Overig

Review maaltijden van Splandish

Het is alweer een tijdje terug dat er bij mij thuis een grote box werd geleverd met koelelementen. De afzender? Splandish! Een bedrijf die plantaardige maaltijden bereid en levert. Ik mocht namens het bedrijf alle acht maaltijden proberen en vandaag deel ik een review van deze maaltijden van Splandish.

Zelf gebruik ik nooit kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt. Allereerst omdat deze vaak verre van gezond zijn en ten tweede omdat ik thuis woon en werk en dus zo kan aanschuiven of ruim de tijd heb om te koken. Maar, tijdens mijn stage in Tenerife heb ik ondervonden hoe lastig het soms kan zijn om na je werk nog te moeten koken en ‘s avonds plannen te hebben. Omdat ik weet dat vele van jullie hier ook wel eens last van hebben én omdat de maaltijden van Splandish een stuk beter zijn dat die uit de supermarkt, kon ik niet wachten om ze te proberen.

Wie is Splandish?

Zoals al duidelijk is geworden, is Splandish een bedrijf dat diepvriesmaaltijden levert. Maar, uiteraard zijn deze maaltijden niet op een doorsnee manier bereid en zit daar een hele gedachtegang achter. Het merk wil ons namelijk helpen om betere en duurzamere keuzes te maken door plantaardig te eten. Omdat het vegan aanbod in de supermarkt beperkt is, wil Splandish ons daarbij helpen doormiddel van lekkere, gezondere maaltijden ter inspiratie en motivatie. Een plantaardig dieet draagt namelijk veel bij aan jouw gezondheid en aan het behoud van de aarde.

Naast het feit dat Splandish ervoor wil zorgen dat het een stukje makkelijker wordt om plantaardiger te eten, wil het bedrijf ons ook helpen om aan onze macro’s, vitamines en mineralen te komen. De maaltijden zitten dan ook vol met gezonde ingrediënten. Hiernaast houdt het bedrijf niet van verspilling en focust het zich op een verantwoordelijke productie en consumptie. Als laatst staat diversiteit binnen Splandish centraal. Iets wat ik persoonlijk erg leuk vind om te zien tussen de kernwaarden van een bedrijf. Bij Splandish betekent diversiteit dat iedere maaltijd vanuit een andere plek, persoon of cultuur komt. Het bedrijf haalt haar inspiratie uit het samenbrengen van verschillende keukens en culturen.

De voedingswaarden

Nu we een goed beeld hebben van Splandish als bedrijf zijnde, de kernwaarden en de beloftes die het bedrijf doet, komen we dichter bij het ‘testen’ van deze gegevens. Te beginnen met de voedingswaarden van de acht verschillende maaltijden. Want, zijn de maaltijden ook daadwerkelijk zo gezond als het bedrijf zegt op het gebied van voedingswaarden? In de tabel hieronder staan de voedingswaarden per maaltijd (400 gram). Hier zal ik mijn globale mening over vormen, omdat dit in mijn ogen niet het belangrijkst is en het erg veel is om per maaltijd de verschillende voedingsstoffen door te lopen.

Wanneer we kijken naar de voedingswaarden van de verschillende maaltijden, komen deze op bepaalde vlakken erg overeen maar zijn er ook grote verschillen. Volgens het Voedingscentrum bevat een goede kant-en-klaar maaltijd tussen de 400 en 700 calorieën. Hier voldoen alle maaltijden aan, behalve de Golden Rice, deze bevat namelijk slechts 234 calorieën doordat hij voornamelijk uit groenten bestaat. Verder bevatten de maaltijden weinig verzadigde (ongezonde) vetten, wat erg positief is. De Dahl potato is hier een uitzondering op, omdat deze kokosmelk bevat. De hoeveelheid koolhydraten lopen erg uiteen van 29 gram per maaltijd tot 76 gram. Zoals je ziet, zijn het voornamelijk de maaltijden met pasta of een vleesvervanger als worst hoger in koolhydraten en suikers. Dit is logisch en geldt hetzelfde voor de suikers.

Ook in de hoeveelheden vezels zitten aardige verschillen. Wederom bevat de Golden rice de laagste hoeveelheid, door de grote hoeveelheid groente. Maar, de Red lentils bevat maar liefst 28 gram vezels per portie! In het aantal grammen eiwitten is de Bami met 32 gram de winnaar, voornamelijk door de tempeh die in de maaltijd zit. De Golden Rice is ook hier het laagst met slechts 12 gram eiwit, dit is hetzelfde als sommige eiwitrepen. Als laatst stelt het Voedingscentrum dat een goede kant-en-klaar maaltijd maximaal 2 gram zout mag bevatten. Slechts twee van de acht maaltijden voldoen niet aan deze richtlijn: de Bami en de Beans en soysage. Alle andere maaltijden zijn laag in zout, wat erg positief is.

