Lifestyle & sport

Zo voorkom je een winterdip!

Langzaamaan werken we naar de kortste dag van 2020: 21 december is het zo ver. Die kortere dagen in combinatie met het koudere weer en de regen, kunnen een negatieve invloed hebben op ons humeur. Steeds meer mensen krijgen dan ook last van winterdipjes. Zelf ben ik er ook gevoelig voor en dus vertel ik in deze blog mijn tips om zo’n winterdip te voorkomen.

Wat is een winterdip?

Voor ik je natuurlijk alle tips ga geven, is het goed om te weten wat een winterdip is en waar dit door wordt veroorzaakt. En de naam zegt het eigenlijk al: een winterdip is een periode in de herfst en winter waarin je je neerslachtig voelt. Deze dip komt voornamelijk door een gebrek aan licht, door de kortere dagen en de afnemende lichtsterkte van de zon. De kortere dagen kunnen ervoor zorgen dat je biologische klok ontregeld raakt. Ook het hormoon melatonine speelt hierbij een grote rol. Dit hormoon wordt in de avond aangemaakt en maakt je slaperig. Doordat het later licht wordt en de zon eerder ondergaat, wordt er meer melatonine aangemaakt, waardoor je gedurende de dag sneller slaperig bent.

Wat zijn de symptomen van een winterdip?

Maar, hoe herken je nou een winterdip? Veel mensen die last hebben van een winterdip hebben te maken met vermoeidheid en veel behoefte aan slaap. Ook prikkelbaarheid, het gevoel niet meer in balans te zijn, een toename in koolhydraatrijk voedsel en een slechtere concentratie komen veel voor. Dit zijn symptomen die overeen komen met een depressie. Echter, een winterdip duurt zo’n twee weken, terwijl een depressie langer dan een periode van twee weken aanhoudt.

Mijn tips tegen een winterdip

Omdat ik van mezelf weet dat ik gevoelig ben voor een winterdip en het goed kan aanvoelen wanneer ik in zo’n dip begin te komen, weet ik ook wat mij helpt om me weer gauw beter te voelen. Hieronder vertel ik je mijn acht tips 🙂

Behoud een routine

Hoewel we in de zomer vaak met gemak ons bed uit komen, is dit in de winter een stuk lastiger. Dat warme bed licht immers zo lekker… Toch is het belangrijk om een routine te behouden en dus gewoon op tijd naar bed te gaan en je wekker te blijven zetten. Probeer je aan de tijden te houden die je in de zomer ook houvast bieden. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel fijn om mijn wekker op 7:30 te zetten, ook al heb ik pas om 13:00 mijn eerste afspraak. In het weekend is het dan extra lekker om net wat langer te blijven liggen onder de warme dekens.

Zorg voor voldoende beweging

Bewegen kan op verschillende manieren. Tegenwoordig staan er meer workouts online dan ooit!

Een andere tip die mij altijd helpt is het krijgen van beweging. Of dat nou een wandeling is, een bootcamptraining of een thuis-workout, sporten doet me altijd goed. Wanneer je sport krijg je weer energie en maak je het gelukshormoon endorfine aan. Ik weet zeker dat na zo’n dertig minuten beweging, die grijze dag er een heel stuk beter uitziet.

Ga lekker naar buiten

We willen natuurlijk allemaal daglicht zien op een dag en daarom vind ik het heerlijk om ook op de koude dagen naar buiten te gaan. Persoonlijk doe ik dit graag wandelend met de hond of gedurende mijn bootcamptrainingen, maar een uitstapje naar de supermarkt telt hierbij ook. De kou die langst je gezicht komt, maakt je weer een beetje wakker tussen het werken/studeren door. Nu is het natuurlijk het fijnst om midden op de dag naar buiten te stappen, maar ook in de ochtend en avond vind ik het fijn om even frisse lucht te pakken.

