Snacks/tussendoortjes

Gezondere oliebollen uit de oven

Na vandaag hebben we nog maar één dag tot oudjaarsdag. De laatste dag van het jaar alweer! In Nederland kunnen we het nieuwe jaar niet starten zonder oliebollen. Ook ik vind een oliebol wel lekker tijdens de jaarwisseling, maar ik wilde ze ook eens in een gezonder jasje stoppen. Uiteindelijk maakte ik deze gezondere oliebollen uit de oven en die waren erg goed gelukt!

De laatste dagen van het oude jaar en de eerste dagen van het nieuwe jaar staan toch altijd wel in het teken van oliebollen. Naar schatting worden er volgens AD zo’n 80 tot 90 miljoen oliebollen per jaar gegeten. Met een simpel rekensommetje komt dat neer op zo’n 4,5 oliebol per persoon. Hoewel dat me nog wel mee valt, vind ik een totaal van 80 tot 90 miljoen wel erg veel klinken. Dan is het ook niet zo gek meer dat er een test aan gewijd is om de beste oliebol van Nederland te vinden. Vooral niet omdat het bakken van eigen oliebollen steeds minder populair wordt. Ook dat begrijp ik wel. Zelf oliebollen bakken laat simpelweg geen fijne lucht achter en wat moet je met alle oliebollen doen?

Gelukkig heb ik daar een oplossing voor! Deze gezondere oliebollen komen namelijk uit de oven. Geen lucht van frituurvet of oliebollenmix en ook geen overdreven voorraad. Gewoon, simpel uit de oven in een muffinvorm. En hoewel ik eerst bang was dat de oliebollen hierdoor geen mooie, ronde vorm zouden krijgen, bleek al snel dat ik dat mis had. De oliebollen werden mooi bol in de oven en waren harstikke makkelijk uit de vormpjes te krijgen.

Naast het feit dat je huis door deze oliebollen niet voor twee dagen stinkt en je geen oliebollen hoeft weg te gooien, is deze variant ook nog eens gezonder. Ik moet hierbij wel eerlijk zeggen dat veel mensen een oliebol als verschrikkelijk ongezond zien, terwijl dat echt wel mee valt. Het ongezonde randje komt voornamelijk door het feit dat de oliebollen gefrituurd worden, verder zit er (naast suiker) niet veel ‘slechts’ in. Maar, ik zou mezelf niet zijn als ik niet probeerde om zo’n bekende lekkernij gezonder te maken. En voilà!

Tip: eet de oliebollen direct na het bakken, dan zijn ze het lekkerst!

Deze variant oliebollen zijn natuurlijk wel een beetje anders dan de klassieke variant die je verkrijgt van de oliebollenkraam. Zo zijn ze steviger en wat minder zoet. De oliebollen zijn het lekkerst wanneer ze direct gegeten worden. Als ze afgekoeld zijn, worden ze harder. Dit vond ik zelf overigens geen probleem, omdat ik de smaak van deze oliebollen wel heel lekker vond, maar de rest thuis vond het wat minder. Maar laten we eerlijk zijn, alle oliebollen zijn het lekkerst wanneer ze geheel vers worden gegeten, niet?

Als laatst is het ook mogelijk om deze oliebollen plantaardig te maken. Zorg er hiervoor voor dat je plantaardige melk gebruikt en vervang het ei door 50 gram appelmoes. Zo kan iederéén knallend het nieuwe jaar in!

Wat heb je nodig voor 10 oliebollen?
 • 250 milliliter lauw warme (plantaardige) melk
 • 300 gram bloem
 • 1 ei
 • 100 gram rozijnen
 • 1½ theelepel kaneel
 • 4 gram gedroogde gist
 • 5 gram zout
 • (kokos)olie/boter
Wat moet je doen?
 • Meng de lauw warme melk met de gist in een ruime kom. Roer met een vork voor zo’n minuut stevig door, totdat er belletjes in de melk ontstaan.
 • Voeg de bloem, zout, kaneel en ei toe. Roer het tot een beslag.
 • Roer de rozijnen door het beslag.
 • Dek de kom af met een theedoek en laat het oliebollenbeslag op een warme plek voor een uur rijzen.
 • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een muffinvorm in met (kokos)olie/boter.
 • Verdeel het oliebollen beslag over 10 muffinvormpjes en bak ze voor 20 minuten in de oven.
 • Leg de oliebollen op een schaal met keukenpapier en bestrooi ze eventueel met wat poedersuiker.

Bewaar de oliebollen in een afgesloten doos of in een papieren zak.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje of foto 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.