De Golden rice bevat op alle voedingsstoffen de minste hoeveelheid grammen. Dit kan voordelig zijn, maar je kunt je ook afvragen of het een volwaardige maaltijd is en of je er voldoende door gevuld wordt. De Bami is de maaltijd met de meeste uitschieters. Zo is de maaltijd de hoogste in vetten, koolhydraten (en suikers), zouten en eiwitten.

De smaak van de maaltijden

De voornaamste reden waarom je op deze review hebt geklikt is waarschijnlijk om meer te weten te komen over mijn mening over de smaak van de verschillende maaltijden. Ik probeerde alle acht, totaal verschillende maaltijden en dit is wat ik van ze vond:

Dahl potato

De allereerste maaltijd van Splandish die ik probeerde was de dahl met aardappel. Toen ik deze maaltijd uit de oven haalde, werd ik overspoeld door een heerlijke geur van verschillende kruiden, dus mijn verwachtingen waren hoog. Die kruiden proefde ik goed, misschien wel iets té goed, want de dahl was aan de pittige kant. Gelukkig houd ik zelf wel van redelijk pittig eten en vond ik het geen probleem. Daarbij komt dat ik het erg lekker vond dat er spinazie door zat en dat de aardappelstukken grof gesneden waren, waardoor de maaltijd nog een beetje ‘bite’ kreeg.  Dit is vooral fijn wanneer je nog niet heel bekend bent met rode linzen en wellicht nog moet wennen aan de structuur. De dahl was dus wellicht iets aan de pittige kant, maar vulde goed en maakte me heel benieuwd naar de rest van de maaltijden.

Sweet potato pasta

Ik deelde de Sweet potato pasta met mijn moeder, dus namen we er beide wat doperwten bij.

Een maaltijd waar ik onder andere erg benieuwd naar was, was deze zoete aardappel pasta. Hoe langer de maaltijd in de oven stond, hoe lekkerder ik hem eruit vond gaan zien. De pasta was erg romig door de soort saus van zoete aardappel. Helaas vond ik de maaltijd niet zo lekker als ik had gehoopt. Om eerlijk te zijn proefde ik alleen zoete aardappel en kwamen de champignons niet goed tot hun recht. Wat mijn betreft hadden er meer, verschillende groente in de pasta mogen zitten. Wel waren de penne zelf erg lekker gekookt en zeker niet te zacht. Dit, in combinatie met de goede voedingswaarden, maakte het wel goed.

Bami

Een andere maaltijd die ik persoonlijk ook een beetje tegen vond vallen, was de bami met tempeh en sperziebonen. Wellicht komt dit omdat ik de gedachte had dat het zou lijken op de bami van de Chinees en dit niet het geval was. Ook vond ik de tempeh niet heel lekker door de structuur. Daarbij komt dat de spaghetti in de oven een grote kans heeft om te verbranden in de oven en dus erg hard werd. Wel vond ik de boontjes en de spinazie die in de maaltijd zaten er erg goed in thuis horen. Hoewel de bami dus niet mijn favoriet was, vond mijn moeder hem voor haar wat te pittig, maar wel lekker!

Terwijl ik weg was van de Golden rice, vond mijn moeder de Bami juist lekker.

Golden rice

Ook deze maaltijd testte ik samen met mijn moeder en dit keer waren de rollen omgedraaid, want man, wat vond ik deze maaltijd lekker! Ik ben dol op paella en deze golden rice heeft daar veel van weg. Ook deze maaltijd is scherp, maar de doperwten en champignons die erin zitten geven een heerlijke smaak en nemen de scherpte een beetje weg. Bovendien bevat de maaltijd lekker veel groenten en is hij, zoals we zagen, laag in calorieën. Heb je dus zin om de Spaanse zon naar binnen te brengen? Dan raad ik je deze maaltijd zeker aan! Bij mij staat hij in ieder geval tussen mijn favorieten 😉

Beans and soysage

Hij ziet er wellicht niet aantrekkelijk uit, maar lekker is deze maaltijd zeker!