Slik vitamine D supplementen

Lukt het je niet om (voldoende) naar buiten te gaan? Dat kan natuurlijk! Wel is het dan handig om een vitamine D supplement te slikken. Dit vitamine krijg je voornamelijk van de zon en zorgt voor de aanmaak van het geluksstofje serotonine. Extra geluk geen kwaad, toch? Zelf slik ik dagelijks vitamine D in de vorm van Yummygums, maar er zijn ook supplementen te verkrijgen die alleen vitamine D bevatten.

Eet gezond en gevarieerd. 

Ja, ik weet hoe verleidelijk alle pepernoten, chocola, kerstkoekjes en noem maar op zijn gedurende de decembermaand en af en toe hiervan genieten is ook geen probleem, maar dit helpt je niet om een winterdip tegen te gaan. Gezonde, gevarieerde voeding levert je energie die je wel helpt om die vervelende winterdip te voorkomen. Voeg bijvoorbeeld bij iedere maaltijd een stuk groente of fruit toe en probeer je maaltijden niet te beperken tot koolhydraatrijke producten.

Maak wat lekkers voor jezelf

Een heerlijke, warme golden milk maakt mij gelijk weer gelukkig!

Oke, gezond eten is belangrijk, maar genieten net zo. Verwen jezelf dan ook zo nu en dan met iets lekker. Pak die pepernoten, chocola of maak een lekkere warme chocomelk. Ook kan het erg leuk zijn om nieuwe dingen uit te proberen en de keuken in te duiken. Wat dacht je van een plantaardige, winterse groentestoof?

Maak het gezellig thuis

Bij sommige mensen staat hij al, andere mensen gaan hem komende maand opzetten en weer andere mensen moeten er niet aan denken: een kerstboom in huis! Kerstversiering maakt je huis direct een stuk gezelliger en zorgt ervoor dat je het niet zo erg vind dat het om 17:00 al donker is. Ook na (of voor) de kerstperiode kun je het gezellig maken. Steek bijvoorbeeld wat kaarsen aan, koop een mooi winterboeket of leg lekkere, warme dekens op de bank.

Hobby er op los!

De winter is ook een goede reden om je favoriete bezigheden uit te voeren. Het maakt niet uit of dat creatief, sportief of puur ontspannend is, zolang je jezelf er mee bezig kunt houden op een koude avond is het goed. Schilder jij graag? Start een nieuw project waar je in de avond, na je werk/schooldag aan kunt werken. Zelf pak ik er, naast mijn workouts, graag spelletjes als scrabble of rummikub bij of plof ik op de bank met leuke tijdschriften.

Kijk uit naar de zomer

Reisbestemmingen uitzoeken en fantaseren over vakanties vind ik zó leuk!

De laatste tip is er een waarvan ik de werking pas heb ontdekt. Uitkijken naar de zomer geeft zo’n boost! Zelf ben ik al aan de slag geweest om te kijken naar potentiële vakantiebestemmingen. Het is natuurlijk nog afwachten of het volgend jaar in de zomer weer mogelijk is om te reizen, maar dat neemt niet weg dat het zoeken naar vakanties een leuk proces is. Ook heb ik al een aantal doelen opgesteld die ik in de lente/zomer wil bereiken of waar ik mee aan de slag wil. Zo weet ik zeker dat ik mijn eerste 100 kilometer wil gaan fietsen op een mooie zomerdag.

Dat waren ze dan, mijn zeven tips om een winterdip te voorkomen. Telkens wanneer ik een dag heb waarop ik mezelf even wat minder voel en geen regendruppel of grijze wolk meer kan zien, herinner ik me aan alle dingen die ik kan doen om mezelf weer fijn te voelen. Natuurlijk is het altijd makkelijker gezegd dan gedaan, maar practice makes progress 😉

Hoe zorg jij ervoor dat je je gelukkig en energiek blijft voelen tijdens de winter?

Liefs!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.