Diner,  Lunch,  Voorgerechten

Kerstkrans salade met zalm

Sinterklaas is het land weer uit en dat betekent dat we ons gaan voorbereiden op de kerstdagen. En geloof me als ik zeg dat ik weet hoe lastig het ieder jaar weer is om te bepalen wat je met het kerstdiner op tafel zet. Deze gezonde salade met zalm in de vorm van een kerstkrans mag bij ons in ieder geval niet ontbreken.

Toen ik het idee van een kerstkrans salade voorbij zag komen tijdens mijn zoektocht naar inspiratie voor ons eigen kerstdiner, wist ik zeker dat ik ook zo’n leuke salade moest maken. Ik bedoel, hoe leuk is het om een salade op tafel te zetten die op deze manier is opgemaakt? Of maak één grote salade en verdeel die over verschillende ‘kerstkransen’ over de tafel. Ik ben er zeker van dat de salade zo niet het vergeten gerecht op de kersttafel wordt 😉

Thuis houden wij van salades zonder al te veel ingewikkelde ingrediënten en dus besloot ik eens een recept voor een salade te maken zoals wij hem graag eten. Een ingrediënt die voor mij in deze salade nooit mag ontbreken is augurk. Ik ben dol op augurken en kan met gemak een hele pot leeg eten. Toch weet ik dat er ook een aantal mensen zijn die liever geen augurk eten. In dat geval kun je deze goed vervangen door komkommer.

Daarnaast vind ik zalm écht een heerlijk kerst ingrediënt. Of dat nou gerookt op je vers afgebakken broodje tijdens het ontbijt of lunch is, gebakken tijdens het diner of zoals hier in een salade, het maakt de kerstmaaltijd compleet. Zalm is dan ook een van de weinige vlees/vis producten waar ik even voor uit mijn vegetarische voorkeur stap.

Natuurlijk kun je deze salade geheel maken zoals je zelf wil en vervolgens in de vorm van een kerstkrans opmaken. Een paar dingen zijn in ieder geval zeker: hij steelt de show, gaat helemaal op én staat volgend jaar weer op tafel!

Wat heb je nodig voor 1 kerstkrans salade?
 • 50 gram rucola
 • 200 gram gerookte zalm in plakken
 • 100 gram cherry tomaten
 • 3 grote augurken
 • 50 gram Amsterdamse uien
 • 10 groene olijven
 • ½ rode ui
 • 1 eetlepel pijnboompitten
 • 2 theelepels Italiaanse kruiden
 • twee eetlepels balsamico dressing
Wat moet je doen?
 • Snijd de augurken in, zodat je er mooie waaiertjes van kunt maken. Halveer de cherry tomaten en de Amsterdamse uien. Snijd de olijven in ringen en snipper de halve rode ui.
 • Verwarm een koekenpan zonder olijfolie en rooster de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn.
 • Pak een groot bord en plaats een klein schaaltje op de kom in het midden van het bord.
 • Verdeel de rucola om het schaaltje heen in de vorm van een kerstkrans.
 • Verdeel hier de plakken gerookte zalm, de waaiers van augurken, cherrytomaten, Amsterdamse uien, olijven en rode ui over.
 • Strooi de geroosterde pijnboompitten en Italiaanse kruiden over de salade.
 • Giet de balsamico dressing over de salade.
 • Verwijder voorzichtig het schaaltje in het midden van het bord, zodat je een mooie salade in de vorm van een kerstkrans overhoudt.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto of berichtje 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.