Snacks/tussendoortjes

Gezondere carrot cake

Hij is niet meer weg te denken van de meeste menu’s in koffietentjes: worteltaart, beter bekend als carrot cake. Het is ook maar goed dat deze taart zo veel geserveerd wordt, want wat is hij lekker! Ik besloot ook eens de keuken in te duiken voor een eigen variant in een gezonder jasje.

Hoewel het voor mij voelt alsof de carrot cake populariteit de laatste jaren pas écht een ding is, is niets minder waar. De carrot cake bestaat al sinds de middeleeuwen en is door de jaren heen aangepast tot de huidige variant met een heerlijke witte frosting. Vroeger werden de wortels gekookt zodat ze hun zoetigheid afgaven en was het meer een soort pudding. Met de komst van de oven werd deze pudding aangevuld met bloem en vet en werd het langzaamaan de worteltaart die we nu kennen.

Maar, de worteltaart van nu is er door die vele toevoegingen niet gezonder op geworden. Jammer, want de naam klinkt veel belovend en kan veel mensen doen laten geloven dat het daadwerkelijk een gezonde cake is. Gelukkig is er overal een oplossing voor en kun je dus ook die heerlijke, klassieke carrot cake in een gezonder jasje steken.

Dat laatste heb ik gedaan voor dit recept en dat pakte erg goed uit. Deze variant worteltaart is gezoet door de wortel, rozijnen en wat een honing. Hoewel honing ook suiker is, is de hoeveelheid aanzienlijk minder dan in de normale carrot cake. Verder heb ik gebruik gemaakt van twee meelsoorten die van goede voedingsstoffen zijn voorzien, zodat je een volwaardig tussendoortje hebt. Oh, en die heerlijke laag frosting bovenop? Die is gemaakt van Philadelphia light maar net zo lekker (misschien wel lekkerder) dan de standaard roomlaag.

En er zit natuurlijk groente in de cake verwerkt. In een cake gaat zo’n 200-250 gram wortel. Dit staat ongeveer gelijk aan één winterpeen. Toch kan het zijn dat je een erg grote peen hebt en wat wortelrasp overhoudt. Gooi dit zeker niet weg! Kook dit de volgende ochtend mee in je havermout, samen met wat koekkruiden, en maak een lekkere portie carrot cake oats. Genieten!

Wat heb je nodig?
  • 125 gram havermout
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 winterpeen (zo’n 200-250 gram geraspte winterpeen)
  • 2 eieren
  • 100 milliliter (plantaardige) melk
  • 50 gram rozijnen
  • 35 gram walnoten
  • 2 eetlepels honing
  • 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 1 zakje bakpoeder á 16 gram

Voor de ‘frosting’:

  • 200 gram Philadelphia light
  • 1 eetlepel honing
  • 15 gram walnoten
Wat moet je doen?
  • Rasp de winterpeen fijn, hak 35 gram walnoten fijn en laat de rozijnen 20 minuten in wat water wellen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een cakeblik met bakpapier.
  • Doe de havermout, amandelmeel, eieren en melk in een keukenmachine en mix tot een beslag.
  • Voeg de bakpoeder, koek- en speculaaskruiden en honing toe en mix nog eens tot een luchtig beslag.
  • Roer de geraspte wortel, gehakte walnoten en gewelde rozijnen door het beslag. Proef en voeg eventueel nog wat koek- en speculaaskruiden of honing toe.
  • Verdeel het beslag in het cakeblik en bak de carrot cake in zo’n 55 minuten gaar. Laat de cake afkoelen.
  • Meng ondertussen de philadelphia met een eetlepel honing. Proef en voeg eventueel nog wat honing toe als je van zoet houdt. Hak ook de overige walnoten grof.
  • Verdeel de frosting over de cake en strooi de gehakte walnoten eroverheen. Zet in de koelkast om de frosting iets op te laten stijven of serveer direct.

Je kunt de cake 4 dagen afgesloten (zonder frosting) in de koelkast bewaren. Tip: vries wat plakjes in, zodat je altijd van een verse plak worteltaart kunt genieten.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.