Lifestyle & sport,  Persoonlijk

Hoe ga ik om met bewegingsdrang?

Het is een vraag die me veel gesteld wordt: ‘Nannique, hoe ga jij om met bewegingsdrang?’ Omdat ik hier zelf natuurlijk ook veel mee te maken heb gehad in mijn verleden en hier af en toe nog last van heb, besloot ik mijn ultieme tip te delen in een blog. Vooral in de december maand waarin we veel binnen zitten en er lekker gegeten wordt, kan dit erg nuttig zijn.

Wat is bewegingsdrang?

Voor ik mijn tip ga delen, wil ik eerst duidelijker uitleggen wat bewegingsdrang is. Want hoewel het voor veel mensen heel simpel klinkt als ‘de drang om te bewegen’ is dit voor mensen met een eetstoornis wat complexer. Wanneer mensen spreken van bewegingsdrang merken ze dat ze nog veel energie hebben en dit kwijt willen. Dit resulteert in een workout of een lichte vorm van beweging. Echter, bij veel mensen (met of zonder eetstoornis) bevat bewegingsdrang ook een mentaal aspect. Bij deze mensen komt bewegingsdrang niet alleen door een te veel aan energie, maar door een sterke drang van binnen om calorieën te verbranden. De lichamelijke activiteit wordt verhoogd ter compensatie van maaltijden of als ‘voorzorgmaatregel’ voor wat nog gegeten gaat worden. Daarnaast kan deze vorm van bewegingsdrang voortkomen uit de angst om vermoeid of ‘lui’ te zijn of uit een negatief zelfbeeld en de grote wil om te werken naar het ‘perfecte’ lichaam. De obsessie voor beweging komt dus voornamelijk door de gedachten die een persoon heeft en deze doormiddel van beweging wil bestrijden, in plaats van te luisteren naar het lichaam en op te merken dat deze nog energie over heeft voor beweging.

Bewegingsdrang en ik

Zoals ik al zei, heb ik een aantal jaar geleden ook erg last gehad van bewegingsdrang. Ik weet nog goed dat ik iedere maand aan de slag ging met de welbekende ’30-days challenges’ (die eigenlijk helemaal niet werken 😉 ). ‘s Ochtends deed ik dan een klein circuitje van zo’n acht minuten op mijn kamer met wat gewichten en in de avond sloot ik mijn dag af met de challenge en vaak nog tientallen sit-ups en push-ups. Hoewel die tijd gelukkig achter me ligt, heb ik af en toe nog last van bewegingsdrang. Zo wil ik soms maaltijden compenseren door ervoor of erna extra te sporten. Ook kan ik soms erg gefrustreerd raken wanneer een workout niet liep zoals ik wilde, omdat ik bijvoorbeeld erg intensief wilde sporten om meer calorieën te verbranden. Daarnaast betrap ik me er regelmatig nog op dat ik grotere rondes loop met de hond dan ik normaal zou doen.

Mijn ultieme tip
Ik vind het ook heerlijk om te ontspannen door te kijken naar de zonsondergang, zo mooi!

Gelukkig weet ik inmiddels goed hoe ik met deze obsessieve drang om te bewegen om kan gaan. En eigenlijk is daar één mooi woord voor: afleiding. Wanneer ik merk dat ik last krijg van bewegingsdrang, zorg ik ervoor dat ik mijn gedachten in geheel iets anders kan steken. Hier geef ik zo voorbeelden voor, maar ik denk dat iedereen wel dingen heeft die hij/zij graag doet ter ontspanning. Ik merk dat ik volledig kan kalmeren wanneer ik ontspanning zoek. Vervolgens weet ik vaak niet eens meer waar ik me zo druk om maakte. Daarnaast vind ik het ook altijd prettig om zo’n 10-15 minuten te wandelen met de hond. Is dit toegeven aan mijn bewegingsdrang? In mijn ogen niet. Deze korte wandeling in de buitenlucht zorgt ervoor dat ik toch het gevoel heb dat ik heb bewogen en mijn gedachte iets kan loslaten. Bovendien helpt wandelen en frisse lucht altijd ter ontspanning en is het in mijn ogen een ideale manier om aan selfcare te doen.

Hoe kun je voor afleiding zorgen?

Maar, wanneer ik terugkom van de wandeling is de bewegingsdrang natuurlijk nog niet weg. Nu is het de tijd om mijn gedachte ergens anders aan te besteden. Zoals ik al zei heeft iedereen wel manieren om te ontspannen, denk aan hobby’s of door te lezen. Zelf ontspan ik graag door de volgende dingen:

 • Een serie op Netflix (op het moment kijk ik Las chicas del cable, écht een aanrader!);
 • Schrijven in mijn bullet journal;
 • Het lezen van een tijdschrift (ik lees graag de Womenshealth of Foodiesmagazine);
 • Inspiratie zoeken voor nieuwe recepten;
 • Recepten uitwerken of blogs schrijven;
 • Contact zoeken met een vriendin;
 • Even naar het dorp/de stad gaan en wat winkels in stappen (wat nu helaas niet kan door Corona);
 • Mijn skincare routine en een maskertje;
 • Muziek of podcasts luisteren;
 • Knuffelen/spelen met mijn hond;
 • Erover praten met mijn moeder;
 • Me herinneren aan mijn 10 favoriete selfcare momentjes.

Als laatst is het belangrijk om te beseffen dat het oké is dat je je soms wat minder voelt. Het zou gek zijn als je je altijd 100% happy voelt. Handel er dan ook na en doe geen dingen waar je niet achter staat. Zeg eens ‘nee’ om tijd voor jezelf over te hebben of verzet wat taken naar de volgende dag als hier de mogelijkheid voor is. Je zult zien dat de rust die je dan creëert een heleboel moois oplevert!

Heb jij weleens last van bewegingsdrang? Hoe ga je hier mee om?

Liefs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.