Drankjes

Gezondere vegan chocolademelk

Koudere dagen vragen om warme chocolademelk! Lekker op de bank, onder een dekentje met warme sokken en een leuke film of serie. Het is, als je het mij vraagt, een van de lekkerste winterse drankjes. Helaas is het alleen niet altijd de beste keus. Maar, deze gezondere, vegan chocolademelk brengt daar verandering in!

Vroeger, of beter gezegd tot anderhalf jaar geleden, dronk ik wekelijks warme chocolademelk bij mijn opa en oma. Toen ik terug kwam van Tenerife was ik dit simpel weg niet meer gewend. Het gevolg? Na mijn terugkomst in februari heb ik slechts één keer van mijn oma’s warme chocolademelk genoten. Erg eigenlijk! 

Toen ik me dit besefte, besloot ik om mezelf weer vaker te laten genieten met oma’s warme chocomelk. Maar, tegelijkertijd dacht ik ook aan de warme chocolademelk die ik zelf weleens maakte. Deze was eigenlijk net zo lekker, maar dan in een gezonder jasje. En ook zo makkelijk te maken, dat het zonde is dat ik dat niet vaker doe. Vooral nu het daar écht de tijd en het weer voor is. Dus, ik besloot de dag erna direct de keuken in te duiken voor deze gezondere variant.

Oke, ik moet het woord ‘gezond’ wel even uitleggen bij dit receptje. Ja, deze chocolademelk is beter dan een kant-en-klare variant uit de supermarkt, maar het is geen water wat je drinkt. Daarnaast kun je de chocolademelk zo ‘ongezond’ maken als je zelf wil door bijvoorbeeld meer honing toe te voegen of gebruik te maken van slagroom of marshmallows als topping (al maken die het wel nóg lekkerder 😉 ).

Zelf vind ik het bij deze gezondere variant belangrijk om een goede cacaopoeder te hebben. Veel cacaopoeders die je in de supermarkt kunt kopen, bevatten namelijk ook nog veel toegevoegde suikers. Daarom kies ik zelf altijd voor de cacaopoeder van Droste of Fairtrade Original. Bovendien maak ik zelf graag gebruik van plantaardige melk. Het liefst maak ik deze warme chocolademelk met havermelk, omdat deze de smaak veel zachter maakt. Als laatst voeg ik altijd een snuf kaneel en een klein snufje zout toe aan de chocolademelk. Dit brengt de smaken zó goed samen, echt genieten!

Nu is het voor jou tijd om op de bank te kruipen, even op te warmen of een self-care momentje te houden met deze overheerlijke chocolademelk waarvan je niet merkt dat hij verantwoorder is. Eet je plantaardig? Maak dan gebruik van een plantaardige melk en agavesiroop om hem vegan te maken.

Wat heb je nodig voor 2 personen?
  • 500 milliliter (plantaardige) melk
  • 2 eetlepels cacaopoeder (ik gebruikte de cacao van Fairtrade Original)
  • 2 theelepels honing/agavesiroop
  • ½ theelepel kaneel
  • Snufje zout
Wat moet je doen?
  • Doe alle ingrediënten in een pannetje en verwarm het geheel. Blijf goed roeren met een garde om klonten van de cacaopoeder te voorkomen. 
  • De chocolademelk is klaar wanneer hij goed warm is en nog net niet gaat koken.
  • Verdeel de chocolademelk over twee mokken en verdeel eventueel wat mini marshmallows of een toef slagroom over de chocolademelk.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto op facebook/instagram en tag @its.about.health in je berichtje of foto! ?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.