Diner,  Voorgerechten

Zelfgemaakte dumplings met kip en groenten

Dumplings, wat stonden ze lang op mijn kooklijstje zeg! De gevulde deegpakketjes vind ik niet alleen erg lekker, ik vind ze er ook geweldig uit zien. En gezien het weekend weer voor de deur staat, kon ik het niet laten om het recept voor deze dumplings met kip en groenten met jullie te delen.

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met dumplings, het zijn pakketjes van deeg gevuld met verschillende ingrediënten. Hoewel we vaak denken dat dumplings typisch Aziatisch is, kom je ze eigenlijk in iedere keuken tegen. W vinden ze het zelfs terug in onze Hollandse keuken. Een appelflap is namelijk een goed voorbeeld van een gebakken dumpling.

Maar, met de dumpling die op mijn kooklijst stond, bedoelde ik wel een échte Aziatische variant. Toen ik de nieuwe kruiden van Lima thuis ontving, wist ik dan ook direct dat dit de kruiden waren die ik zou gaan gebruiken voor de vulling van deze heerlijke deegpakketjes. Lima is een bedrijf die plantaardige, biologisch gecertificeerde producten van hoge kwaliteit aanbiedt. Het bedrijf gelooft erin dat je door het eten van dit soort producten in harmonie komt met jezelf, met anderen en met je omgeving.

Lima heeft een breed assortiment aan producten uit verschillende keukens om te ontdekken, maar de Aziatische keuken steekt hier wel bovenuit. Ook de nieuwste kruiden van het merk zijn Aziatisch: ze komen uit Japan. Voor deze dumplings maakte ik gebruik van de Spice Yuzu Chili. Yuzu is dé crème de la crème van de citrusvruchten in de Oosterse wereld en wordt graag gebruik door chefs omdat de zeste van de vrucht een friszure, delicate smaak levert. Door de chili die door deze smaaksmaker zit, geef je een pittigere twist aan je gerechten. Ideaal voor deze dumplings!

Nu begrijp ik natuurlijk dat je het liefst direct de keuken inspringt om deze heerlijke pakketjes op tafel te zetten, maar de Spice Yuzu Chili nog niet in huis hebt. Gelukkig kun je deze onder andere bij Ekoplaza kopen. Mocht je de kruiden niet bij jou in de buurt kunnen vinden, dan kun je ook normale chilipoeder gebruiken. Maar de mix van Lima geeft natuurlijk wel de heerlijke combinatie van verschillende smaken 😉

Ook kan ik me voorstellen dat je de dumplings graag vegetarisch of vegan wil bereiden. Gelukkig is dat net zo simpel als de rest van dit recept: vervang het kipgehakt door plantaardige rul gehakt of door extra groenten. Succes!

Wat heb je nodig voor 14-16 dumplings?
De kruiden van Lima ga ik zeker vaker in mijn Aziatische gerechten gebruiken!
 • 150 gram bloem
 • 150 gram (gekruid) kipgehakt
 • 200 gram Chinese roerbakgroente
 • 1 lente-ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel Yuzu Chili van Lima (of gewone chilipoeder)
 • Snuf zout
Wat moet je doen?
 • Doe de bloem met een snuf zout in een ruime kom. Voeg 100 milliliter kokend water toe en roer met een vork. Wanneer je met de vork niet meer kunt roeren, kneed je het geheel met je handen tot een bal deeg.
 • Wikkel de deeg in afdekfolie en leg voor een half uurtje in de koelkast.
 • Snijd ondertussen de lente-ui in ringetjes en hak de knoflook fijn.
 • Verwarm wat olijfolie in een wokpan en bak het kipgehakt rul.
 • Voeg de lente-ui, knoflook en Yuzu Chili toe en bak voor zo’n 1,5 minuut mee.
 • Voeg de Chinese roerbakgroente toe en roerbak het geheel voor 7 minuten.
 • Haal het deeg uit de koelkast en rol hier met je handen 14 tot 16 balletjes van.
 • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol de balletjes met een deegroller uit tot rondjes van zo’n 10 centimeter.
 • Verdeel ongeveer een eetlepel van de vulling in het midden van de deegrondjes. Maak de randjes van het deeg iets vochtig met water en vouw de dumplings goed dicht. Vouw telkens een stukje terug om hem goed dicht te maken en een mooi gekartelde rand te vormen.
 • Verwarm in een nieuwe pan een scheut olie en bak de dumplings voor zo’n 2 minuten tot de onderkant goudbruin is.
 • Giet 50 milliliter water in de pan en laat de dumplings voor 8 minuten met de deksel op de pan stomen.
 • Haal de dumplings uit de pan en serveer ze met sojasaus.

Tip: houd je mengsel over? Gooi het niet weg! Serveer het bij de dumplings of bewaar het in de koelkast en eet het de volgende dag met wat rijst.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.