Snacks/tussendoortjes

Gezondere pecan-kaneel koeken

Wij Nederlanders zijn dol op tussendoortjes. Dat is ook niet zo gek, want met die drukke levens van tegenwoordig en flinke to-do lijsten, gebruiken we aardig wat energie. Bovendien hebben we af en toe gewoon zin in iets lekkers. Deze gezondere koeken met pecan en kaneel kunnen die trek naar wat lekkers geheel tegemoet komen én zorgen ervoor dat je weer energie krijgt voor je werk.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het bakken een tijd terug volledig op gegeven had. Ik zal niet te veel in herhaling vallen, maar bijna ieder baksel dat ik uit de oven haalde, vloog zo de prullenbak in. Maar nu de coronasituatie toch wat langer blijkt te duren als verwacht, krijg ik toch weer zin om mijn eigen tussendoortjes te maken. Door mijn online lessen ben ik namelijk niet ‘afhankelijk’ van makkelijke repen uit de supermarkt en heb ik meer tijd om iets voor mezelf te bakken om tussen de lessen door te snacken. #zondagbakdag wordt dan ook beetje bij beetje de realiteit hier thuis.

Wel houd ik het nog graag bij gezondere baksels. Voor mij zijn dat baksels zonder te veel suiker, die een verzadigd gevoel geven en ingrediënten bevatten die daadwerkelijke voordelen voor je lichaam hebben. Zo vormt havermout de basis van deze koeken. Havermout levert gezonde koolhydraten, veel vezels en houdt je langer vol. De noten zorgen voor gezonde vetten en de banaan zorgt voor de zoetigheid op een natuurlijke manier.

Naast de online lessen, gaf ook een pakket wat ik onlangs van Royal Green ontving voor bak-motivatie. In dat pakket zaten namelijk alle honingen van het merk. Zoals je wellicht weet ontwikkel ik af en toe een recept met de producten van Royal Green en dus was het ook de bedoeling om met deze honing aan de slag te gaan. Honing doet mij al snel denken aan bakken. Voornamelijk, omdat ik graag honing als zoetstof voor mijn baksels gebruik. Niet omdat dit gezonder is, honing is namelijk ook gewoon suiker, maar omdat ik de smaak heerlijk vind.

Voor dit recept maakte ik gebruik van de Acacia honing van Royal Green. Deze honing is puur, heerlijk zoet van smaak en van een fijne structuur. Maar, mocht je de koeken liever plantaardig hebben, kun je de honing goed vervangen door maple syrup, ahornsiroop of natuurlijk suiker.

Wat heb je nodig?
 • 80 gram havermout
 • 1 (rijpe) banaan
 • 25 gram pecannoten
 • 3 eetlepels gesmolten kokosolie/zonnebloemolie
 • 1 eetlepel honing
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 eetlepel kaneel
 • Snufje zout
Wat moet je doen?
 • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Prak de banaan in een ruime kom. Voeg de havermout, bakpoeder, kaneel en een snufje zout toe en roer met een vork door elkaar.
 • Smelt de kokosolie in een pannetje (of zet kort in de opwarmende oven). Voeg drie eetlepels gesmolten kokosolie en de honing toe aan het mengsel en mix nogmaals.
 • Hak de pecannoten fijn, voeg deze toe aan het mengsel en roer deze er goed doorheen.
 • Vorm met je handen 6 koeken van het mengsel en leg deze op de bakplaat.
 • Bak de koeken voor zo’n 15-20 minuten totdat de randjes iets bruin kleuren. Laat de koeken volledig afkoelen, zodat ze lekker knapperig worden.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.