, gezonde vetten. Het binnenkrijgen van deze onverzadigde vetten brengt op zichzelf ook veel voordelen met zich mee. Zo dragen ze bij aan een goede hormoonbalans, een betere vruchtbaarheid, gezonde cellen en een verkleinde kans op kanker. Ook helpt het droge ogen te voorkomen.

Verlaagt de kans op hart en vaatziekten

Het volgende voordeel klinkt wellicht wat gek, maar het eten van gezonde vetten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten verlagen het ongezonde cholesterol gehalte van je bloed dat voor vernauwingen in de bloedvaten en andere hart- en vaatziekten kan zorgen. Je raadt vast dat het eten van verzadigde (ongezonde) vetten het gehalte ‘slecht’ cholesterol verhoogt. Probeer de verzadigde vetten dus voor onverzadigde vetten te vervangen.

Olijfolie gaat alzheimer tegen

Nu klinken bovenstaande voordelen voor je gezondheid erg positief, maar dit gegeven brengt daar nog iets bovenop. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het nuttigen van olijfolie de ziekte van Alzheimer kan bestrijden. Bij deze ziekte worden er plaques in je hersencellen opgebouwd, dit is de opbouw van vettige stoffen aan de binnenkant van je bloedvaten. Zoals hierboven benoemd, zorgen de verzadigde vetten voor minder van deze vernauwingen. Bovendien zit er ook een stofje in olijfolie die onze hersenfunctie in positieve zin stimuleert en zo de kans op Alzheimer kan verkleinen.

Veel vitamine E

Naast het handige stofje dat de kans op Alzheimer kan verkleinen, bevat olijfolie ook veel vitamine E. Hoewel een tekort aan vitamine E niet veel voorkomt, betekent dit niet dat we geen aandacht aan onze inname van dit vitamine moeten geven. Vitamine E beschermt namelijk onze cellen en bloedsomloop en helpt mee aan de regeling van de stofwisselingen tussen cellen.

Goed voor huid en haar

Als laatst wil ik de voordelen voor huid en haar die olijfolie met zich meebrengt met jullie delen. Want de voordelen hierboven zijn voornamelijk gericht op ziekten en goede stoffen, maar wist je dat olijfolie ook erg goed is voor je uiterlijk. Zo kun je je droge huid veranderen in een zachte huid door hier een goede kwaliteit olijfolie op te wrijven. Hetzelfde geldt voor droog haar. Met een klein beetje olijfolie kun je wonderen verrichten. En wist je dat je zelfs make-up kunt verwijderen met olijfolie? Zelf gebruik ik altijd een make-up remover op basis van olie en mijn huid is er enorm door verbeterd!

Ben je enthousiast geworden van deze voordelen en maak je op dit moment voornamelijk gebruik van harde vetten om te bakken en koken? Probeer dan eens gebruik te maken van olijfoliën zoals die van Sensazione di Gusto.

Eén ding is zeker: na het lezen van deze blog hoef jij niet meer bang te zijn voor vetten en al helemaal niet de onverzadigde, gezonde vetten. Omarm ze en weet dat ze bijdragen aan een gezonde jij!

Liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.