Het volgende pakket dat ik probeerde, staat ook zeker tussen mijn favorieten. En om eerlijk te zijn, had ik dit niet verwacht. Ik zag zelfs een beetje op tegen het proberen van deze maaltijd, omdat ik zowel de inhoud als de verpakking er niet aantrekkelijk uit vond zien. Maar, bij mijn eerste hap werd al duidelijk dat ik het helemaal mis had. Eigenlijk klopte alles: de lekkere bonen met chili, de heerlijke rijst en een goede structuur van de tempeh. Ik moest in het begin even wennen aan de smaak van de vegetarische worst, maar ook deze paste goed bij het geheel en klopte qua structuur met de net wat hardere rijst in de maaltijd. Wederom is hij een beetje pittig, maar zeker niet overheersend.

Lentil Spaghetti

Ook bij deze maaltijd waren mijn verwachtingen niet hoog, omdat ik bang was dat de spaghetti weer hard zou worden zoals bij de bami. Hoewel dit inderdaad een klein beetje gebeurde, was de smaak van de maaltijd helemaal mijn ding! De spaghetti zit in een romige saus en is verrijkt met champignons en spinazie die je heel goed proeft. Hiernaast zitten er ook tomaten in die worden geroosterd in de oven en dus erg lekker worden (vind ik). Van deze tomaten hadden er wat mijn betreft wat meer in mogen zitten, al was de maaltijd op zichzelf al veel.

Red lentils

Mijn grote favoriet!

De een na laatste maaltijd die ik van Splandish probeerde was de Red Lentils. Van tevoren dacht ik terug aan de Dahl Potato die ik als eerst had geprobeerd en ook weg van was. Maar, al snel werd het duidelijk dat deze maaltijd nóg lekkerder was. De maaltijd was heerlijk romig en goed en lekker gekruid. Hoewel ik alleen groenten aan het eten was, had ik het gevoel alsof ik in een pastarestaurant zat. Het frissere van de tomaat en spinazie die door de zachte linzen zitten, maakte het voor mij helemaal af. Ik wist het zeker: dit was mijn favoriet en dit zou ik zelf eens gaan maken!

Split pea soup

Helemaal in de stijl van het seizoen!

Het achtste en laatste pakket is er een die perfect bij het seizoen past: erwtensoep! Ik ben dol op erwtensoep in de winter en ik was dan ook erg benieuwd hoe deze maaltijd zou zijn. Nadat hij voor vijftien minuten in de oven had gezeten, besloot ik hem verder te verwarmen in een pan en wat water toe te voegen, omdat hij erg dik was. Uiteindelijk deelde ik hem samen met mijn moeder en liepen de meningen uiteen. Ik vond hem wat zoeter dan normaal en mijn moeder vond hem juist zouter. Ook was hij scherper, maar dat vond ik persoonlijk wel een goede toevoeging aan de soep en maakt hem erg lekker. Bovendien vond ik het erg leuk dat er een plantaardige rookworst in zat, zodat je echt het erwtensoep-gevoel krijgt.

Na het proeven van alle acht de maaltijden, kan ik zeggen dat de Red Lentils zonder twijfel op nummer 1 voor mij staat. Op de tweede plaats komt de Golden Rice die wat weg heeft van paella en de top drie sluit af met de maaltijd die al mijn verwachtingen overtrof: de Beans and Soysage. Ik weet ook zeker dat ik deze maaltijden in mijn vriezer zou hebben liggen als ik op mezelf woonde.

Conclusie

Als ik terugkijk op mijn ‘Splandish avontuur’ kan ik zeggen dat ik de missie en visie van het bedrijf geweldig vind en dat het bedrijf deze ook in grote mate tegemoetkomt. De voedingswaarden van de maaltijden vallen grotendeels binnen de richtlijnen van het Voedingscentrum en maken de maaltijden volwaardig. Hoewel de ene maaltijd meer mijn smaak was dan de ander, ben ik positief verrast. De maaltijden kunnen voor sommigen te pittig zijn, maar zijn wel erg divers in smaak en keuken. Mijn favoriete Splandish maaltijden zouden graag standaard in mijn vriezer liggen en ik raad het jullie dan ook zeker aan om deze maaltijden te proberen om te gebruiken voor jullie drukke dagen!

Wanneer je maaltijden besteld bij Splandish worden ze vers bereid, waardoor je ze zo lang mogelijk kunt bewaren. Neem dus zeker een kijkje op de website om te zien welke maaltijd jou het lekkerst lijkt. Een leuk extraatje: afgelopen week zijn er nieuwe, vegan maaltijden aan het assortiment toegevoegd 😉

Laat je me weten wat jij van Splandish vindt?

Liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.