Lunch,  Ontbijt,  Snacks/tussendoortjes

Gezondere kerststol met amandelspijs

Ze zijn ieder jaar rond de feestdagen niet weg te denken: kerststollen. Ze zijn niet alleen lekker, maar zien er toch ook wel erg mooi uit. Maar, wat nou als ik je vertel dat het geweldig leuk en nóg lekkerder is om je kerststol zelf te bakken? Probeer bijvoorbeeld eens deze gezondere kerststol met amandelspijs.

Kerststollen of kerstbroden, hoe je ze ook noemt, wat mijn betreft zijn ze een musthave op de kersttafel! Heerlijk voor bij het ontbijt, na de lunch of tijdens de brunch. Of gewoon als een tussendoortje, eventueel met wat boter. Hetzelfde geldt overigens voor de Pasen, daar mag zo’n heerlijke stol met amandelspijs en rozijnen ook niet ontbreken.

Vroeger was mijn liefde voor kerststollen wel anders. Vaak at ik alleen de kontjes zonder spijs en als die op waren, sneed ik op mijn dooie gemakje de spijs uit mijn sneetje. En ohwee als er maar een friemeltje spijs bleef zitten, dan hoefde ik het al niet meer. Hoewel ik nu die laag spijs kan waarderen en zelfs lekker vind, snap ik nog steeds niet dat sommige mensen hun spijs uit het brood halen en deze vervolgens over het sneetje kerstbrood smeren. Maar, smaken verschillen en als jij het spijs uit deze stol lekker wil uitsmeren, moet je dat vooral doen.

Waar ik mij ook over kon ergeren, waren kerstbroden met meerdere soorten gedroogd fruit dan alleen rozijnen. Je weet wel, van die groene en oranje blokjes die dan opeens in je sneetje zaten. Sorry, maar bij het zien van oranje en groen in mijn kerststol, krijg ik er spontaan minder zin in. Hetzelfde geldt voor het bewaren van de kerststollen. Wanneer je je plakjes mooi gesneden hebt, moet je de rest van de stol weer terug in de zak zien te krijgen. Dan kunnen er maar twee dingen gebeuren: de zak scheurt óf je handen plakken door het vele aanraken van de stol.

Sinds ik mijn eerste brood bakte, ben ik helemaal verliefd!

Je hoort het, ik ben vrij kieskeurig als het om kerststollen aankomt. De oplossing? Zelf de keuken in duiken! Toen ik voor het eerst mijn eigen brood bakte voor mijn keuzevak op school, werd ik helemaal verliefd. Je eigen brood bakken is zó leuk. Alle losse ingrediënten kneden tot een deeg, deze laten rijzen, opnieuw kneden, vormen, afbakken en vervolgens volledig genieten. En geloof me, het resultaat is zo lekker!

Het laatste wat ik wil vertellen voor we naar het recept gaan, heeft betrekking op het woord ‘gezondere’ in de titel van dit recept. Het zal je vast niet verbazen dat de kerststollen uit de supermarkt of van de bakker vol met extra suikers en vetten zitten. Stoffen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn, omdat het brood zichzelf zoet maakt door het gebruik van de rozijnen. Daarnaast heb ik de boter vervangen door appelmoes, waardoor je niet alleen een flink aantal calorieën en vetten achterwegen laat, maar ook een basisgerecht hebt die geschikt is voor veganisten. Ideaal!

Dus, mag voor jou een kerststol ook niet missen op tafel tijdens de feestdagen en wil je eens een uitdaging hebben in de keuken die je hart weleens kan gaan stelen? Dan weet je wat je te doen staat 😉

Wat heb je nodig voor 1 kerststol?
 • 500 gram tarwebloem + meer
 • 15 gram gist
 • 50 gram appelmoes
 • 100 milliliter lauw warm water
 • 200 milliliter lauw warme (plantaardige) melk
 • 1 theelepel suiker
 • 1 theelepel kaneel
 • 9 gram zout
 • Gesmolten boter om te bestrijken

Voor de vulling:

 • 60 gram amandelen
 • 60 gram rozijnen
 • 300 gram amandelspijs (zoals deze van Dr. Oetker)
 • 1 ei
Wat moet je doen?
 • Bestuif je werkblad met wat bloem.
 • Doe de melk en water in een ruime kom en doe hier de suiker en gist bij. Roer met een vork zo’n 1 minuut door om het gist te activeren. Het is de bedoeling dat er luchtbelletjes ontstaan.
 • Doe de tarwebloem, appelmoes, kaneel en zout bij het gistmengsel en roer met een vork door tot wanneer dit mogelijk is. Wanneer je met de vork niet meer kunt roeren, haal je het deeg uit de kom en kneed je het deeg met je handen voor zo’n 3-4 minuten.
 • Maak van je deeg een bal en leg deze is een schone ruime kom. Maak een theedoek vochtig en dek de kom met de theedoek af. Laat het deeg voor één uur staan zodat de bal zich kan verdubbelen in grootte.
 • Bestuif een ovenplaat en je werkblad opnieuw met wat bloem. Hak de amandelen fijn.
 • Sla met je vuist in het deeg zodat het naar beneden zakt. Haal het deeg uit de kom, voeg de rozijnen en gehakte amandelen toe en kneed het deeg nogmaals goed. Zet het deeg nog eventjes weg.
 • Meng de amandelspijs met het ei, kneed het eventueel met je handen en maak er een rol van.
 • Bestuif je werkblad nogmaals met wat bloem en druk het brooddeeg uit tot een rechthoek. Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw de linkerkant van het deeg over de spijs, vouw ook de rechterkant eroverheen en druk de randen aan.
 • Leg je stol op de met bloem bestoven ovenplaat. Laat de stol wederom afgedekt onder de theedoek één uur staan zodat het brood verder kan gisten.
 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Bak je stol voor 25 minuten op 180 °C. Verlaag de temperatuur naar 160 °C, bestrijk de stol met wat gesmolten boter en bak de stol nog 15 minuten.
 • Laat de stol afkoelen, bestrijk nogmaals met een klein beetje boter en strooi er wat poedersuiker overheen.

Bewaar je kerststol afgesloten voor zo’n vier dagen.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je foto 🙂

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.