Diner,  Lunch

Ingelegde rode uien

Vandaag deel ik een recept waar ikzelf zo lang naar op zoek was: ingelegde rode uien! Nu ik weet hoe ik deze zelf kan maken, hoef ik geen menukaarten meer af te zoeken naar gerechten met deze ingelegde rode uien. En jij dus ook niet meer!

Ja echt, bij sommige restaurants, zoals Anne & Max, zocht ik op de menukaart altijd naar een gerecht met ingelegde rode uien. Simpelweg omdat ik ze zó lekker vind! Maar, een tijdje terug kwam een vrouw die ik training gaf naar mij toe met een receptje om zelf rode uien in te leggen. Geheel toevallig, want ik had haar nooit verteld dat ik er zo van hield, maar omdat zij het ook zo lekker vond, dacht ze dat het ook wat voor mij was. Ik maakte het potje dat ik van haar had gekregen binnen drie dagen op en besloot op dag vier gelijk zelf de keuken in te duiken.

Dit recept is dus volledig geïnspireerd bij een recept uit een ander boek. Helaas weet ik niet uit welk boek het originele recept komt, maar gelukkig heb ik zelf wat kleine aanpassingen gedaan en is het toch nog een beetje een eigen receptje. En voordat je nou naar de lijst met ingrediënten kijkt en denkt ‘jee, wat een kruiden!’, kijk dan eerst even in je keukenkastje, want ik gok dat je er al een paar in huis hebt. Bovendien is het het helemaal waard om de kruiden aan te schaffen voor dit recept, want eenmaal zelf gemaakt, is altijd zelf maken 😉

Maar, wat doe je dan met die ingelegde uien? Geloof me, je kunt zo gek niet bedenken! Ik vind het heerlijk om de rode uien door een salade te verwerken, op een sandwich/rijstwafel met hummus of als topping voor op je wrap. Ze zijn ook erg lekker om te gebruiken op je broodje hamburger, ter vervanging van de augurk, of eet ze bij je omelet of gebakken ei.

Je hoort het al, je kunt deze ingelegde rode uien werkelijk voor zo veel verschillende gerechten gebruiken. In welke maaltijd ga jij ze gebruiken?

Wat heb je nodig voor 1 flinke pot?
 • 2 rode uien
 • 80 gram suiker
 • 250 milliliter appelciderazijn
 • 3 limoenen
 • 1 theelepel komijn
 • 1 kaneelstokje
 • 3 kruidnagels
 • ½ theelepel gedroogde oregano
 • Snuf chilivlokken
 • Peper en zout
Wat moet je doen?
 • Halveer de uien en snijd ze in dunne, halve ringen. Pers het sap uit de limoenen boven een bakje.
 • Doe de uien in een kom en giet er kokend water overheen totdat ze onder water staan. Laat voor 30 seconden staan.
 • Giet de uien af in een vergiet en doe ze weer terug in de kom.
 • Breng ondertussen de suiker, appelciderazijn, het limoensap en de kruiden in een pan aan de kook. Voeg er ook een snuf peper en zout aan toe. Kook het geheel voor zo’n 10 minuten op laag vuur, zodat alle suiker is opgelost.
 • Giet het warme inlegvocht over de uien en laat dit 2 uur staan. Giet het vervolgens over in een afsluitbare pot.

Je kunt de ingelegde uien twee weken afgesloten in de koelkast bewaren. Tip: probeer hetzelfde recept ook eens met radijsjes.

Heb je een recept geprobeerd? Deel je foto via Facebook/Instagram en tag @its.about.health in je berichtje of foto 🙂

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.